Kunskap 2 Egna upplevelser

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Olof Sundin, Fil dr Informationsstrategier och yrkesidentiteter - en studie av sjuksköterskors relation till fackinformation.
Advertisements

Heart to Change – att leda förändringsarbete
Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Tipspromenad om mat och klimat
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Gun Frödemo - kurator Studenthälsan.
Talföljder formler och summor
En Dag i Ramadan Ramadan
Barnanpassad utredning
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Deduktion och induktion ”Välgrundade” vetenskapliga (slut)satser förutsätter giltiga eller åtminstone trovärdiga slutledningar.
Les meilleures photos de
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Utlandsstudier för I:are
Innehåll  Introduktion av Al – Khushoo’  33 Sätt att Utveckla Al – Khushoo’  1:a – 6:e sättet  7:e – 12:e sättet  13:e –
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
för Dig som vill sluta med Hasch och Marijuana Rådgivningsbyrån i
Med hänsyn till de sju funktionernas dysfunktion
Ingrid Svensson, Eva Horneij Inquiry-based learning ( IBL) - En pedagogisk metod som stimulerar till nyfikenhet och gränsöverskridande lärande”
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
Att hålla en presentation
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
En övning i att analysera ett tal
Riktad skrivning Hur tyckte att boken Alex Dogboy verkade utifrån det du hittills läst och fått veta? Motivera ditt svar. Skriv tills jag säger stopp,
Du ÖnskAs en rigtigt gOD jul GOD JUL Först, klicka på stjärnan på julgranen, så vi kan få ljus i den….
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
Vad ska man uppmärksamma vid experimentellt bruk av cannabis? Språklig förmåga (Verbal förmåga) Diskreta tecken som: ett enklare sätt att uttrycka sig,
PIRATPARTIET Rubriksnitt: Impact, vanlig text Arial Här kan man lägga en lite ingressbetonad text på ett par tre meningar (men funkar även utan). Vill.
Kunskap 3: Rationalism och Empirism
Att övertyga ! Disposition och mall.
Hur gör du för att förstå en text?
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Medvetande - Yttervärld. Är världen så som den ser ut?
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Kunskap 1. Vad är kunskap? Hur får vi kunskap?
Diskutera denna hamburgare som om du vore Platon.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Av: Ludwig Karlsson & Sebastian Sverin
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Problemlösning Veckodagsproblemet Gissa talet Siffersumman.
Hur gör man en debattartikel?
DEN MAGISKA DÖRREN.
Septem artes liberales musik aritmetik geometri astronomi trivium quadrivium grammatik retorik dialektik.
Skriva noveller.
beskrivningsnivå 1: molekylernas hastighet och rörelseenergi beskrivningsnivå 2: temperatur och tryck.
En mycket vanlig frågeställning gäller om två storheter har ett samband eller inte, många gånger är det helt klart: y x För en mätserie som denna är det.
Logikprogrammering 21/10 Binära träd
Kan du omvandla 80 km/h till m/s?
FL7 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
Egenskaper för punktskattning
Diskussionstillfälle 4
Klassificering av vetenskaper Aprioriska vetenskaper formella vetenskaper matematik logik.
Barn som anhöriga Hearing 17 januari 2013 Hur arbetar BRIS Vad berättar barn för BRIS Slutsatser BRIS.
MAKTLEKAR.
1 Semantik – introduktion Semantik = läran om mening Tvärvetenskapligt filosofi lingvistik psykologi AI Lingvistik motsägelser mångtydighet metaforer Filosofi.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Formellt, skarpt och snyggt
Vad är en KATA? katatogrow.com.
Big bang ca 13,7 miljarder år sedan
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Klassificeringen av vetenskaper bygger åtminstone delvis på skillnader i metodik. Klassificeringen av vetenskaper kan även baseras på forskningsområden.
Filosofi A Har du nånsin funderat över…
generellt deduktion induktion specifikt Deduktiva slutsatser är giltiga och med nödvändighet och sanna, om premisserna är sanna. Induktiva slutsatser.
Frågor om kunskap och existens
Naturvetenskaper fysik (inkl. astronomi, geologi, meteorologi m.fl.)
Presentationens avskrift:

Kunskap 2 Egna upplevelser Genom våra sinnen upplever vi omvärlden – d v s varseblivning. Hur vet du att det smakar kaffe? Jag känner det. På sätt och viss är en upplevesle alltid sann: upplever vi en smak av kaffe så har vi den upplevelsen. Men vi kan tolka smaken fel på olika sätt.

Minne Vi minns vad vi har erfarit eller varseblivit. Jag minns att jag åt ägg och bacon till lunch igår – jag kommer ännu ihåg smaken. Men minnet kan lura oss. Minnet förändras över tid, och vi blandar samman saker. (Ex, vad något berättat eller vad vi sett på bilder). Ändå klarar vi oss inte utan minnet.

Deduktion Man drar en logisk slutsats ur en eller flera premisser (förutsättningar). Att gå från en premiss till slutsats kallas att göra en slutledning. En deduktiv slutledning är en slutledning där man vet att om premisserna är sanna så måste också slutsatsen vara det. Den är 100%. Exempel: 1. Misshandeln på X begicks mellan 10-11 i Nässjö. 2. Den anklagade Z befann sig, enligt vittnen, på en pizzeria i Våxtorp mellan 09.00-12.00 den aktuella förmiddagen. Slutsats: Z har inte begått misshandeln.

Induktion Vi drar en generell slutsats ur ett eller flera enskilda fall – d v s Induktiva slutledningar. Exempel: Hittills har inte några kor lyckats lära sig läsa. Jag drar slutsatsen att ingen ko har läst bibeln. Man kan också börja med en generalisering och dra en slutsats från ett enskilt fall. Exempel: Många finnar är ljushåriga. De finnar som kommer till Osbeck på studiebesök är ljusa. Man kan också dra en enskild slutsats från ett enskilt fall. Exempel: Aino är ljushårig, då är säkert hennes bror Jari också ljushårig.

Forts… Induktiva slutledningar är alltid bara mer eller mindre sannolika. Ger de då verkligen kunskap? Inom vetenskapen betraktar man induktiva slutledningar med en mycket hög grad av sannolikhet som kunskap. (Annars skulle man ju inte ha någon kunskap alls om naturvetenskap, samhällsvetenskap eller humaniora). Men man måste hela tiden ifrågasätta vad vi kallar kunskap. Det som hittills verkat stämma kanske inte stämmer längre. Exempel. Svarta svanar.

Självklara sanningar Såväl varseblivning och minnen som deduktion och induktion har sina brister och leder därmed inte till absolut säker kunskap. Många har därför försökt att hitta något självklart, en fast grund att stå på och utgå ifrån. En sådan självklar sats kallas ibland axiom. Inom matematik och logik använder man sådana axiom. Exempel: Det hela är större än en del av helheten.

Acceptabla skäl för kunskap? De ovan nämna skälen brukar räknas som vetenskapligt legitima skäl för att tala om kunskap. Men hur säkra är de? Är inte det enda säkra det man upplever just nu? Jag vet att jag står här och visar en power point på Osbeckgymnasiet. Men vad händer utanför salen? Vad händer i era medvetanden? I Danmark? I London? Och är det verkligen bra att äta bönor? Är det farligt att röka? Är CO2 ett problem för klimatet?