Mat Hur och vad ska vi äta?.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Advertisements

Energigivande näringsämnen
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
kunskap och inspiration
Kristina Yondt HÄLSA Kristina Yondt
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
För dig som har typ 2-diabetes
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Kristina Yondt HÄLSA Kristina Yondt
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Sveriges matkultur.
Mineraler och vitaminer
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Energigivande näringsämnen
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Vitaminer.
Kost för prestation.
Presentationens avskrift:

Mat Hur och vad ska vi äta?

Fett Mättat, fleromättat och enkelomättat Används som bränsle av kroppen Lagras i fettvävnader Isolerar kroppen Brist ger sköra muskler och vitaminbrist Överflöd ger viktuppgång och eventuellt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom

Bra fetter finns i Fet fisk Olivolja Valnötter Cashewnötter Linfrön Avokado Rapsolja

Protein Uppbyggt av aminosyror Kroppens byggstenar Finns i massor av livsmedel Brist ger sämre immunförsvar, trötthet och apati. Brist får du när du äter för lite mat Överskott kan eventuellt vara skadligt Animaliskt protein har högre värden av livsnödvändiga aminosyror än vegetabiliskt protein

Bra protein! Ägg Fet fisk Bönor Mjölk Keso Linser Ärtor Kött Sojabönor

Kolhydrater Är cellernas energi Viktigt bränsle för kroppen Delas in i snabba och långsamma Brist kan ge trötthet, huvudvärk, irritation, depression, sämre ork vid hård fysisk träning och sämre hjärnfunktion Överflöd kan leda till viktökning, mag- och tarmbesvär och ökad risk för diabetes typ 2

Bra kolhydrater Långkornigt ris Pasta, både vanlig och fullkorn Bröd, gärna surdeg eller fullkorn Potatis Rotfrukter Grönsaker

Vitaminer A D E K – fettlösliga C B – vattenlösliga Tillskott skall ej behövas om jag äter en varierad kost Viktiga för en mängd funktioner i kroppen Underskott ger bristsjukdomar Överflöd av A D E K kan vara skadligt

Mineraler Järn, kalcium, kalium, jod, natrium, zink etc. Brist ger sjukdomar Överflöd kan vara skadligt Tillskott behövs ej om du äter en varierad kost Kan finnas något enstaka undantag, som t.ex. selen, beroende på vad vi äter

Vätskebalansen Du behöver ca 3 liter vätska om dagen 1-1,5 liter finns bundet i din kost Vätskebrist ger minskad prestationsförmåga, trötthet och huvudvärk Många elever dricker för lite under dagen i skolan

Hur ska jag då äta? Frukost, lunch, middag och två mellanmål Eller Uppdelat på 6 mål om dagen Det som passar just dig bäst. Rådgör gärna med en dietist Kom ihåg att många människor har många idéer om hur du ska äta. Tänk!

Vad ska jag då äta? Ät alltid en varierad kost Antingen äter du enligt Livsmedelsverkets rekommendationer, 50- 60 % kolhydrater, 10-20 % protein och 20-30 % fett Eller så sänker du halten av kolhydrater och ökar halten av protein och fett Nya rön kommer ständigt Nya studier visar att alternativ 2 kan vara rätt

Frukost, lunch och middag Hur äter du? Frukost, lunch och middag

Viktnedgångstips Sätt realistiska mål Ta en dag i taget Ät vanlig mat Hoppa aldrig över måltider Lär dig att analysera vad som är bäst för dig Jojobanta aldrig

Olika metoder för viktnedgång Atkins diet Stenålderskost Viktväktarna GI-metoden Fasta Pulverbantning Pillerbantning Vad säger de nya forskarrönen?

Tallriksmodellen Lågenergiförbrukare, 50, 25, 25 Medelenergiförbrukare, 33, 33, 33 Högenergiförbrukare, 50, 25, 25 Pot, ris, pasta? Fyll din tallrik på det sätt som passar dig! Ät sedan inte mer. Kött, fisk, ägg? Grönsaker?

Maten som ger dig ett friskare liv Apelsiner, avokado, baljväxter och blåbär Broccoli, choklad (70%) och granatäpplen Havre, lax, krossade linfrön och lök Nötter, olivolja, solrosfrön och spenat Tomater, vin och vindruvor Yoghurt och äpplen

Har du några funderingar? Fråga på bara!