Walter Ulbricht ledare DDR till 1971.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vägen mot världskrig – freden i Versailles
Advertisements

Amerikanska revolutionen
Soldater i trettioåriga kriget
Inledningen av Kalla Kriget
MELLANKRIGSTIDEN.
En kortfattad beskrivning av två supermakters kamp
Grekland bestod av flera små riken/stater
Mellankrigstiden.
Tyskland järnridån Berlin.
TYSKLANDS ENANDE & Otto von Bismarck.
Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig.
Kalla Kriget, del – Det kalla krigets karaktär • ”TERRORBALANS” Varför blev det inte kärnvapenkrig: USA vs Sovjet? Varför förde man krig.
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
Katolska kyrkan Läs sidorna
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Kriget efter 1940.
Förintelsen.
Diktaturernas tid – Europa under 1930-talet
1949 bildades de två tyska staterna Bundesrepublik Deutschland BDR eller Västtyskland i folkmun och Deutsche Demokratische Republik DDR, Östtyskland i.
Andra världskriget
Supermakter och terrorbalans
Kort sammanfattning Mellankrigstiden.
Andra världskriget – den första delen (Byggd på presentation av Therese Nilsson, S:t Mikaels-skolan, Mora )
Andra världskriget En tidslinje.
Kalla Kriget.
KRIGETS RESULTAT.
Mellankrigstiden
Andra världskriget.
Tredje världskriget Emma Augustin, Matilda Blohm, Oscar Pettersson, Adam Qvirist, Caroline Pettersson & Matilda Krantz.
Förintelsen del 3 Hur kunde man genomföra Förintelsen?
Kina ett U-land? Enorm ekonomisk utveckling, risk att man ser ner på Kina som en kommunistisk diktatur. Stora problem... Men samtidigt måste vi inse att.
Stora terrorn & Gulag.
Bakgrund och orsaker till andra världskriget och förintelsen
ANDRA VÄRLDSKRIGET VÄGEN Om hur Hitlers plan blir verklighet TILL KRIG.
Tyskland från krig till krig
Andra Världskriget Vad hände sedan?
UNIONEN – ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE MINDRE MÄTNING I SYFTE ATT TITTA PÅ INTRESSET FÖR MENTORSKAP VID START AV FÖRETAG Kund: Unionen Kontakt: Åsa.
Sovjetunionen och Andra Världskriget
Kamp mellan supermakterna
Ryska revolutionen.
En värld i lågor Andra Världskriget.
Andra Världskriget
Första världskriget.
Propaganda.
Kalla Kriget G-föreläsning.
Andra Världskriget En värld i lågor
Kalla kriget! Vad hände sedan?
JÄRNRIDÅN FALLER ANDRA VÄRLDSKRIGET
RYSKA REVOLUTIONEN Sovjet mellan 1917 och 1939.
Ryska revolutionen & Sovjetunionens bildande
 Den misslyckade Versaillesfreden som Hitler utnyttjade till sin fördel  De nya länderna efter WW1  Den globala finanskrisen  Politisk oro i Tyskland.
Andra Världskriget Operation Barbarossa och Slaget vid Stalingrad
Storbritannien, Frankrike Italien, Spanien & Sverige
Industriella Revolutionen
Molotov- Ribbentrop pakten
Kalla kriget! Supermakter och terrorbalans. Slutet andra världskriget! USA Frankrike Storbritannien Sovjetunionen Europa förlorar sin roll som stormakt.
Det kalla kriget Kalla krigets karaktär Ekonomisk – USA liberalism, kapitalism med fria marknader för företag och människor att agera på. Staten.
En värld i lågor Lars Hindrum, Prästängsskolan, Eksjö –
Mellankrigstiden.
RYSKA REVOLUTIONEN.
Det andra världskriget
Kahoot f23c0fd45cce.
En värld i lågor Andra Världskriget.
Inledningen av Kalla Kriget
Ideologier.
Bakgrund och orsaker till andra världskriget och förintelsen
Ryska revolutionen 1917.
Den ryska revolutionen
Walter Ulbricht ledare DDR till 1971.
1949 bildades de två tyska staterna Bundesrepublik Deutschland BDR eller Västtyskland i folkmun och Deutsche Demokratische Republik DDR, Östtyskland i.
Presentationens avskrift:

Walter Ulbricht ledare DDR till 1971. Kommunism i Tyskland: Kommunisterna fick 25 % av rösterna i valet 1932 i Berlin. Nazisterna fick 30%. Moskva 1933 -1945. Kommunister gjorde uppror 1918 / 1919 Karl Marx var tysk. Nazismen hade vållat ett ofattbart lidande för miljontals tyskar. Inte konstigt att vissa blir kommunister. Walter Ulbricht ledare DDR till 1971.

