Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Släng inte mat! Ta hand om den!
Betyg och bedömning.
Energigivande näringsämnen
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Spisens historia.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
Hur mycket mat behöver du?
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
SEX och relationer Del 2. SEX och relationer Del 2.
Kostcirkeln del 7 - Frukt och bär
Kostcirkeln del 5 - Matfett
Mat och klimat.
Näringsämnen i kroppen
Frihetstiden
Sammanfattning mat och hälsa
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat.
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Mat.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Sveriges matkultur.
Här kommer lite fakta om Jordbruk.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Energigivande näringsämnen
Exempel på elevsvar uppgift 1
Nils Holgerssons underbara matresa, projekt
Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Vegetariskt.
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Källa: Livsmedelsverket
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Presentationens avskrift:

Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter Potatis och rotfrukter tillhör vår basmat dvs. billig och framförallt nyttig mat som dom flesta får i sig ofta. Tillägsmaten är istället dyr och inte alltid så nyttig t.ex. kött, fisk, fågel, exotiska frukter och grönsaker mm. Potatis och rotfrukter används idag på en mängd olika sätt i matlagning. Råriven, i pannkaksmet (raggmunkar eller rårakor), i soppor, rostade i ugnen, wokade, kokta mm. Potatis och rotfrukter odlas året runt i Sverige och är därför varken säsongsbundet eller påfrestande för naturen. Vi bör därför äta mer rotfrukter än vad vi gör idag då det är både bra för oss själva som för miljön. Eftersom att rotfrukter och potatis växer och odlas i jord är det viktigt att man alltid sköljer rotfrukter och potatis noga innan man använder det i matlagning.

Potatis Potatis kom till Sverige redan på 1700-talet och blev snabbt en självklarhet. Idag har potatisen dock fått konkurens från framförallt pasta och ris. Men även bulgur och couscous äts allt mer i Sverige. Vid solkontakt kan potatisen bilda något som kallas för ”klorofyl”. Potatisen blir grön, besk och giftig. Potatis innehåller framförallt kolhydrater, och vitaminer. För att få i sig så mycket näring som möjligt av potatis när man kokar den så kan man strunta i att skala potatisen samt använda potatisvattnet i matlagningen.

Potatis King Edward, Bintje, Sava och Asterix tillhör några av våra mest populära och odlade potatissorter. Men konkurrensen är hård då det enbart i Sverige odlas över 100 olika sorter! I butikerna skiljer man framförallt mellan två olika sorters potatis: Fast potatis – Koka, steka, ugnsrosta Mjölig potatis – Gratänger, mos och soppor.

Övriga rotfrukter Rotfrukter innehåller väldigt lite fett men desto mer av vitaminer, järn och framförallt fibrer. Rotfrukter har även en väldigt lång hållbarhet och dröjer länge innan den blir dålig. Rotfrukter är bra för såväl din mage, det ger energi, och håller sjukdomarna borta.