Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Mat från mark och vatten
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kort om miljön och vår konsumtion
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Det svenska kulturarvet
Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Minskad köttkonsumtion Antibiotikaresistens
Produkter, hälsa och miljö
Fakta att kunna resonera kring Nyckelhålet s Kolhydrater s
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Varuinformationsblad
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
Näring och individuella behov åk 8
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Hållbar Utveckling Vad är det?.
Gröna näringen – en framtidsbransch!. Sid 2 | Lantbrukarnas Riksförbund Välkommen till de gröna näringarna Varor och tjänster som alla behöver – 4 procent.
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Mat och klimat.
Ekosystem Ekosystem.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Näringsämnen i kroppen
Läran om samspelet mellan växter, djur och natur
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Fotosyntesen.
Hem- och konsumentkunskap
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat.
Mat och hälsa åk 6.
Kväve Almedalen 2013 Johanna Sandahl, vice ordförande.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Är Greppa Näringens frågor viktiga för konsumenten? Greppa Näringens halvtidskonferens 1-2 september 2004 Sören Persson Sigill Kvalitetssystem AB
Lantmännen – först ut med klimatdeklarerade livsmedel
Välkomna till Utbildning om KRAV och ekologisk produktion
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Mat.
Miljömålen och förorenade områden
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Nyttan med den svenska livsmedelsprodutionen
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Märkning och symboler.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Miljövän naturligtvis
Hur ska man planera upp sina måltider?
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Sveriges matkultur.
Här kommer lite fakta om Jordbruk.
– levnadsmiljöer försvinner
Exempel på elevsvar uppgift 1
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Grupp : Arvid och gänget
Nya regionala miljömål för Västra Götaland. Miljömålsarbetets styrgrupp (Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och VGR) har beslutat att vi behöver regionalisera.
Vegetariskt.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Miljö Ekonomiska Sociala
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Energi och Näringsämnen
Energiförsörjningen och miljön
Presentationens avskrift:

