Bruk, missbruk Alkohol och droger.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hur ser du på ditt tobaksbruk?
Advertisements

Ungdomars drogvanor 2011 Undersökning bland årskurs 9
Rapport Allmänheten om vegetarisk mat Djurens Rätt
Tobak.
Staffan Thorström, Brännebro, Gullringen -
Biologi 2 Niklas Dahren Hälsingegymnasiet
Vilka sjukdomar lider finländare av forts.
Nytt landskap: helgsupande avtar; vardagsdrickande tilltar Ett gäng typiska alkoholister.
Diagnoskriterier vid beroende och missbruk
Straffteori.
Kroppsliga komplikationer till hög alkoholkonsumtion/alkoholberoende
Skolelevers drogvanor 2012
Tre attitydkomponenter som påverkar våra bilder av äldre
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Ungas frågor om alkohol och droger
Den livslånga baksmällan
Påföljder vid alkohol- och narkotikarelaterad brottslighet
Alkoholism.
Andel rökare “Röker du?” % Källa: Salems kommun & Jörgen Larsson, 2004.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Hjärtat Hjärtat är en muskel, som är något större än din knutna hand. Hjärtats uppgift är att pumpa runt blodet i din kropp. Hjärtat har fyra sammankopplade.
Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2010
Folkhälsorapporten 2009 Landstingsstyrelsen 28/4 2009
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Motorcyklisters attityder och beteende
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
Ungdomar & Alkohol.
DROGER I DALARNA?. % Andelen alkoholkonsumenter i åk 9 och gy 2, 1971–2012 En mångårig trend har vänt – flera olika undersökningar visar att bruk av såväl.
Hälsa och Beroendeframkallande medel
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
Om droger Sant.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Vad vet vi, hur ser det ut? Fokus: utveckling, indikatorer Tylösandsseminariet, 3 -5 september Håkan Leifman, Direktör, CAN.
© RESEARCH INTERNATIONAL SWEDEN ABPROJEKTNAMN / PROJEKTNUMMER 1.
Allmänt om kriminalvården Vårt arbete ska vara inriktat på att förändra brottslingarnas situation och inställning till det liv som lett till kriminalitet.
CANNABIS - farlig business Moderator: Anna Liedbergius.
Undersökning om ålänningars alkohol- och narkotikabruk samt spelvanor år 2011.
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
3 kap. Om brott mot liv och hälsa 7 § Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om.
Tobakens påverkan på insjuknande och behandling av cancer
Positiva trender:Negativa trender: SkoltrivselDet allmänna hälsotillståndet SkolfrånvaroStress, särskilt flickor Färre med icke godkända betygNedstämdhet.
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
3 kap. Om brott mot liv och hälsa 7 § Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om.
En samlad strategi för ANDT-politiken, Prop. 2010/11:47 Syfte Mål och inriktning för hur samhällets insatser ska genomföras, samordnas och följas upp.
Vad är Hälsa? ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet.” (WHO)
Ungas attityder till alkohol och narkotika
Skolelevers drogvanor 2011 Diagram 1–22 Det är tillåtet att spara en kopia av bilderna och använda valfritt antal i egna presentationer. Det är inte tillåtet.
UPPHOVSRÄTT.
Alkohol Tobak: cigaretter, snus Narkotika Mediciner Anabola steroider
Skolelevers drogvanor
Alkohol och droger En översikt.
Rökning som hälsoproblem
Den totala alkoholkonsumtionen i Sverige i liter ren alkohol per invånare 15 år och äldre Liter 100%-ig alkohol Sorad = centrum för socialvetenskaplig.
Narkotikaundersökning bland elever på gymnasium i Norrbotten 2012 och 2014.
Tobaksenheten Presentation av tobaksenheten.
DROGER & BROTT. LITE BEGREPP  Drog  En substans som påverkar kroppen – alla är giftiga  Ex. Cannabis, Kokain, Metamfetamin, Heroin, alkohol, olika.
Ulrika Fagerström Ma12abc Källa: Upptäck samhälle från Liber
EXTREMT BETEENDE I TRAFIKEN Maria Nordqvist Tylösandsseminariet 2016.
Folkhälsoenheten Elevundersökning om tobak, alkohol och narkotika Åk 9 och Gy 2 Genomförd vårterminen 2010.
Kör aldrig med alkohol i kroppen Kör inte när du är sjuk trött påverkad av alkohol påverkad av droger påverkad av läkemedel Illustrationerna är bl.a. hämtade.
Extremt beteende På MC- handlar om olovlig körning
Hur BRUKAR det var om alkohol och droger här i Slite
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Beroendeskala Källa, folkhälsomyndigheten
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
Alkohol.
Alkohol Narkotika Doping Tobak
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Presentationens avskrift:

Bruk, missbruk Alkohol och droger

Vem möter du i trafiken? minst 15 000 bilresor varje dag i Sverige med förare som är så påverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes

Av de motorfordonsförare som dör i trafikolyckor har cirka 30 procent alkohol i kroppen, vid singelolyckor är det nästan hälften. 

Vad säger lagen? Enligt lagen innebär rattfylleri att en person som kör ett motordrivet fordon: har druckit så mycket alkohol att alkoholkoncentrationen är minst 0,2 promille i blodet eller 0,1 milligram per liter i utandningsluften har använt narkotika så att det finns något narkotiskt ämne kvar i blodet (gäller inte om substansen har använts enligt en läkares ordination) är så påverkad av alkohol eller något annat medel att han eller hon inte kan köra på ett betryggande sätt.

Vilka kör rattfulla? Yngre och medelålders män dominerar bland rattfylleristerna. Ungefär 10 procent av rattfylleristerna är kvinnor men den andelen ökar långsamt. Det finns i huvudsak två kategorier av rattfyllerister: Den största gruppen är de som är alkoholberoende eller alkoholmissbrukare Den andra gruppen är de som någon enstaka gång kör rattfulla Det finns egentligen bara två åtgärder som kan förhindra personer i den förstnämnda gruppen att köra onyktra – behandling för alkoholproblemet eller alkolås.

Straff Straffet för rattfylleri är oftast böter eller fängelse i högst sex månader. Dessutom återkallas i allmänhet körkortet under 1-12 månader. Vid grovt rattfylleri kan straffet bli fängelse i högst två år och körkortet kan återkallas under 12-36 månader. Grovt rattfylleri i kombination med grovt vållande till annans död kan ge upp till åtta års fängelse.

Fest eller? De flesta människor förknippar alkohol med fest och glädje. För andra betyder det tragedi, våld och förnedring. Med ökad konsumtion ökar också risken för att de negativa sidorna ska ta över.

Tobak är dyrt… Tobak utgör en av de viktigaste enskilda riskfaktorerna för uppkomsten av ett flertal sjukdomstillstånd som t.ex. lungcancer, hjärt- och kärlsjukdomar och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Rökning är den största enskilda orsaken till förtida död