Växthus-effekten The Greenhouse Effect.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
EU-kursen - våren 2013 Gruppens tema:
Advertisements

Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
Växthuseffekten – så fungerar den
Klimathot och hållbar utveckling
Allmänningens dilemma
Repetition inför NP i biologi
Vad är orsaken till problemet?
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Landsbygdsutveckling med radikalt nya förutsättningar.
Växthusgaser Kyotoprotokollet omfattar sex växthusgaser:
Växthuseffekt och klimatförändringar
Växthuseffekt och klimat
Klimatförändringar.
Energiformer och energikällor
Meteorologi Läran om vädret.
MILJÖ.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Kolets kretslopp.
Hållbar utveckling.
Världen Vart är på väg??? vädret. ”Klimatförändringarna är nog naturliga.” ”Såren i naturen läker utan att det blir ärr.” ”De hittar säkert på något som.
Varför är CCS viktigt? Klimatkonferens i Göteborg 27 januari 2009 Sten Åfeldt Enhetschef Enheten för kraftproduktion.
Energikällor.
MILJÖ.
Klimaträttvisa Utifrån Ett biskopsbrev om klimatet och Världens kurs Ditt namn Ort och datum.
Människan och naturens samverkan med varandra.
Växthuseffekten Försurning Övergödning
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
Vattenånga och koldioxid är de viktigaste växthusgaserna, följda av dikväveoxid och metan. Den växthusgas man oftast pratar om är koldioxid. Halten av.
Forma ett nytt internationellt avtal EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimatförändringarna.
Tema: Hållbar utveckling
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Film.
Pass 7 KYOTOPROTOKOLLET. Klimatkonventionen Först i slutet av 1980-talet började politiker engagera sig i klimatproblemet IPCC grundades och 1990 kom.
Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Både livsnödvändig och kan leda till global katastrof
Väder- och Klimatförändringar
BRÄNSLEN och vår miljö Annika Adolfsson.
Luft Repetition.
Geografi Vad är geografi? Varför ska vi läsa geografi?
Hur mår Halland? Sofia Frising miljömålssamordnare
Lokala miljövärden Resurseffektivitet: Snitt: 0,28 Viktat medelvärde: 0,
Jordens energibalans.
Kolets kretslopp.
– levnadsmiljöer försvinner
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Skogen och klimatet Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Grupp : Arvid och gänget
Klimatförändringar.
NATURRESURSER Höstterminen 2015Höstterminen 2015.
Luft och vätgas Sidorna Luften är en blandning av gaser Luft består mest av kväve, N 2 (78%) I luft finns även syre, O 2 (21%) ”Resten är” ädelgaser,
Icke förnybara energikällor Föreläsning nr 3 Sid
KLIMAT OCH VEGETATION. REGNSKOG Regnskogenligger i huvudsak runt ekvatorn.
Av: William, 8E. Biobränslen Bränslen har funnits länge, men har påverkat miljön på ett dåligt sätt, dessa kallas Fossila Bränslen. Endast nyligen har.
Jordens Klimat & Växthuseffekt. Växthuset Vad är Växthus ? En byggnad av glass eller plast. Tillåta solljus att släppa in. Förhindra värm att slippa ut.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Miljö kemi.
Miljö Ekonomiska Sociala
Klimatet förändras och det påverkar dig
Veckans fördjupning handlar om något som påverkar oss alla. Vet du vad
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Klimat och miljö.
Hållbar utveckling? Hållbar framtid?
Naturkatastrofer Geografi är den vetenskap som beskriver hur jordytan ser ut, förklarar varför den ser ut som den gör och sätter detta i relation till.
Miljönyttan vid upphandling: Transport- & avfallsemballage
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Presentationens avskrift:

Växthus-effekten The Greenhouse Effect

Hur funkar det? Växthusgaserna som vattenånga, metan och koldioxid samt dikväveoxid (lustgas) och ozon hindrar en del av värmestrålningen att passera ut i rymden. Greenhouse gases such as water vapour, methane and carbon dioxide stop heat escaping from the Earth into space.

En förstärkt växthuseffekt Klimatfrågan handlar om den förstärkta växthuseffekten. Växthusgaser kommer in i atmosfären den naturliga vägen. Människans utsläpp av växthusgaser ändrar atmosfärens sammansättning.

Detta bidrar till en störning i klimatsystemet. Klimatförändringen är systemets sätt att utjämna störningen. Förändringen blir som en kedje-reaktion: Mer växthusgaser i atmosfären hindrar den utgående värmestrålningen.  Återstrålningen till jordytan ökar.  Temperaturen stiger.  Ytans värmestrålning ökar.

Växthusgas Naturlig växthuseffekt Förstärkt växthuseffekt Koldioxid Respiration av växter och djur, skogsbränder, vulkaner. Förbränning av fossila bränslen; naturgas, kol och olja, avverkning av skog. Vattenånga Avdunstning från hav, sjöar och floder. Förbränning av kolväte bränslen. Metan När biologiskt material bryts ned bakteriellt under syrefria förhållanden. Utsläpp från kolgruvor och naturgas, risodling, avfallsförbränning och avloppshantering och  boskapsskötsel. Dikväveoxid (lustgas) ”Denitrifikation” av mikroorganismer. Jordbruk (konstgödsel), sopor, industrier. Ozon Flygtrafik. Fluorföreningar - Framställs på industriell väg. (Elektronisk industri.)

Livslängden för växthusgaser Koldioxiden är mycket långlivad i atmosfären och påverkar klimatet under en mycket lång tid. Livslängden för metan i atmosfären är relativt kort, cirka 10-15 år. Dikväveoxidens uppehållstid i atmosfären är cirka 150 år. Fluorföreningar har en lång uppehållstid i atmosfären. De har en livslängd på flera tusen år. Ozon är den mest kortlivade växthusgasen, med en uppehållstid på några veckor till en månad.

Koldioxid viktigaste växthusgasen Ju mer koldioxid vi släpper ut, desto mer vattenånga bildas i atmosfären och växthuseffekten förstärks ännu mer. Den temperaturökning vi ser idag är resultatet av de utsläpp som skett historiskt. Inte ens med ett tvärstopp av koldioxidutsläpp kan vi helt undvika en viss fortsatt klimatförändring.

Energisektorn är värst i världen Energisektorn orsakar 36 % av de totala utsläppen. Mer än hälften av all elektricitet kommer i dag från förbränning av kol, olja eller naturgas. Transportsektorn ligger på andra plats, med 27 % av alla koldioxidutsläpp. 21 % av utsläppen kommer från industrier. 15 % orsakas av hushållen.

Rika länder bakom mest CO2-utsläpp G8-länderna (USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan och Ryssland) orsakade 1999 nästan hälften av de globala koldioxidutsläppen. Varje år genererar svenskar 8,4 ton koldioxidutsläpp per person genom vår konsumtion. (13:e plats)

Olika scenarion om växthuseffekten fortsätter? En undersökning från WWF visar att en tredjedel av den naturliga levnadsmiljön för växter och djur kan försvinna inom 100 år på grund av den globala uppvärmningen. Som en följd kan arter beroende av viss miljö utrotas.

Effekter i dag Global glaciärsmältning. En minskning av havsistäcket på Arktis. Torka och värmeböljor. Djur som dör. Havsnivåer stiger. Ökade kostnader för klimatrelaterade katastrofer.

Effekter i framtiden Mer skog försvinner. Fler naturkatastrofer. Ökad spridning av tropiska sjukdomar.