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Från jord till bord 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelsförsörjningen Hur skall maten räcka till alla? Vi blir 1,7 miljoner fler under de nästa 20 åren. Sveriges miljökvalitetsmål: Ett rikt odlingslandskap En giftfri miljö Ingen övergödning Begränsad miljöpåverkan Ett rikt växt – och djurliv Grundvatten av god kvalitet 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Produktionsledet Jordbruk (t.ex. nötköttsproduktion, veteodling) Trädgårdsodling (t.ex. fruktodling, salladsodling) Jakt och fiske (t.ex. viltfågeljakt, trålfiske) 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Odling av växter Potatis, frukt och grönsaker, vete, havre, korn, råg, raps etc. Odlingarna har mångdubblats med hjälp av konstgödsel Konventionell växtodling eller genmodifierad växtodling? (GMO) 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Djurhållning Nötkreatur, grisar, får och fjäderfä och hästar Jakt bidrar med 5 % av den totala köttkonsumtionen i Sverige. Ull och skinn är biprodukter från den här näringen Djuren håller landskapet öppet och den biologiska mångfalden 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Ekologisk mat Grundprincipen för den ekologiska produktionen är att använda lokala och förnyelsebara resurser och att arbeta för en långsiktig, hållbar utveckling. 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Fiske och vattenbruk 75 % av världens fiskebestånd är idag fullt utnyttjade. Miljöförändringar och miljögifter kan skada fisken. Vattenbruk innebär odling av djur och växter i vatten t.ex kräftor, musslor och fiskar. I andra länder odlas även alger. 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Förädlingsledet Säd blir mjöl Grönsaker djupfryses Fisk konserveras Mjölk pastöriseras Kött blir korv Potatistvättas och skalas Morötter tärnas 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Livsmedelsindustrin Det kan vara från en jätte internationell fabrik till den lokala ost producenten. Vilka har vi i Uppsala? 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Och i Uppland? Bondens mat 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Handelsledet Grossistföretag – Menigo, Servera mfl. Lagercentraler Transportföretag Detaljhandeln – ICA, COOP, Hemköp mfl 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Konsumentledet Restauranger Storkök Snabbmatsrestauranger Hushåll 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Bra Miljöval Bra Miljöval är Svenska Naturskyddsföreningens miljömärke. Med havet, skogen och luften i tankarna ställer Svenska Naturskyddsföreningen miljökrav för de produkter som ska få använda Bra Miljöval-märket. Systemet finns på både varor och tjänster. Läs mer: www.snf.se 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Ekologiskt jordbruk Får användas frivilligt av producenter vars system och produkter anses uppfylla bestämmelserna i EU-förordningarna om ekologisk produktion. Minst 95 procent av varans ingredienser är ekologiskt producerade. Finns i dagsläget på vissa charkvaror. Läs mer: http://europa.eu.int/comm/agriculture/qual/organic/logo/index_sv.htm                        Får användas frivilligt av producenter vars system och 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan KRAV Krav är miljömärket för mat, men också för några andra produktområden, till exempel textilier. Syftet med ekologisk produktion är att producera livsmedel med så stor hänsyn till djur och miljö som möjligt. I korthet ska produktionen ske utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Inga genmodifierade organismer (GMO) får förekomma i produktionen. Hårda krav ställs på djurhållningen. Läs mer: www.krav.se 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Demeter Svenska Demeterförbundet är kontrollorganisation för biodynamisk odling i Sverige. Det är en ideell konsumentförening som kontrollerar och auktoriserar växtodling, djurhållning, slakterier, butiker, förädlare, grossister och importörer. Alla som blir auktoriserade av Demeterförbundet, är också kontrollerade enligt EU:s förordning nr 2092/91. Läs mer: www.demeter.nu 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan MSC Marine Stewardship Council – är en oberoende global och inte vinstdrivande organisation, som arbetar för att säkra världens fisketillgångar för framtiden genom att främja de miljömässigt bästa alternativen. MSC-märket visar att fisken inte kommer från ett fiskebestånd som är överfiskat eller är fångad på ett sätt som skadar havets ekosystem. Läs mer: www.msc.org                        2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Nyckelhålet Nyckelhålet gör det enklare att välja hälsosamt. Märkningen signalerar mindre fett, mättat fett, salt eller socker och mer fibrer än motsvarande alternativ. Märkningen finns främst på färdigförpackade mejeri-, fisk och köttprodukter, bröd, müsli, pasta men återfinns även på oförpackad fisk, frukt och grönt. Läs mer: www.slv.se                        Nyckelhålet 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Rättvisemärkt Rättvisemärkningen är en "etisk" märkning och står för social rättvisa. Garanterar att producenten får skälig ersättning och en social trygghet i sitt arbete. Läs mer: www.rattvisemarkt.se                        Rättvisemärkt 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Svalan Astma- och Allergiförbundets egen märkning. Syftet är att hjälpa astmatiker och allergiker att hitta varor som är bra ur allergisynpunkt. Kriteriet för att få använda märket är att produkten ska vara fri från allergiframkallande ämnen. Märkningen ska ses som en vägledning, inte som en fullständig garanti för att den märkta produkten inte kan orsaka allergiska problem. Läs mer: www.astmaoallergiforbundet.se 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Svenskt Sigill Kvalitetsmärket för svenska livsmedel och växter som garanterar att råvaran har producerats på kontrollerade svenska gårdar. Gårdarna möter Svensk Sigills krav på livsmedelssäkerhet, god djuromsorg, miljöhänsyn och öppna landskap. Att reglerna följs garanteras av ett oberoende certifieringsorgan. Gårdarna är märkta med IP ,integrerad produktion. Märkta produkter kan spåras tillbaka till producenterna. Läs mer: www.svensktsigill.se                        2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Kvalitetsmärket för svenska livsmedel och växer som

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan SMAK SMAK AB är ett helägt dotterbolag till Stiftelsen Potatisbranschen där LRF, GRO, ICA, COOP, Solanum, LI (Livsmedelsindustrierna) och SPR (Potatishandlarnas Riksförbund) ingår. SMAK började arbeta med IP SIGILL-certifiering redan i mitten på 90-talet och har idag en rikstäckande certifieringsverksamhet av lantbruk, trädgård och livsmedelsförädling. Svensk Potatis genomför kampanjen Merpotatis.nu med stöd av EU och LRF 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Råvarornas näringsinnehåll Näringsämnena vi behöver delas in i Vatten Mineralämnen Vitaminer Kolhydrater Fetter Proteiner 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan Energi Kommer från Solenergin som med hjälp av ljusenerig från solen omvandlar de gröna växterna koldioxid vatten till socker. Ljusenergi - kemiskt bunden energi i växter - kemiskt bunden energi i den mat vi äter - frigjord energi i kroppen 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Livsmedelssäkerhet och lagstiftning Vem bestämmer? Var ? 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan

Naturligt förekommande gifter Vätecyanid – bittermandel, kärnor av stenfrukteer som plommon och körsbär Gyromitrin finns i stenmurklor Mykotoxiner tex aflatoxin bildas av mögesvampar tex nötter och mandlar 2017-04-07 Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan