Matspjälkning
Vad finns i mat? Hamburgaren Kött Köttatomer? Vad har dom för beteckning?
Mat består av… Proteiner Kolhydrater Fettdroppar
Allt detta sitter hårt ihop i en klump Maten måste alltså spjälkas (delas upp) för att kroppen ska kunna använda den
Är maten verkligen i kroppen? Kroppen är som en toalettrulle In i ena änden… och ut genom den andra Allt åker inte ut för lite vill vi ju behålla
Men… jag skiter ju inte äppelskrutt???
Finns det ingen mat i kroppen? När vi har delat upp maten i kolhydrater, proteiner och fettdroppar så fungerar det ändå inte
Vad fördelas det till?
Kolhydrater Sammansatta sockerarter Enkla sockerarter, frukt och druvsocker
Proteiner Peptider Aminosyror
Fetter Delas upp i glycerol och fettsyror Glycerol Fettsyra
Matens väg genom kroppen Maten tuggas och blandas med saliv. (kemisk och mekanisk sönderdelning) Saliven (Innehåller Amylas) sönderdelar kolhydrater till maltsocker
Vägen genom strupen När maten blivit till en lagom gröt så sväljer man Struplocket ska stängas för att maten inte ska hamna i lungorna
Magsäcken Fortsatt mekanisk bearbetning Magsaften – saltsyra och pepsin.
I Tolvfingertarmen Fettdroppar – Fetter (Galla) Kolhydrater – Maltsocker (Amylas) Proteiner – Peptider (Pepsin) Fetter – Glycerol och fettsyror (Lipas)
Tunntarmen Maltsocker – Druvsocker Peptider – Aminosyror (Pepsin) Blodet tar upp näringsämnen
Tjocktarmen Kroppen tar tillbaka vatten I ändtarmen bor nyttiga bakterier
Men vi har ju två vägar ut, eller? Avföring Urin