Www.krav.se/klimat Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Mat från mark och vatten
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Tipspromenad om mat och klimat
Tips när du planerar måltider
av kött på klimatförändringarna
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Torben Kudsk Jordbruksverket
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Om samarbetet Syfte LRF och ICA arbetar tillsammans för att möta konsumenternas efterfrågan på mat producerad av svenska råvaror samt tydliggöra de mervärden.
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Året som Om en familj som vill leva mer miljövänligt
Minskad köttkonsumtion Antibiotikaresistens
Grupparbete – Väder och klimat
Handel – ord och begrepp
Klimatpåverkan från livsmedel
Klimatkollen på gårdar med mjölk- och köttproduktion
Hur gör man en handlingsplan?
Olika djurslags metanproduktion
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
Beräkningsverktyget i klimatkollen Maria Berglund HS Halland tel
Klimatkollen i rådgivningen Pernilla Kvarmo, Greppa Näringen.
Klimatkollenkurs 18 april 2012 Pernilla Kvarmo Jordbruksverket.
Grundkursen Jordbruket och klimatet Pernilla Kvarmo, Torben Kudsk Jordbruksverket.
Världen Vart är på väg??? vädret. ”Klimatförändringarna är nog naturliga.” ”Såren i naturen läker utan att det blir ärr.” ”De hittar säkert på något som.
Hur miljöanpassar man kostråden?
Vår satsning på MSC och KRAV. Vår strategi för framtiden Domstein Foods AB, Ulrica Wahlund.
Mat och klimat.
Ekosystem Ekosystem.
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Klimatkollen i rådgivningen
Mat.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Jordbruk i Sverige och Australien
Lantmännen – först ut med klimatdeklarerade livsmedel
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Välkomna till Utbildning om KRAV och ekologisk produktion
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Mat.
Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014
Beräkningsverktyget i klimatkollen
Global uppvärmning Vad gör vi åt det?.
Film.
Medvetna skolmåltider
1 GfK Consumer TrackingLidl 6 år i Sverige Fredrik Ydell Oktober 2009 Lidl 6 år i Sverige Exempel på undersökningens layout. De varugrupper som redovisas,
Klimatpåverkan från några vanliga livsmedel
Introduktion Uppsala Stina Olofsson, Jordbruksverket.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Hur mår Halland? Sofia Frising miljömålssamordnare
Miljövän naturligtvis
Hur ska man planera upp sina måltider?
Sveriges matkultur.
Här kommer lite fakta om Jordbruk.
Vad kan du göra för att minska ditt ekologiska fotavtryck?
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Grupp : Arvid och gänget
Kvävestrategi Bildspel Uppdaterat Kväveflödet i marken NO 3 - NH 4 + N 2, N 2 O NH 3 Organiskt N NH 4 + Utlakning Nitrifikation Immobilisering Mineralisering.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Ursprungsmärkning!. Om ursprungsmärkning Det finns regler för obligatorisk ursprungsmärkning för vissa livsmedel, vilket bl. a regleras i EG-förordningar.
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Hem- och konsumentkunskap Lek 2
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Jordbruket i Sverige är klimatsmart
Klimatkollen på gårdar med mjölk- och köttproduktion
Hållbar utveckling.
Träff 3 Välkommen!.
REKO = Relationsmat! I REKO-ringen skapas relationer mellan de som föder upp och odlar vår mat och de som sen tillagar och äter den. REKO står för Rejäl.
Presentationens avskrift:

Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?

Vilken regelutveckling är möjlig? Producenter som vill satsa Konsumenter efterfrågar Handel som vill marknadsföra

Initiativtagarna - klimatkriterier

Utsläpp av växthusgaser i Sverige %

Matens påverkan på klimatet! % av klimatgasutsläppen från svenska hushåll kommer från livsmedlen (16 % av vår inkomst lägger vi på mat)

Klimatgaserna har olika klimateffekt

Jordbrukets utsläpp av lustgas, metan och koldioxid i Sverige 2005 Ca 55 % Ca 35 % Ca 10 %

Svårighet att tackla (1)

Svårighet att tackla (2)

Gått igenom följande produktgrupper:  fisk & skaldjur  frukt & grönt  spannmål & trindsäd Fortsätter i höst med:  Foder- och mjölkproduktion samt import

Så hur gör vi då? Planera mat med mer grönt, mindre kött Välj säsong, välj livsmedel Köp ekologiskt odlat, mindre energiåtgång, kwh För kött osäkert om eko är klimatbättre. Nöt/får är viktigt – de håller landskapet öppet Nötkött – färre dagar Gris/kyckling – de äter sånt vi kan äta! Nu ökar den ekologiska kycklingnproduktionen, kanske någon dag?

Visste du att… Genom att handla KRAV- märkta ägg har du bidragit till att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel med ca: kg Eller motsvarande drygt 10 till bredden fyllda badkar X 10 Hållbar utveckling – mer än klimat