Demokrati och diktatur

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Riksdag och regering.
Advertisements

Demokrati och diktaturer
Styrelseskick.
Politikens grundfrågor
Demokrati & diktatur.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Föräldramöten VT-14 Tema: Betyg.
Lektion 4 Kort om olika typer av statsskick/politiska ideologier.
Aktör / Struktur.
Demokrati.
Demokrati Demokrati betyder: Folkstyre
Från teori till praktik
Demokrati och diktatur
Hur använder vi demokratin?
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Vår förening - Så kan du vara med och påverka!
Demokrati "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.” Evelyn Beatrice Hall.
Så Styrs Sverige Regering Myndigheter Folket väljer Politisk Parti
Så styrs Sverige.
Demokrati vs. diktatur Regelbunda politiska val och fri partibildning
Så styrs Sverige.
Demokrati                                    Styrka: genomtänkta beslut. Svaghet: besluten tar längre tid.
Vad är en demokrati Formulera kriterier för ett demokratiskt styre
Demokrati och hur Sverige styrs
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
Demokrati, politik och val.
Det demokratiska genombrottet i Sverige
Så styrs Sverige.
Demokrati (=folkstyre)
Demokrati är ett styrelseskick eller en politisk filosofi.
Demokrati (= folkstyre) Från grekiska orden ”demo” (folk) och ”kratia” (välde eller styre) Började i Aten för ca 2500 år sedan Där fick alla vuxna fria.
Samhällskunskap 1B, Centralt innehåll
Demokrati och diktatur
Demokrati Och Diktatur.
Mål:  Börja arbeta med grundkursen i demokrati.  Avsluta arbetet med I Stormens öga (9.00). Metod:  Enskilt arbete med frågor om demokrati.  Diskutera.
Vem är det som bestämmer?
Hur styrs länder? Samhällskunskap vt 2014.
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
Välfärd och Ideologier
Demokrati vs. Diktatur.
Hur styrs Sverige? Sverige styrs på tre nivåer.
Bör staten styra skolan?
Makt som låg i ett fåtal händer. Folket uteslutna från politiska processer. Riksdagen representerade 10% av befolkningen. Folket ville ha mer makt!
Demokrati och diktatur
Demokrati och vår Riksdag
Så styrs Sverige.
Tolkningsverktyg Historia är inte “det som har hänt” utan tolkningar av det som har hänt. För att kunna organisera historisk information finns olika verktyg.
Liberalism.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Kunskap och värden – måste vi välja? Sven-Eric Liedman.
D EMOKRATI OCH MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Sh1b. S IDOR I A RENA Om demokrati och diktatur, s Om demokratiska beslutsformer, s Om mänskliga rättigheter,
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
Politiska system Demokrati & diktatur.
Sidor i Arena  Om demokrati och diktatur, s  Om demokratiska beslutsformer, s  Om mänskliga rättigheter, s
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
A TT PÅVERKA I SAMHÄLLET. G RUPPRESENTATION OM SOCIALA MEDIER Facebook WhatsApp Twitter Skype Instagram QQ Förslag på flera?
Olika styrelsesätt Direkt demokrati – Alla får vara med och bestämma genom folkomröstningar ex Schweiz Representativ demokrati – folkvalda politiker.
Politiskt deltagande: Ideal och normer för politiskt deltagande
Vem är det som bestämmer?
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Olika teorier om yttrandefrihet
Mål v 8 Tala: Du kan delta i samtal och diskussioner och fråga efter kompisarnas tankar och kunskaper. Du kan uttrycka dina åsikter och bemöta andras åsikter.
3. Ska inte alla få vara med?
Hur styrs länder? Samhällskunskap vt 2014.
Demokratien Demokratien har nyligen blivit ett eget självständigt land, ni bor i landet och ska nu besluta vilka lagar som gäller i landet. Demokratiens.
Demokrati och diktatur
Främmande länders statsskick
Land ska med lag byggas Sveriges Grundlagar.
Presentationens avskrift:

Demokrati och diktatur Två olika sätt att styra ett samhälle

Demokrati och diktatur I en demokrati får alla vara med och bestämma. Demokrati är ett gammal grekiskt ord och betyder folkstyre. I en diktatur bestämmer en eller några få personer.

Så fungerar en demokrati Alla ska ha chansen att påverka och bestämma över deras liv. Direkt demokrati kan genomföras i exempelvis en förening, där alla inblandade får möjlighet att besluta direkt i en fråga. Indirekt demokrati är när vi får välja en representant som framför våra åsikter, som också kallas representativ demokrati.

Kännetecken för demokrati och diktatur Allmän och lika rösträtt. Åsiktsfrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet Tryckfrihet Parlamentarism. Delad makt. Jämlikhet. Rättsäkerhet. Ej allmän och lika rösträtt. Ej åsiktsfrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet. Censur. All makt hos en eller några få personer. Ingen jämlikhet. Ingen rättssäkerhet.

Fördelar demokrati diktatur Fördel att vi kan rösta på personer som vi har förtroende för, och som dessutom har tiden och intresset att sätta sig in i politiska frågor. Allas lika värde. Chansen att påverka. Åsiktsfrihet etc. Den enskilda personen, individen, slipper själv tänka på svåra beslut och sätta sig in i olika partiers åsikter inför val. Förändringar i en diktatur kan ske snabbt.

Nackdelar demokrati diktatur Indirekt demokrati- har vi egentligen chans att påverka? Exkludering av personer. Folket i landet måste bry sig om politiken. Förändringar kan upplevas ta lång tid eftersom dessa måste genomgå en demokratisk process. Man kan råka illa ut om man har åsikter som inte passar diktatorn. Ingen åsiktsfrihet Ej chans att påverka. Ingen yttrandefrihet. Individens frihet och påverkan på sitt eget liv är mycket litet. Individen styrs av staten.

Hårfina regler i Nordkorea – de här frisyrerna får du ha Tillåtna kvinnliga frisyrer i Nordkorea.

Hårfina regler i Nordkorea – de här frisyrerna får du ha Tillåtna manliga frisyrer.

Våra rättigheter och skyldigheter. Vi har flera rättigheter när vi lever i demokrati, såsom åsiktsfrihet, yttrandefrihet, religionsfrihet och mycket mer. Vi har också skyldigheter, såsom att följa de lagar som vi politikerna har bestämt. En annan grundläggande skyldighet är att acceptera ett valresultat, även om man inte gillar partiet som vann valet.