Utvärdering i HK?
1. Vad har du lärt dig idag? Var uppmärksam under hela lektionen och lägg på minnet eller skriv ner om du lär dig något nytt, ex. under genomgång, något en annan elev säger eller gör, ett svar du får på en fråga osv. Skriv inte bara att du lärt dig t ex laga soppa.
2. Vad tycker du att du gjorde på ett bra sätt? Motivera - var ärlig! Jag ser dig! -ansträng dig så att du har något som du tyckte du var extra bra på. - var inte blygsam! Något har du väl ändå gjort bra? - kom ihåg att motivera! (varför)
3. Vad behöver du öva på/vad gick mindre bra? Motivera. -Var ärlig! jag ser dig! -Det finns alltid något man kan bli bättre på! -Kommer du inte på något kanske du valt för lätt recept/inte tänkt igenom det du gjort under lektionen osv. -Kom ihåg att motivera. (varför)
4. Hur blev resultatet? -Smak, konsistens, utseende, lukt, temperatur, mängd mm. -Motivera! Varför blev resultatet som det blev?
5.Resonera kring måltiden utifrån HEM (Hälsa, Ekonomi, Miljö) -Resonera! I flera led för högre betyg! - Hälsa: tallriksmodellen, kolhydrater, protein, fettmängd och fettkvalitet, fibrer, vitaminer, mineraler. Vem passar måltiden till och vem passar den inte till. (motivera) - Ekonomi: är det en dyr eller billig maträtt? Varför? Vad är det som är dyrast i måltiden? Varför? Jämför hemlagat med köpt! Vardagsmat? -Miljö: Krav, ekologiskt, frakt, kött, el, vatten, förpackningar, matsvinn.
6. Är du nöjd med din insats (vad du gjorde och tog ansvar för) idag 6. Är du nöjd med din insats (vad du gjorde och tog ansvar för) idag? Motivera. - Var ärlig! Jag ser dig! - Är det något du vill/behöver förändra till nästa lektionstillfälle? -Vad kan du göra för att sikta högre? -Kom ihåg att motivera!
Tips! - Ta hem en utvärdering då och då för att skriva klart. Leta efter fakta i Hk- boken, på trovärdig sida på nätet eller fråga någon som du litar på och har bra kunskaper kring det du vill resonera om. - Kom ihåg att lämna in din utvärdering efteråt.