Överkänslighet, mat och kemikalier Ulla Edberg. Kemikalier? Råvaror/Ingredienser Tillsatser Främmande ämnen/gifter Föroreningar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Nitrat/nitrit - hälsoaspekter
Införandet av HPV-vaccin i barnvaccinationsprogrammet
Nu ska vi i motala och vadstena börja sortera våra matrester
Näringsämnen i kroppen
Samhällsbyggaren med helhetssyn
Menstruation, befruktning, graviditet och förlossning
Vad är liv?.
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Om samarbetet Syfte LRF och ICA arbetar tillsammans för att möta konsumenternas efterfrågan på mat producerad av svenska råvaror samt tydliggöra de mervärden.
Vatten Östersund Vatten värt att vårda
Metaller Järnkul .
Bra mat för dig – som tränar
Svarvarvägen 12, Saltsjö-Boo
Kol och kolföreningar.
Olika slags blandningar
Ämne 1 Ämne 2 Ämne 3 Ämne 4 Ämne 5 Avsluta. Ämne 1 – 100 Frågan Svaret.
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Kemi.
Svar: Luften i NO-salen väger ca kg.
Kostcirkeln del - 3 Mjölk och ost
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Näringsämnen i kroppen
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Syror och baser.
Tänk på!!!!!!!!! Läs på etiketter Använd sked Använd skyddsglasögon
Hem- och konsumentkunskap
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
Människans inverkan på djuren
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Äldres mat och hälsa Undernäring och hälsoekonomi

Program Arbetet med förorenade områden
Farliga ämnen.
Anders Glynn Risk- och nyttovärderare/docent
Kemiska reaktioner & fysikaliska förändringar
Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box.
Indikator Ett ämne som ändrar färg efter surhetsgraden, pH:t
Surt och basiskt.
Kemins grunder.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Syror och Baser 1 Sid 64 – 79, repetition.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Sveriges matkultur.
MATSPJÄLKNINGEN.
Tisdag 22:e mars Klass: B91 och B92 Sal E2
Livsmedelskemi.
Presentation vid gemensamt möte Svenska Kryddföreningen & Föreningen Svenska Aromtillverkare Kosta Bo Nilsson.
Kemi finns överallt runtomkring oss.
Från malm till metall Sid
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
A NSIKTSMASKER – RENA OCH GE NÄRING. Lermasker Blandas ihop av terapeuten. Mixa ett torrt puder och en aktiv ingrediens till en jämn slät pasta. Ingredienser.
Kost. Vem är jag? Jobbar på Logistikskolan/TrängR Bor i Trädgårdsstaden Gift med Per Barn Albin 6 år, Tim 8 år Utbildad på GIH; Tränarutb Övrigt: PT utb,
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Vete Enkornsvetet år gammalt, innehåller karotenoider Emmervete mer mineraler och antioxidanter Speltvetet föregångaren till vårt brödvete, fin smak.
Fetter Energirika ämnen som används som reservnäring Fett = Ester glycerol + 3 st fettsyror Två sorters fetter vegetabiliska och animaliska Bryts ner till.
Kemi- ett arbetsområde i år 6 Ämnen runt omkring oss.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
? EFFEKT EPI-genetik PÅVERKAN EN FRÅGA OM arv miljö Stress medicin
Viktiga faktorer för att du ska må bra.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Vitaminer.
Organiska syror i frukt och din kropp
Oxfond Med kraft och styrka
Presentationens avskrift:

Överkänslighet, mat och kemikalier Ulla Edberg

Kemikalier? Råvaror/Ingredienser Tillsatser Främmande ämnen/gifter Föroreningar

Reaktioner mot Livsmedel NormalaImmunologiska Icke immunologiska

Konsumeras normalt inte självt som livsmedel Används normalt inte som ingrediens Har tillförts avsiktligt Vad är en tillsats?

Vilka olika grupper Konserveringsmedel Färgämnen Antioxidationsämnen Emulgerings-, stabiliserings-, förtjockningsmedel Sötningsmedel Aromer Övriga tillsatser

Tillsatser godkänns Tillsätts avsiktligt – Bedöms – ”Tillsatslistan” Skall deklareras

Hur många är överkänsliga mot tillsatser? 0,1 – 0,2%England ~ 1%Danmark

Vilka tillsatser? Konserveringsmedel: Sulfit Bensoesyra

Sulfit Sulfit E 220 – E 224 E 226 – E 227 Varför? Var? Symtom?~ 5% av astmatikerna > 100 mg/kg

Bensoesyra Bensoesyra E 210 – E 211 E 214 – E 219 (parabener Varför? Var?Lingon, tranbär, hjortron, bär o. frukt, yoghurt Symtom?Hud, mag-tarm < 50 mg/kg ASA-överkänslighet (salicylsyra) Sorbinsyra Sorbinsyra E 200 – E 202

Färg Varför? - Baslivsmedel fria från färg - Inte vilseleda konsumenten vad gäller ursprung och kvalité

Semisyntetiska Klorofyllin-koppar Sockerkulör Metaller, metallföreningar, metalloider Silver Guld Järnsalt Titandioxid ~ 30 godkända färgämnen Vanligaste färgämnena Sockerkulör Karotenoider Antocyaner Riboflavin

Naturligt förekommande Antocyaner Anatto Betakaroten Klorofyll Riboflavin RödbetsextraktSyntetiska Amarant (Azo) Paraorange (Azo) Nykockin (Azo) Briljantsvart (Azo) Briljantblått Erytrosin Kinolingult Tartrazin (Azo)

Symtom Astmatiker(~ 5%) ASA-överkänsliga Huden Azofärgämnen framför allt Tartrazin

Sällsynt med symtom Antioxidanter Antioxidanter BHA E 320 BHT E 321 Fetter Tuggummi Aromer – Kryddor Utvinns t.ex. ur Glutaminsyra – Glutamat Smakförstärkare Hydrolyserat vegetabiliskt protein, jästextrakt

Allergiska reaktioner Lysozym (konserveringsmedel) Karmin (färgämne)

Slutsats Ovanligt med reaktioner mot tillsatser! Har redan någon allergisk sjukdom! Bensoesyra Sulfit Azofärg, tartrazin Några allergiska reaktioner

Allergiska reaktioner E 322 – Lecitin Sojaproteinallergi (emulgeringsmedel) E 414 – Gummi arabicum E 412 – Guarkärnmjöl E 413 – Dragant (tragakant)Ärtväxtfamiljen

Mögel i livsmedel

Akrylamidindikator höst och vår 2005 – 2009

PAH (Polyaromatiska kolväten) Larm Metod Tillsyn + kartläggning, 16 andra föreningar Nytt direktiv (Bens-a-pyren)