Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Partikelverb hälsa på eller hälsa på?
Advertisements

Om verb Olika former Introduktionsfilm Hanna Hägerland
1:a person 2:a person 3:e person singular/plural
Ett bildspel om dig och dina kompisar.
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Svenska som andraspråk
PACK Pack är ett elakt litet monster. Han är orange och har ett gult öga. Hans favoritsak att göra är att sno godis. Det är ingen mening att du gömmer.
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
Pronomen.
Relativa pronomen & adverb
Åk 9 - året då det händer -.
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Städningens filosofi!. Jag tvättar inte mina fönster därför att… Jag älskar fåglar och vill inte att någon av dom ska flyga rakt in i ett blankt fönster.
Heter det ”BLI” eller ”vara”?
Luncha och lär! rumsadverbial.
Det va en gång en katt och hund del 1
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Bestämd och obestämd form i adjektiv och substantiv
Från KARMA till NÅD “När man bestämmer sig för att åstadkomma det som är av ett kreativt inflytande – då är inte längre det väsendet under lagen av orsak.
Chefen tittar förtvivlad på sin klocka och upptäcker att hans underordnad inte kommer att komma i tid för att hålla ett mycket viktigt seminarium på en.
Underordnade konjunktioner
Dagens dikt Det är onsdag idag. Det är ganska fint väder:
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Svärmor går på oväntat besök hem till sin nygifta svärdotter
En vacker tjej bjuder hem en ung man för lite “mys”
DAGENS DIKT I dag är det torsdag och det är mulet - men inte så kallt.
presens, preteritum och futurum
Futurum Framtid alltså
Luncha och lär! Tempussystemet.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Luncha och lär! hjälpverb.
” kommer att, Tänker eller ska”?
DAGENS DIKT I dag är det måndag och det är mulet - men inte så kallt.
Dagens dikt Idag är det måndag. Vi sitter i Hörsal 4. Det är februari.
Ett helt normalt samtal vid frukostbordet:. Hon: Vad skulle du göra, om jag plötsligt dog?
FYRA KATOLSKA MÖDRAR....
När ska man använda de och när ska man använda dem.
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
Den oroliga chefen kollar på klockan, Hans bästa arbetare är sen, Och snart börjar ett viktigt möte. Chefen bestämmer sig för att ringa hem till honom.
Huvudsatser och bisatser
Loa kattskatt Ja, vem är han nu då ? Har han ”itt page bojjer i bagafiggan?”
Jul, jul strålande jul. Ja visst är det strålande. eller
Fjortonde Natten De olika nivåerna på tro.
Marcus berättar lite om sig själv
Linnéa. Gode Gud Jag skriver för att säga förlåt för att jag var arg igår när du ignorera mina böner och ingenting blev som jag ville.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Mening eller fråga TRYCK F5.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
SIM TEAM.
De eller dem, det är frågan?
Översikt  Vad lärde vi oss sist?  Rättelse inte en miljon  Profetens ömhet och mildhet (rifq) – 6 exempel  Polisen – Burqa – Den bästa av.
Undra när pappa kommer????. Jag blir så arg!!! För va då????? Äntligen kommer han!!!!
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
SPARKVIPA.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Bergvretenskolan 4A Klasslärare Helena Saari Elevcoach Philip Edman
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Huvudsats och bisats– att bygga meningar
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
Presens, preteritum, perfekt och futurum Presens beskriver något som sker NU. Om vi ska uttrycka något som relaterar till nu använder vi: Perfekt: För.
Presens Verb i presens beskriver något som händer nu men vi: använder också verb i presens när vi pratar om något allmänt. Det regnar på hösten eller Många.
Satsadverbial Du måste alltid tänka på satsadverbialen när du läser, lyssnar, skriver och talar! Satsadverbial är viktiga eftersom de ändrar meningens.
Skriv stor bokstav och punkt i alla meningar. Kurs B: tala och skriva Skriv stor bokstav och punkt i alla meningar.
Vecka 40 Tisdag den 3:e oktober 2017 Dagens namnsdag Evald Osvald.
Hur kommer du till skolan? Vilka (skol)ämnen tycker du om?
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Presentationens avskrift:

Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?

TÄNKA (tänker – tänkte – har tänkt) Använda hjärnan – fundera ”Stör mig inte, jag tänker” ”Vem tänker du på?” ”Jag tänker på Anna.” ”Jag tänker på mitt prov imorgon” ”Äh, tänk inte så mycket på det. Det kommer att gå bra!”

TÄNKA + INFINITIV Planera att göra något i framtiden ”Jag tänker gå på bio ikväll. Vad tänker du göra?” ”Jag tänker läsa ut min roman.” ”Jag tänker göra det i helgen.” Efter studenten tänker Peter ta det lugnt. Mia däremot, tänker jobba extra. Sen tänker hon resa för alla sina pengar.

TYCKA (tycker – tyckte – har tyckt) Ha en personlig åsikt, mena något, anse något ”Vad tyckte du om filmen?” ”Jag tyckte att den var jättebra!” ”Jag tycker att våren är den bästa årstiden. Vad tycker du?” ”Nej, jag tycker att hösten är den bästa årstiden.”

TYCKA OM Vara förtjust i, gilla, älska ”Tycker du om James Bond filmer?” ”Ja, jag har alltid tyckt om Bondfilmer” ”Tycker du om att flyga? Jag tycker inte om det.” ”Åh, det tycker jag om. Jag tycker inte om att åka tåg.”

TRO (tror – trodde – har trott) Inte veta säkert. ”Jag har inte sett filmen, men jag tror att den är bra.” ”Tror du att det blir vackert väder imorgon?” ”Nej, jag tror tyvärr att det kommer att regna.” Lita på att något är sant. Han tror på Buddah. Jag tror på Gud. ”Jag trodde att han talade sanning.” ”Jag ska aldrig tro på honom igen! Tro mig, han ljuger alltid!”

Meningar ”tycka” – ”tänka” Många ...............att svenska verb är svåra. När ……………… du betala tillbaka pengarna? Eva …………. gå hem nu. Hon är trött. Vad ……………du göra efter skolan idag? …………………du om saltlakris? Det är många svenskar som …….………… om det! ……………… du att vi ska se filmen? Ja, absolut, det ……………….. jag! Anna ……………… bli brandman när hon blir stor.

Meningar med ”tro” – ”tycka” Det blir kallt imorgon, ………... jag. Hu, jag …………. att det är kallt idag! Jag ………….....att filmen är bra. Jag har inte sett den ännu. Jag såg den igår. Jag …………….. att den var superbra! Jag ……………. om honom och jag ……….. att han ………..…. om mig! …………….att provet kommer att bli svårt nästa vecka? Nej, jag ……………. att Jenny alltid gör så lätta prov!

Nu gör vi egna meningar! .

Nästa vecka blir det Futurum (ska, kommer att & tänker) TACK FÖR IDAG! Nästa vecka blir det Futurum (ska, kommer att & tänker)