Överkänslighet, mat och kemikalier Ulla Edberg
Kemikalier? Råvaror/Ingredienser Tillsatser Främmande ämnen/gifter Föroreningar
Reaktioner mot Livsmedel NormalaImmunologiska Icke immunologiska
Konsumeras normalt inte självt som livsmedel Används normalt inte som ingrediens Har tillförts avsiktligt Vad är en tillsats?
Vilka olika grupper Konserveringsmedel Färgämnen Antioxidationsämnen Emulgerings-, stabiliserings-, förtjockningsmedel Sötningsmedel Aromer Övriga tillsatser
Tillsatser godkänns Tillsätts avsiktligt – Bedöms – ”Tillsatslistan” Skall deklareras
Hur många är överkänsliga mot tillsatser? 0,1 – 0,2%England ~ 1%Danmark
Vilka tillsatser? Konserveringsmedel: Sulfit Bensoesyra
Sulfit Sulfit E 220 – E 224 E 226 – E 227 Varför? Var? Symtom?~ 5% av astmatikerna > 100 mg/kg
Bensoesyra Bensoesyra E 210 – E 211 E 214 – E 219 (parabener Varför? Var?Lingon, tranbär, hjortron, bär o. frukt, yoghurt Symtom?Hud, mag-tarm < 50 mg/kg ASA-överkänslighet (salicylsyra) Sorbinsyra Sorbinsyra E 200 – E 202
Färg Varför? - Baslivsmedel fria från färg - Inte vilseleda konsumenten vad gäller ursprung och kvalité
Semisyntetiska Klorofyllin-koppar Sockerkulör Metaller, metallföreningar, metalloider Silver Guld Järnsalt Titandioxid ~ 30 godkända färgämnen Vanligaste färgämnena Sockerkulör Karotenoider Antocyaner Riboflavin
Naturligt förekommande Antocyaner Anatto Betakaroten Klorofyll Riboflavin RödbetsextraktSyntetiska Amarant (Azo) Paraorange (Azo) Nykockin (Azo) Briljantsvart (Azo) Briljantblått Erytrosin Kinolingult Tartrazin (Azo)
Symtom Astmatiker(~ 5%) ASA-överkänsliga Huden Azofärgämnen framför allt Tartrazin
Sällsynt med symtom Antioxidanter Antioxidanter BHA E 320 BHT E 321 Fetter Tuggummi Aromer – Kryddor Utvinns t.ex. ur Glutaminsyra – Glutamat Smakförstärkare Hydrolyserat vegetabiliskt protein, jästextrakt
Allergiska reaktioner Lysozym (konserveringsmedel) Karmin (färgämne)
Slutsats Ovanligt med reaktioner mot tillsatser! Har redan någon allergisk sjukdom! Bensoesyra Sulfit Azofärg, tartrazin Några allergiska reaktioner
Allergiska reaktioner E 322 – Lecitin Sojaproteinallergi (emulgeringsmedel) E 414 – Gummi arabicum E 412 – Guarkärnmjöl E 413 – Dragant (tragakant)Ärtväxtfamiljen
Mögel i livsmedel
Akrylamidindikator höst och vår 2005 – 2009
PAH (Polyaromatiska kolväten) Larm Metod Tillsyn + kartläggning, 16 andra föreningar Nytt direktiv (Bens-a-pyren)