Matspjälkning.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kolhydrater Vid fotosyntesen bildar växterna kolhydrater. Till denna grupp hör socker, stärkelse och cellulosa.
Advertisements

Matspjälkningsprocessen
Vem bestämmer - du eller chefen?
Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Cellen.
Människokroppen Matspjälkningen.
Energigivande näringsämnen
Fetter & Vatten Fett – Energigivande näringsämne.
Mat och hälsa åk 8.
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Matspjälkning.
Människokroppen Matspjälkningen.
Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Kurs år 8 Människokroppen Sex och Samlevnad
Cellen.
Livets kemi Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineralämnen
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Cellen och dess beståndsdelar
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Biologi Människokroppen Matspjälkningen
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
Energigivande näringsämnen
ÄMNENA I MATEN.
BIOLOGI - Människokroppen
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
Repetition av näringslära
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Fetter Energirika ämnen som används som reservnäring Fett = Ester glycerol + 3 st fettsyror Två sorters fetter vegetabiliska och animaliska Bryts ner till.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter
Matspjälkningsprocessen
Proteiner 10.3.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Matspjälkningsapparaten
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

Matspjälkning

Vad finns i mat? Hamburgaren Kött Köttatomer? Vad har dom för beteckning?

Mat består av… Proteiner Kolhydrater Fettdroppar

Allt detta sitter hårt ihop i en klump Maten måste alltså spjälkas (delas upp) för att kroppen ska kunna använda den

Är maten verkligen i kroppen? Kroppen är som en toalettrulle In i ena änden… och ut genom den andra Allt åker inte ut för lite vill vi ju behålla

Men… jag skiter ju inte äppelskrutt???

Finns det ingen mat i kroppen? När vi har delat upp maten i kolhydrater, proteiner och fettdroppar så fungerar det ändå inte

Vad fördelas det till?

Kolhydrater Sammansatta sockerarter Enkla sockerarter, frukt och druvsocker

Proteiner Peptider Aminosyror

Fetter Delas upp i glycerol och fettsyror Glycerol Fettsyra

Matens väg genom kroppen Maten tuggas och blandas med saliv. (kemisk och mekanisk sönderdelning) Saliven (Innehåller Amylas) sönderdelar kolhydrater till maltsocker

Vägen genom strupen När maten blivit till en lagom gröt så sväljer man Struplocket ska stängas för att maten inte ska hamna i lungorna

Magsäcken Fortsatt mekanisk bearbetning Magsaften – saltsyra och pepsin.

I Tolvfingertarmen Fettdroppar – Fetter (Galla) Kolhydrater – Maltsocker (Amylas) Proteiner – Peptider (Pepsin) Fetter – Glycerol och fettsyror (Lipas)

Tunntarmen Maltsocker – Druvsocker Peptider – Aminosyror (Pepsin) Blodet tar upp näringsämnen

Tjocktarmen Kroppen tar tillbaka vatten I ändtarmen bor nyttiga bakterier

Men vi har ju två vägar ut, eller? Avföring Urin