Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Subjektiv / Objektiv. Subjektiv / Objektiv Ontologi (läran om det som är) Av grek. ontos = varande och logia = lära Finns en verklighet oberoende av.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Subjektiv / Objektiv. Subjektiv / Objektiv Ontologi (läran om det som är) Av grek. ontos = varande och logia = lära Finns en verklighet oberoende av."— Presentationens avskrift:

1

2 Subjektiv / Objektiv

3 Ontologi (läran om det som är)
Av grek. ontos = varande och logia = lära Finns en verklighet oberoende av betraktaren? Realistisk ontologi: verkligheten ser ut som den gör oberoende av om vi betraktar den eller inte (frågeställning: ?) Konstruktivistisk ontologi: hur vi uppfattar verkligheten beror på hur vi tänker om den och hur vi kommunicerar med varandra om den.

4 Positivism Positivisme (fr.) av positif, -ive: säker, bestämd.
Vetenskapsteori som bara erkänner säkra fakta och observerbara fenomen Kritik av teologiskt tänkande. Objektiv verklighet Induktion

5 Hermeneutik Av hermeneutikos (grek.) utläggningskonst, förklaringskonst. Ursprungligen en lära om texttolkning. Vetenskapsteori som betonar inlevelse och förståelse. Subjektiv verklighet Deduktion

6 Hermeneutikens kännetecken
Till skillnad från döda föremål, växter och djur har människan förmåga till fri vilja och lärande.

7 Kvantitativ Kvalitativ

8


Ladda ner ppt "Subjektiv / Objektiv. Subjektiv / Objektiv Ontologi (läran om det som är) Av grek. ontos = varande och logia = lära Finns en verklighet oberoende av."

Liknande presentationer


Google-annonser