Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Vilken regelutveckling är möjlig? Producenter som vill satsa Konsumenter efterfrågar Handel som vill marknadsföra
Initiativtagarna - klimatkriterier
Utsläpp av växthusgaser i Sverige %
Matens påverkan på klimatet! % av klimatgasutsläppen från svenska hushåll kommer från livsmedlen (16 % av vår inkomst lägger vi på mat)
Klimatgaserna har olika klimateffekt
Jordbrukets utsläpp av lustgas, metan och koldioxid i Sverige 2005 Ca 55 % Ca 35 % Ca 10 %
Svårighet att tackla (1)
Svårighet att tackla (2)
Gått igenom följande produktgrupper: fisk & skaldjur frukt & grönt spannmål & trindsäd Fortsätter i höst med: Foder- och mjölkproduktion samt import
Så hur gör vi då? Planera mat med mer grönt, mindre kött Välj säsong, välj livsmedel Köp ekologiskt odlat, mindre energiåtgång, kwh För kött osäkert om eko är klimatbättre. Nöt/får är viktigt – de håller landskapet öppet Nötkött – färre dagar Gris/kyckling – de äter sånt vi kan äta! Nu ökar den ekologiska kycklingnproduktionen, kanske någon dag?
Visste du att… Genom att handla KRAV- märkta ägg har du bidragit till att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel med ca: kg Eller motsvarande drygt 10 till bredden fyllda badkar X 10 Hållbar utveckling – mer än klimat