Tyskland (Österrike) December 2011 Restauranghögskolan Tyskland (Österrike) December 2011 Lagstiftning Klimat Druvor och vintyper Regioner
Restauranghögskolan Tyskland
Tyskland Lagstiftning Geografisk ursprungsmärkning 4 nivåer Restauranghögskolan Tyskland Lagstiftning Geografisk ursprungsmärkning 4 nivåer Anbaugebiet – 13 regioner måste anges på etiketten Bereich – område, tex en by inom gränsen för regionen Grosslage - flera vingårdar i byn Einzellage – en specifik vingård
Tyskland Lagstiftning Kvalitetsvinklasser, 2 nivåer Restauranghögskolan Tyskland Lagstiftning Kvalitetsvinklasser, 2 nivåer Qba Prädikatswein Kvalitetsvinklasserna utgör 95 % av vinproduktionen men Prädikatsvinerna utgör mellan 30 – 70 % av totalen beroende på årgång.
Tyskland Lagstiftning QbA – Qualitetswein bestimmte Anbaugebiete Restauranghögskolan Tyskland Lagstiftning QbA – Qualitetswein bestimmte Anbaugebiete Vin på druvor från 1 av de 13 regionerna Region skall framgå av etiketten Får chapitaliseras Lägsta mustvikt lägre än för sk Prädikatswein
Tyskland Lagstiftning Prädikatstswein (tidigare QmP) Restauranghögskolan Tyskland Lagstiftning Prädikatstswein (tidigare QmP) Vin på druvor från 1 område (inom en region) Får EJ chapitaliseras Får sötas efter avslutad jäsning (Süssreserve) Etiketten skall visa vilket av de 6 prädikaten som vinet tillhör
Tyskland Lagstiftning Prädikaten i stigande ordning Kabinett Spätlese Restauranghögskolan Tyskland Lagstiftning Prädikaten i stigande ordning Kabinett Spätlese Auslese Beerenauslese Eiswein Trockenbeerenauslese
Tyskland Lagstiftning Restauranghögskolan Tyskland Lagstiftning I Österrike är minimumvikterna generellt högre och vinerna ofta mer fylliga och alkoholrika Ausbruch - mellan BA och TBA Strohwein – druvirna torkas på halmbäddar över vintern
Tyskland Lagstiftning Kabinett Spätlese Restauranghögskolan Tyskland Lagstiftning Kabinett Kvalitetsvin av lättare typ idealiskt som aperitif Torra och halvtorra Spätlese Sent skördad Mognare, sötare frukt och fylligare Torra, halvtorra och halvsöta
Tyskland Lagstiftning Auslese Utvalda druvklasar Fylligare vin Restauranghögskolan Tyskland Lagstiftning Auslese Utvalda druvklasar Fylligare vin Vissa botrytiserade Torra, halvtorra, halvsöt och söt
Tyskland Lagstiftning Beerenauslese (BA) Utvalda druvor Sött vin Restauranghögskolan Tyskland Lagstiftning Beerenauslese (BA) Utvalda druvor Sött vin Ofta botrytiserade
Tyskland Lagstiftning Eiswein Utvalda delar av vingården Restauranghögskolan Tyskland Lagstiftning Eiswein Utvalda delar av vingården Sällan botrytiserade Skördade vid minst -8 grader Sött vin (mustvikt minst motsvarande BA) med en mycket hög syra
Tyskland Lagstiftning Trockenbeerenauslese (TBA) Restauranghögskolan Tyskland Lagstiftning Trockenbeerenauslese (TBA) Utvalda druvor som lämnats att genom botrytisering torka till russin på vinrankan De av högsta kvalité produceras endast vissa år i mycket små kvantiteter Sött vin med låg alkoholhalt
Tyskland Klimat Kontinentalt klimat Restauranghögskolan Tyskland Klimat Kontinentalt klimat 4 tydliga årstider med kalla vintrar och varma somrar. Lång sval höst. Tydliga skillnader mellan årgångar De flesta och bästa lägen är längs syd och sydvästlägen och i sluttningar
Tyskland Klimat Floderna Mosel & Rhen Restauranghögskolan Tyskland Klimat Floderna Mosel & Rhen Påverkar klimatet, både på meso och mikronivå Olika jordarter, gärna skiffer längs de branta sluttningarna Skiffer bevarar värmen över natten och kan ge vinet en viss mineralisk ton
Tyskland Druvor Röda Ca 40 % av odlingarna idag 1980 ca 10 % Restauranghögskolan Tyskland Druvor Röda Ca 40 % av odlingarna idag 1980 ca 10 % Spätburgunder – Varmare regioner som Pfalz och Baden men också det nordliga Ahr Dornfelder – mycket färgpigment som lätt löser ut i musten
Restauranghögskolan Tyskland Druvor Vita Riesling och Muller-Thurgau 50 % av odlade vita druvor Riesling 20 % av totalen odlade druvor Härdig och mognar sent Hög syra och lång lagringspotential Gruner Veltliner – ca 30-40 %
Tyskland Vintyper Mousserande Stilla vita Restauranghögskolan Tyskland Vintyper Mousserande Sekt eller Deutscher Sekt ofta på Riesling Tankmetoden Stilla vita Från krisipgt torra till honungsstinna söta Sällan ekade
Restauranghögskolan Tyskland Vintyper Stilla röda Weinbrand
Tyskland Regioner Ahr Nahe Mosel Würtemberg Mittelrhein Restauranghögskolan Tyskland Regioner Ahr Mosel Mittelrhein Rheingau Rheinhessen Franken Pfalz Baden Nahe Würtemberg Hessige Bergstrasse Saale Unstrut Sachsen