Berlin under ockupation. Inte bara Tyskland utan även Berlin delades in i ockupationszoner. Hundratusentals hem var sönderbombade. Under en period kom 25 000 flyktingar från öst om dagen. Sovjet förbjöd livsmedelstransport in till staden. Hungersnöd, 12 000 dog av svält under 1946. Priset för en prostituerad var 5 cigaretter. Sovjetiskt Befrielsemonument framför Riksdagshuset i Berlin. Röda Armén lät bygga sådana här i alla ockuperade huvudstäder.

Berlin delades upp i ockapationszoner.

Resten av Tyskland och Österrike delades också upp i ockupationszoner.

Sovjetunionen och dess satellitstater under andra hälften av 40-talet.

Frågor att besvara: Titta på föregående karta, tänk att du är Stalin och du vill ha lydstater som skydd mellan dig och Sovjetunionen. Vilka stater skulle du vara beredd att släppa till Väst, alternativt låta bli neutrala stater? Hur viktigt hade Sverige varit för dig? Varför är Berlin så viktigt för både Sovjet och USA? Gå vidare i presentationen när du skrivit ner svaren på dessa frågor.

BERLINBLOCKADEN 1948-49. Väst slog samman sina områden till Bizonia och införde en egen ny valuta. Detta gjorde Sovjet rasande, deras gamla valuta blev värdelös. De kunde inte kontrollera Berlin ekonomiskt. Nu fanns det ingen anledning för folk att stanna i Östberlin. Sovjet stänger helt enkelt av alla vägar till Västberlin. Detta är en krigshandling men Sovjet räknar kallt med att USA och GB inte kommer att göra något. De allierade svarar med en luftbro. För att hålla Berlin i liv krävs det varje dag bla: 641 ton Mjöl 105 ton spannmål 106 ton kött och fisk Totalt 2,326,406 ton mat och förnödenheter. Totalt 278,228 flygningar. Sträckan motsvarar den från jorden till solen sammanlagt. 101 soldater misste livet kostnaden var i dagens penningvärde 2 miljarder dollar.

Brittisk propagandafilm om luftbron. http://www.youtube.com/watch?v=_nHdB1vJNsg Fundera över: Verkar det farligt för piloterna? Hur framställs tyskarna, alltså civilbefolkningen? Vilken typ av musik hörs i bakgrunden? Vem är hjälten i historien? Vem är skurken? Vad tror du den brittiska regeringen har velat att hemmapubliken skulle tycka om luftbron? Varför är det så viktigt att behålla kontrollen över Västberlin för GB, USA och Frankrike?

Östtysk propagandamålning fr 1953 Östtysk propagandamålning fr 1953. Vilken bild av Östtyskland vill ledningen för landet framställa ?

Vad fick Berlinupproret för konsekvenser? Ulbricht och de andra stalinisterna visar sitt sanna ansikte. De blir livrädda och flyr till det sovjetiska huvudkontoret i Karlshorst. De bosätter sig i Wandlitz, innanför 2 meter höga murar. STASI-chefen får skulden och ersätts med Mielke som kommer att sitta tills 1989. I Östtyskland stannar den Stalinistiska delen kvar vid makten. Paradgatan i Västberlin döps om till 17 Juni gatan, och heter så än i dag. Berlinupproret 17 juni 1953. Arbetare som byggde den nya fina paradgatan Stalinallee strejkade, detta spreds sig och 480 000 demonstranter slogs mot sovjetiska T-34or på Berlins gator.

Stalinallé heter Karl Marx Allé idag och ser ut så här..

Muren när den är fullt utbyggd i under 70-talet.

Frågor: Om du var ledare för Östtyskland, varför skulle du då stödja byggandet av en mur, ja rent av tycka att det är nödvändigt att den byggs? Om du var Kennedy (President i USA 61-63), hur skulle du reagerat på byggandet av en mur i Berlin? Varför skulle du inte gå i krig emot Sovjet / DDR för att de bygger muren?

Berlinmuren byggs ut efterhand. Gränsen stängs natten mellan den 12 och 13 augusti 1961.

http://www.youtube.com/watch?v=_Pjn5E6yOKo

Frågor: Vilket budskap ville Kennedy få fram med sitt Berlin-tal? Vad är en ”Berliner” på tyska? Varför är det än idag ett väldigt berömt tal, tror du?