Fotosyntesen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kolhydrater Vid fotosyntesen bildar växterna kolhydrater. Till denna grupp hör socker, stärkelse och cellulosa.
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
E n e r g i.
Energi och energiomvandlingar
Vad är liv?.
Hur fungerar fotosyntesen? Näringskedjan. Kockarna.
Vi står i dag inför en av vår tids största utmaningar –
Aldijana Puskar Brinellgymnasiet
Ekologi.
En resurs att använda klokt
Inför solenergilabben
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Olika energiformer Energiprincipen
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Ekosystem Ekosystem.
Hej! Välkomna till NO!.
Läran om samspelet mellan växter, djur och natur
Kemisk Energi Kolföreningar används i naturen bland annat för att lagra energi Varifrån kommer denna energi? Och vad är det som händer när den frigörs?
Världens stora utmaningar: Befolkningstillväxt och energibehov
Lektionsuppgifter 1 1 .Vad betyder ordet ekologi och vad handlar det om? Svar: Ordet ekologi menas samspelet mellan djur och natur. Det handlar om omgivningen,
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Ekologi Naturkunskap 1.
Begrepp.
Var finns energi på jorden? På vilka sätt utnyttjar vi jordens energi?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Energiformer & omvandlingar
I mitokondrien sker det förbränning.
Fotosyntes Energi från solen blir bunden in i druvsockret.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
EKOLOGI Läran om samspelet mellan levande organismer (djur och växter) och den miljö som de lever i (klimat, jordmån, m.m.)
Biologi Livets former.
Svenska växter och djur
Kolets kretslopp.
Biologi Livets former.
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Det finns två typer av kemiska reaktioner.
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Vad är det egentligen som kännetecknar liv?
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Cellen.
Begreppslista.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
ÄMNENA I MATEN.
Ekologi Johan. Ekologi – Samspel & beroende Ekosystem Del av naturen som man valt ut. Tex; damm, granskog, nordsjön, Voxnan, dike, Sverige, hela jorden.
Organismernas olika roller
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
En inledning till pararbete i åk 8
Energi och energikällor
Energi Åk
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Ekologi År 8 Ht 14. Ekologi – Nyckelbegrepp Fotosyntes Växternas energikälla Ekologi”läran om huset” Ekosystemsamspelet i naturen, avgränsad yta Individen.
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Inkluderar även viktiga youtube-klipp på bloggen:
Fotosyntes. Ungefär för 3 miljarder år sedan var jorden en ganska dyster plats. Inte den gröna plats fullt av växter och andra organismer som vi idag.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Miljö kemi.
FOTOSYNTESEN Upphovsman benavid_2co0 Bildkälla - Licens:  CC0 Public Domain.
Så här är vi vana att se en pyramid.
I växtens celler finns kloroplaster, där sker fotosyntes.
Koldioxid SOLLJUS SYRE Fotosyntes VATTEN DRUVSOCKER.
Fotosyntes och Cellandning
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Det finns två typer av kemiska reaktioner.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Ekologi.
Socker bildas (druvsocker) Fotosyntesen sker i växtens gröna delar
ENERGI Solen driver oss Den del av solensstrålning som når Jorden strålar ut igen som värmestrålning. Innan dess har solstrålningen gett energi till livet.
Presentationens avskrift:

Fotosyntesen

Solen som energikälla Solen driver tre viktiga processer på jorden: Vattnets kretslopp ger rörelseenergi som som ger bl a elproduktion Är upphov till vindar som i sin tur ger elproduktion och vindpollinering Gör fotosyntesen möjlig

Solenergi ger kemisk energi Energi kan inte bildas eller förstöras, utan bara omvandlas från en form till en annan Solens strålningsenergi omvandlas via fotosyntesen till kemisk energi Denna energi använder sedan växterna till att bygga upp sig (att växa)

CO2 + H2O ljusenergi C6H12O6 + O2 koldioxid + vatten +ljusenergi ger socker (glukos)+ syre Fotosyntesen sker i klorofyllkornen; Kloroplasterna Fotosyntesen gör så att kolatomerna i växten kan kopplas ihop till molekyler

Primärproduktion Växternas produktion av organiskt material genom fotosyntes kallas primärproduktion Växterna kallas alltså producenter Glukosmolekylen som bildas används dels som energi för olika kemiska reaktioner i växten, dels som uppbyggnadsmaterial (stärkelse, cellulosa)

Näringspyramiden Eller energipyramiden Den biomassa som växterna producerar är nu kemisk energi som blir till näring (mat) åt konsumenter Energi går nu från botten i pyramiden upp till nästa steg I nästa steg där 2:a hands konsument äter en konsument, överförs energi till nästa steg i pyramiden Endast 10% av energin överförs till nästa steg, övrigt omvandlas till värmeenergi