Hur miljöanpassar man kostråden?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
1.Begränsad klimatpåverkan – MYCKET SVÅRT ATT NÅ •De globala utsläppen av växthusgaser måste minska med 50–70 -procent till år 2050 jämfört med 1990, och.
Advertisements

Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Tips när du planerar måltider
Namn på presentation. Ändras i Sidhuvud/Sidfot 1 Effektiv och flexibel uppvärmning som tar tillvara energiflöden som annars skulle gå förlorade.
Kort om miljön och vår konsumtion
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Når vi miljökvalitetsmålen till 2020*?
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Året som Om en familj som vill leva mer miljövänligt
Ekomatsligan Olle Eriksson Säljpartner Häll & Co.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Varuinformationsblad
Miljömål och klimatstrategi
Vattenförvaltningens kvalitetsfaktorer som indikatorer i miljömålsuppföljningen Smidigt uttag från en databas: VISS Ingen ytterligare bearbetning av materialet.
Fossilfri Kollektivtrafik 2025 Miljömålsmiljonen, Länsstyrelsen
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Klimatpåverkan från livsmedel
Miljö och. Scientific America, 1899 Bild från Naturvårdsverket.
1. Begränsad klimatpåverkan
Shahad Majeed & Jorceline Ebwa
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Hållbar Utveckling Vad är det?.
Mat och klimat.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Sigtunastiftelsen 17 maj 2006
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat.
Göteborgs arbete med ett hållbart transportsystem.
1. Begränsad klimatpåverkan
1. Begränsad klimatpåverkan
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Vem ansvarar för miljön?
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Mat.
Nationell utvärdering 2015 Tre fokusområden av stor vikt näringslivets miljöarbete hållbar konsumtion hållbara städer.
Miljömålen och förorenade områden
Miljöarbete i Västerbottens läns landsting
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
Miljömålen Vems mål? Vems ansvar?
Nyttan med den svenska livsmedelsprodutionen
Potatismodulen ett rådgivningsverktyg Håkan Sandin
Medvetna skolmåltider
MILJÖKVALITETSMÅL OCH PRECISERINGAR De sexton miljökvalitetsmålen och det miljötillstånd som ska nås förtydligas genom ett antal preciseringar.
Näringslivet och miljömålen Richard Almgren Green Business AB
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Klimatpåverkan från några vanliga livsmedel
Miljömålen Linda Tollemark
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Sveriges miljökvalitetsmål
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten Företagsträffar hösten 2011.
God bebyggd miljö. Övergripande vision Gäller alla kommuner Glömmer inte landsbygd Nu miljömål På sikt total hållbarhet Ta sats för snabb ökning Ett län.
Hälsa i Miljömålen? Hälsofrågor, en självklar del av miljöarbetet? Området hälsa i den fördjupade utvärderingen av de svenska miljömålen 2007.
Exempel på elevsvar uppgift 1
Nya regionala miljömål för Västra Götaland. Miljömålsarbetets styrgrupp (Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och VGR) har beslutat att vi behöver regionalisera.
Vegetariskt.
bostäder36203 elproduktion333 service36137 industri fjärrvärme transporter97 95 Andel fossilt av tillförd.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Ekonomistyrning i staten Gästföreläsning vid Uppsala universitet den 3 mars 2010 Ingvar Mattson.
Trafikens betydelse för att nå miljömålen Fredrik Holm RUS/Länsstyrelsen i Värmland.
Miljömål och klimatstrategi
Miljö Ekonomiska Sociala
Smidigt uttag från en databas: VISS
Miljömålen består av tre slags mål
Energiförsörjningen och miljön
Vi har alla ett ansvar för miljön
Miljömålen består av tre slags mål
Miljömålen nu och framåt!
Aktuellt från miljömåls-uppföljningen
Presentationens avskrift:

Hur miljöanpassar man kostråden? Per Ola Darnerud Miljösamordnare vid Livsmedelsverket

Varför skall Livsmedelsverket bry sig om miljön? Myndigheternas allmänna miljöansvar Miljöledningssystem Särskilt sektorsansvar för miljömålsarbetet Ansvar för att följa upp arbetet med att uppnå de nationella miljökvalitetsmålen (16 st) 4-årscykler (rapport till Miljömålsrådet) Uppdraget ej detaljstyrt

Miljökvalitetsmålen 1 Begränsad klimatpåverkan 2 Frisk luft 3 Bara naturlig försurning 4 Giftfri miljö 5 Skyddande ozonskikt 6 Säker strålmiljö 7 Ingen övergödning 8 Levande sjöar och vattendrag 9 Grundvatten av god kvalitet 10 Hav i balans samt levande Kust och skärgård 11 Myllrande våtmarker 12 Levande skogar 13 Ett rikt odlingslandskap 14 Storslagen fjällmiljö God bebyggd miljö Ett rikt växt- och djurliv

Nuvarande kostråd (ett femte övergripande råd om Nyckelhålet visas ej)

