Mat Hur och vad ska vi äta?
Fett Mättat, fleromättat och enkelomättat Används som bränsle av kroppen Lagras i fettvävnader Isolerar kroppen Brist ger sköra muskler och vitaminbrist Överflöd ger viktuppgång och eventuellt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom
Bra fetter finns i Fet fisk Olivolja Valnötter Cashewnötter Linfrön Avokado Rapsolja
Protein Uppbyggt av aminosyror Kroppens byggstenar Finns i massor av livsmedel Brist ger sämre immunförsvar, trötthet och apati. Brist får du när du äter för lite mat Överskott kan eventuellt vara skadligt Animaliskt protein har högre värden av livsnödvändiga aminosyror än vegetabiliskt protein
Bra protein! Ägg Fet fisk Bönor Mjölk Keso Linser Ärtor Kött Sojabönor
Kolhydrater Är cellernas energi Viktigt bränsle för kroppen Delas in i snabba och långsamma Brist kan ge trötthet, huvudvärk, irritation, depression, sämre ork vid hård fysisk träning och sämre hjärnfunktion Överflöd kan leda till viktökning, mag- och tarmbesvär och ökad risk för diabetes typ 2
Bra kolhydrater Långkornigt ris Pasta, både vanlig och fullkorn Bröd, gärna surdeg eller fullkorn Potatis Rotfrukter Grönsaker
Vitaminer A D E K – fettlösliga C B – vattenlösliga Tillskott skall ej behövas om jag äter en varierad kost Viktiga för en mängd funktioner i kroppen Underskott ger bristsjukdomar Överflöd av A D E K kan vara skadligt
Mineraler Järn, kalcium, kalium, jod, natrium, zink etc. Brist ger sjukdomar Överflöd kan vara skadligt Tillskott behövs ej om du äter en varierad kost Kan finnas något enstaka undantag, som t.ex. selen, beroende på vad vi äter
Vätskebalansen Du behöver ca 3 liter vätska om dagen 1-1,5 liter finns bundet i din kost Vätskebrist ger minskad prestationsförmåga, trötthet och huvudvärk Många elever dricker för lite under dagen i skolan
Hur ska jag då äta? Frukost, lunch, middag och två mellanmål Eller Uppdelat på 6 mål om dagen Det som passar just dig bäst. Rådgör gärna med en dietist Kom ihåg att många människor har många idéer om hur du ska äta. Tänk!
Vad ska jag då äta? Ät alltid en varierad kost Antingen äter du enligt Livsmedelsverkets rekommendationer, 50- 60 % kolhydrater, 10-20 % protein och 20-30 % fett Eller så sänker du halten av kolhydrater och ökar halten av protein och fett Nya rön kommer ständigt Nya studier visar att alternativ 2 kan vara rätt
Frukost, lunch och middag Hur äter du? Frukost, lunch och middag
Viktnedgångstips Sätt realistiska mål Ta en dag i taget Ät vanlig mat Hoppa aldrig över måltider Lär dig att analysera vad som är bäst för dig Jojobanta aldrig
Olika metoder för viktnedgång Atkins diet Stenålderskost Viktväktarna GI-metoden Fasta Pulverbantning Pillerbantning Vad säger de nya forskarrönen?
Tallriksmodellen Lågenergiförbrukare, 50, 25, 25 Medelenergiförbrukare, 33, 33, 33 Högenergiförbrukare, 50, 25, 25 Pot, ris, pasta? Fyll din tallrik på det sätt som passar dig! Ät sedan inte mer. Kött, fisk, ägg? Grönsaker?
Maten som ger dig ett friskare liv Apelsiner, avokado, baljväxter och blåbär Broccoli, choklad (70%) och granatäpplen Havre, lax, krossade linfrön och lök Nötter, olivolja, solrosfrön och spenat Tomater, vin och vindruvor Yoghurt och äpplen
Har du några funderingar? Fråga på bara!