Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Frågor om kunskap och existens

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Frågor om kunskap och existens"— Presentationens avskrift:

1 Frågor om kunskap och existens
Metafysik Frågor om kunskap och existens

2 Översikt: epistemologi och ontologi
Epistemologi Hur nås kunskap? Rationalism Genom förnuftet. Empirism Genom erfarenheten. Skepticism Det går inte att nå full kunskap. Ontologi Vad existerar? Idealism Anda/idéer existerar. Materialism Materia existerar. Dualism Båda ande och materia existerar.

3 Epistemologi Vad är kunskap?

4 Platon: ”sann tro med goda skäl”

5 Två principiella vägar till kunskap
Induktion Generaliseringar baserade på upprepade observationer. Exempel: eftersom att alla hittills observerade saker på jorden verkar falla mot marken förr eller senare kan vi sluta oss till att alla saker som åker upp måste falla ned någon gång. Deduktion Logisk härledning från något självklart sant. Deduktiva slutledningar har alltid formen Om P, så S. Exempel: = 2.

6 Rationalism: förnuftskunskap
1 + 1 = 2

7 René Descartes metodiska tvivel
A priori: ”före erfarenheten”. Kunskap som tillkommer endast med förnuftets hjälp. Använde ett metodiskt tvivel för att ifrågasätta samtliga av sina sinnen. Försöker sedan deducera fram övrig kunskap från detta. Det enda som han inte kunde motbevisa var sitt eget tvivel vilket också bevisade hans existens. ”Je pense donc je suis” – vilket fritt översatt från franska blir ungefär ”Jag tänker, alltså finns jag”.

8 Empirism: erfarenhetskunskap

9 John Lockes empiriska kategorier
A posteriori: ”efter erfarenheten”. Sinnena inhämtar information som omvandlas till kunskap i hjärnan. M.a.o. ett induktivt synsätt. Skillnad mellan två kategorier av egenskaper: Primära, objektiva, egenskaper: form, täthet och vikt. Sekundära, subjektiva, egenskaper: färg, smak, osv.

10 Rationalism kontra empirism
Rationalism Empirism Förnuft Erfarenhet René Descartes John Locke A priori (före erfarenheten) A posteriori (efter erfarenheten) Deduktion (härledning) Induktion (insamling, generalisering) Jag tänker  alltså finns jag Objektiva/subjektiva sanningar

11 Skepticism: skeptisk till kunskap
?

12 Skeptikern David Humes induktionsproblem
Att få fram kunskap från observationer kräver att man resonerar som så att det finns en orsak och en verkan. T.ex. om man skjuter iväg en biljardboll med en kö är det lätt att tänka sig att den rullar iväg . Problemet är att detta inte är ett logiskt resonemang utan ett empiriskt. Vi kan alltså inte vattentätt säga att det finns ett kausalt samband mellan vår rörelse och biljardbollens rörelse även om vi gör tiotusen observationer av fenomenet.

13 Ontologi Vad kan sägas existera?

14 Idealism Utgår från grundantagandet att allt som existerar är av en själslig substans eller idéer. Alternativt att allt som existerar är orsakat av själsliga substanser eller idéer. Kombineras ofta med en epistemologisk rationalism. Två exempel på idealistiska filosofer är Platon och George Berkeley.

15 Platon och idévärlden Filmen Matrix (1999) har många paralleller till Platons idealism. Att det bortom den uppfattade verkligheten finns en mer verklig verklighet som består av upphöjda koncept eller idéer. Enligt Platon är den upplevda verkligheten bara en blek kopia av den riktiga verkligheten som består av rena idéer.

16 George Berkeley och Guds vakande öga
Tingen existerar eftersom de blir betraktade. På den klassiska filosofiska frågan ”Om ett träd faller i skogen och ingen är i närheten för att höra det, gör det då ett ljud?” svarade Berkeley ungefär: ”Ja det gör det, eftersom att Gud alltid betraktar världen.

17 Materialism Utgår från antagandet att allt som existerar i grunden är materia eller orsakade av materiella orsaker. Betecknas ofta också för realism. Verklighetens yttersta grundsten är fysisk och består av materia eller atomer. Kombineras ofta med en epistemologisk empirism. Två exempel på två viktiga materialistiska filosofer är Demokritos och Karl Marx.

18 Demokritos och atomerna

19 Karl Marx och klasskampen

20 Idealism kontra materialism
Idealism Materialism Filosofer Platon/Berkeley Demokritos/Marx Byggstenar Idéer/andar Atomer/materia Verkligheten Illusion (bara idéer) Verkligheten existerar ”Högre” Ja (Idévärld, Gud) Nej, finns ej verklighet

21 Dualism Tanken att världen i grund och botten består av både andlig substans och materiell substans. Att tankeinnehållet inte är exakt som yttervärlden har länge åberopats som ett stöd för dualismen.

22 René Descartes och bukspottskörteln

23 Översikt: epistemologi och ontologi
Epistemologi Hur nås kunskap? Rationalism Genom förnuftet. Empirism Genom erfarenheten. Skepticism Det går inte att nå full kunskap. Ontologi Vad existerar? Idealism Anda/idéer existerar. Materialism Materia existerar. Dualism Båda ande och materia existerar.


Ladda ner ppt "Frågor om kunskap och existens"

Liknande presentationer


Google-annonser