Översyn av kost/konsument-råd Samarbete Livsmedelsverket + Naturvårdsverket Hur kan kostråden göras miljövänligare? Vetenskapligt underlag (SLU, Uppsala och SIK, Göteborg) Hösten -08: råden tar form (fokusgrupper), kommunikationsplanering Färdiga råd vid årsskiftet 08/09

”Miljösmarta matval utifrån kostråd” Näringsaspekterna grunden Miljöaspekter (matval) läggs på Inspirationskälla Första Steget, SMART-maten (Stockholms läns landsting) Projektledare Monika Pearson

Vilka miljökvalitetsråd har störst relevans? Vårt urval: Begränsad klimatpåverkan Giftfri miljö Ett rikt odlingslandskap Ett rikt växt- och djurliv Kött: Ingen övergödning Fisk: Hav i balans samt levande kust och skärgård

Något om sättet att ta fram miljöaspekterna LCA och andra viktiga verktyg för att ta fram underlag – miljömålen mallen Jämförelser i första hand med andra livsmedel inom samma grupp Etiska (djurskydds-) och rättviseaspekter ej med Mullhalt och virtuellt vatten ej bedömda Fisk - även hållbarhetsaspekter

Kött, mjölkprodukter Miljöpåverkan Störst påverkan sker ”före gårdsgrinden”, men viss påverkan från transport, förädling, frysning m.m. Produktion av växthusgaser (metan, lustgas) står för rel. stor andel av total klimatpåverkan (spec. idisslande djur) Lokalt naturbeteskött minskar användning av konstgödsel, växtskyddsmedel och transporter, främjar ett rikt odlingslandskap och artrikedom Ekologisk produktion stödjer en giftfri miljö

Medelkonsumtion av kött i Sverige (försäljningsstat. JV -07; kg/år)

Kött, mjölkprodukter Konklusion Minska på köttkonsumtionen (medelkonsumtionen högre än näringsrek.) Välj närproducerade produkter, nötkött gärna från naturbete Om importerat, välj i första hand ekologiska produkter Baljväxter kan vara en alternativ proteinkälla

Fisk Miljöpåverkan Konklusion Hotade bestånd, ospecifika fångst- metoder, energikrävande Konklusion Ät fisk 2-3 gånger per vecka men välj fisk från hållbara bestånd och fiskade med selektiva redskap. Kolla miljömärkning (MSC, KRAV)

Frukt och grönt Miljöpåverkan Konklusion växthusodlade F&G varierar i CO2e lagringsdugligheten varierar mycket spill i denna grupp Konklusion säsongsanpassat mer grova grönsaker mer frilandsodlat mindre av flygimporterat

Baljväxter Miljöpåverkan Konklusion Låg klimatbelastning Bra i växtföljden Utmärkt lagringsduglighet Utmärkt näringsinnehåll Konklusion Intaget av ärtor, bönor och linser borde öka kraftigt

Spannmål, potatis, ris Miljöpåverkan Konklusion Kg CO2 / kg Potatis 0,1 växtskydd Spannmål 0,3-0,5 Ris 0,9-1,4 växtskydd, transport Konklusion Prioritera potatis och spannmål

Matfetter Miljöpåverkan Konklusion Kg CO2e / kg Palm 0,3 sämre FA, avskogn. Oliv 1 erosion, monokultur Raps 1 bäst FA, växtföljd Smör 8 ”gratis”, sämst FA Konklusion Rapsolja är fördelaktigast för miljö & hälsa

Svinn och spill Miljöpåverkan Konklusion Upp till 1/3 kastas i hushållen, mest F&G Konklusion Ät upp det som köpts hem Lagra matvarorna ”rätt” Bäst-före-datum – smaka och lukta

Klimatpåverkan, CO2- ekvivalenter per kg livsmedel Animalier: Nötkött varierar 15-25 kg CO2ekv. Gris 4-6 kg. F&G: Stor variation. Transporter spelar roll. Flygimporterat adderar

Slutsats Ekologiska livsmedel Klimathänsyn ingen skillnad Giftfri miljö eko fördelaktigast Biologisk mångfald ” Rikt odlingslandskap ?

För- och nackdelar, generellt Positivt Enklare och billigare än produktmärkning Märkesneutralt Konsumenten får en samlad bedömning Negativt Resurser krävs för att uppdatera underlaget Osäkerhet om grunden till råden (hälsa, miljö?) ”Myndigheten skriver folk på näsan!”

Utmaningar Hur kan konsumenten veta…….. Om nötköttet kommer från mjölkkor, Vilket foder nötkreaturen fått, Hur frukt och grönsaker har transporterats, Med vilken energikälla växthusgrönsaker har producerats, Om palmolja ingår i livsmedlet ?

Tre övergripande råd Dra ned på köttkonsumtionen Undvik onödigt svinn (planera!) Välj närproducerat, gärna ekologiskt

Tack för att ni lyssnade!