Mat och klimat.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Mat från mark och vatten
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Tipspromenad om mat och klimat
Hållbar utveckling är kanske mänsklighetens största utmaning.
Geografi Henrik Carlsson.
Nu ska vi i motala och vadstena börja sortera våra matrester
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Tips när du planerar måltider
av kött på klimatförändringarna
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Water is life! Av Alex H och Alex C.
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Det svenska kulturarvet
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Året som Om en familj som vill leva mer miljövänligt
VÄDER VÄDRET MED METEOROLOGEN PÄR HOLMBERG.
Klimatförändringar.
Bra mat för dig – som tränar
Unga i Piteå granskar måltider
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Kolets kretslopp.
Klimatpåverkan från livsmedel
Världen Vart är på väg??? vädret. ”Klimatförändringarna är nog naturliga.” ”Såren i naturen läker utan att det blir ärr.” ”De hittar säkert på något som.
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Näring och individuella behov åk 8
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Lantmännen – först ut med klimatdeklarerade livsmedel
Matsmältningssystemet
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Klimatförändringarna
Mat.
Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
Global uppvärmning Vad gör vi åt det?.
Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Medvetna skolmåltider
Både livsnödvändig och kan leda till global katastrof
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Hur ska man planera upp sina måltider?
Jordens energibalans.
Sveriges matkultur.
Kolets kretslopp.
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Skogen och klimatet Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Miljökollen Ett projektarbete av Sara Roxbo, Sandra Strömstedt & Maja Sjöquist Nv3a.
Exempel på elevsvar uppgift 1
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
Vegetariskt.
Repetition av näringslära
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
KLIMAT OCH VEGETATION. REGNSKOG Regnskogenligger i huvudsak runt ekvatorn.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Veckans fördjupning handlar om något som påverkar oss alla. Vet du vad
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Klimat och miljö.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Presentationens avskrift:

Mat och klimat

Klimatet förändras Kol som lagrats i marken sedan miljarder år, förbränns nu i mycket snabb takt. Koldioxidhalten ökar och växterna kan inte konsumera allt. Vad är växthuseffekten? Gaser i atmosfären släpper igenom det mesta av solens strålar som värmer upp jorden. I motsatt riktning strålar värme från jorden ut i rymden. En del av värmen fångas upp av så kallade växthusgaser, t ex koldioxid och blir kvar på jorden.

Hur bidrar vi till koldioxidutsläppen? Naturvårdsverket

Vegetariskt och säsongsanpassat - bäst för klimatet Sverige kan minska utsläppen med flera miljoner ton om vi drar ner på köttet och börjar äta smartare. IVL Svenska Miljöinstitutet, april 2013

Klimatavtryck från proteinkällor Produkt Medel kg CO2e/kg produkt Nötkött 26 Per kg benfritt kött Lammkött 21 Per kg benfritt kött Viltkött 0,5 Per kg benfritt kött Fläskkött 6 Per kg benfritt kött Fågelkött 3 Per kg benfritt kött Köttfärs 16 50% nöt och 50% fläsk Chark 7 Falukorv 40% kötthalt Fisk 3 Per kg filé Ägg 1,5 Per kg ägg Quorn 4 Per kg Quorn Nötter 1,5 Per kg nötter Baljväxter 0,7 Per kg torkad vara Klimatavtrycken innehåller utsläpp från primärproduktionen inklusive insatsvaror, förädling, förpackning och transport till Sverige. Anger klimatavtryck kg CO2e/kg produkt SLU Rapport 040 ISSN 1654-9406 Uppsala 2012

Klimatavtryck från frukt och grönt Produkt Medel kg CO2e/kg produkt Frukt Norden 0,2 Per kg frukt med skal Frukt import 0,6 Per kg frukt med skal Salladsgrönsaker Norden 1 Per kg grönsak med skal Salladsgrönsaker import 1,4 Per kg grönsak med skal Rotfrukter, lök och kål 0,2 Per kg vara med skal Grönt/frukt flyg 11 Per kg vara med skal Juice och sylt 3 Per liter oblandad juice (för spädning 1 till 4) Klimatavtrycken innehåller utsläpp från primärproduktionen inklusive insatsvaror, förädling, förpackning och transport till Sverige. Anger klimatavtryck kg CO2e/kg produkt SLU Rapport 040 ISSN 1654-9406 Uppsala 2012

Vatten och vegetariskt Idag saknar många rent vatten. Vattenbrist kan också leda till brist på mat i världen. Om man äter vegetariskt istället för kött minskar vattenförbrukningen fem till tio gånger. SIWI, Stockholm International Water Institute

Får vi tillräckligt med näring? Från 1990-2005 åt vi 50 % mer kött i Sverige. Det blir 77 kg per person varje år och ett ökat utsläpp av växthusgaser. Vi kan äta 25-30% mindre kött än vad vi gör idag, och ändå få de näringsämnen som vi behöver, säger livsmedelsverket.

Smartare sätt att äta kött: Grönare tallrikar: Byt ut köttet mot grönt några dagar i veckan Välj kvalitet istället för kvantitet: ät mindre portioner av närproducerad och/eller ekologiskt kött. Släng mindre mat: använd dina sinnen för att minska matsvinnet. Följ årstiderna: välj färskt lamm på hösten, och fryst lamm andra delar av året. Byt ut nötbiffen mot en älgbiff: det går åt fem gånger mer energi för att få fram ett kilo nötbiff jämfört med älgbiff, dessutom innehåller viltkött mindre fett.