I Ledningssystem för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess i VGR anges att: Regionens verksamheter ska ha en aktiv roll i en kring individen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
På väg i en förändrad sjukskrivningsprocess inom primärvården FyrBoDal, med stöd av en strukturmodell Kontaktpersoner för utvärderingen Johan Wass, utvärderare.
Advertisements

Samordnad vårdplanering - SVPL Gemensam rutin för Västra Götaland
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
– ny invånartjänst för hantering av läkarintyg
Regionala Vårdriktlinjer
Arbetsgivarens ansvar regleras i lag & föreskrifter
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
Vad säger kravboken VG PV?
Arbetet med sjukskrivning och rehabilitering 2011
i kommuner, landsting/regioner
Behov av habilitering och rehabilitering
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal Arbetet med sjukskrivning och rehabilitering Nationella överenskommelser.
Försäkringskassans roll i samverkan
Primärvårdens rehabiliteringskoordinatorer
Information om sjukförsäkringen
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Regionala samrådet Direktiv Hälsa.
Ändra till startrubrik
Samordnad Individuell Plan
MEDDIX Webbaserat IT-stöd vid samordnad vårdplanering och informationsöverföring mellan huvudmän.
”Att skriva recept” En metod för individuell ordination av fysisk aktivitet.
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen
Vad ska vi göra /vilka aktiviteter ska vi göra här och nu för att förbättra strokevården och rehabiliteringen ? Gällivare, Jokkmokk, Pajala kommun Snabbt.
Stroke/TIAprocessen                                                                      
Hur fungerar sjukskrivningsprocessen i praktiken
Samarbete med Försäkringskassan
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Sjukskrivning och rehabilitering
Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal Arbetet med sjukskrivning och rehabilitering Nationella överenskommelser.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Finansiell samordning
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Kundens väg till arbete.
En enklare sjukförsäkringsprocess
AT-läkarutbildning augusti 2015 PHL Samordning - hur arbetar vi? Försäkringskassan Småland Nordväst Åsa Smedberg Personlig handläggare samordning.
Hur ska sjukvården medverka till kortare sjukskrivningstider? Ilija Batljan, landstingsråd (s)
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 SamPlan För de som saknar sjukpenninggrundande inkomst Syftet med projektet är att utveckla och pröva en modell för.
Region Östergötland Rehabsamordnare Dagens tema, , Förnamn Efternamn.
Projekt Rehabkoordinator. Sjukskrivnings miljarden Pågår – Riktar sig till sjukskrivna eller personer med risk för sjukskrivning.
Välkomna! Samordningsförbundet Botkyrka Samordningsförbundet Huddinge, HUSAM.
Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Sjukskrivningsmiljarden Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess.
BRIA Bättre Rustad Inför Arbetslivsintroduktionen 1 KARTLÄGGNING FÖRE UNDER UPPFÖLJNING EFTER BRIA.
Rehabkoordinator i Göteborg och Södra Bohuslän Sofia Wedham, processledare
Utbildning ST-läkare-specialister 2014 Vårt uppdrag är att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen Att samordna resurser.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Mobiliseringsinitiativet för att förebygga sjukfrånvaro 1 Mobiliseringsinitiativet.
Förebyggande arbete och smarta samarbeten
VÄLKOMMEN! Upplägg idag
Funktion för koordinering inom Primärvården
Cosmic R8.1 i primärvården
Kompetensutvecklingsdag
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Tidig kontakt med arbetsgivare vid arbetsrelaterad ohälsa
Material för socialtjänsten
Försäkringsmedicinsk definition
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Rehabiliteringskoordinering
Rehabiliteringskoordinering
Försäkringsmedicin Hälsovalsråd Pia Ahlström, Caisa Hedlund
Rehabkoordinator Försäkringsmedicinsk utbildning, , Annika Landewall, Rehabkoordinator, Kardiologkliniken ViN.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

I Ledningssystem för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess i VGR anges att: Regionens verksamheter ska ha en aktiv roll i en kring individen sammanhållen rehabiliteringsprocess eller sjukskrivningsprocess samt delta i utarbetande av gemensamma planer. Dokumenterade lokala rutiner för sjukskrivnings-processen ska finnas. En förutsättning för de lokala rutinerna är att bland annat rehabilitering/sjukskrivningskoordinering finns tillgängligt för respektive verksamhet. Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

VGRs definition Rehabiliterings-/Sjukskrivningskoordinering En funktion som i individärenden svarar för att patienterna får tillgång till snabb och relevant bedömning och rehabilitering som gör att sjukskrivningsprocessen blir effektiv. Det kan innebära att koordinera rehabiliteringsinsatser, vara kontaktperson gentemot andra aktörer och göra uppföljning. Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabiliterings-/sjukskrivningskoordinering HUR? Genom att verksamhetschef och försäkringsmedicinskt ansvarig utvecklar/fastställer konkreta arbetsrutiner på vårdenheten enligt ledningssystem för rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Försäkringsmedicinskt forum, processledare och rehabkoordinatorer är stödfunktioner till vårdenheten att utveckla ett strukturerat samarbete kring sjukskrivningsfrågor och tidiga rehabiliteringsinsatser på vårdenheten och vid behov i rehabteam Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabiliterings-/sjukskrivningskoordinering HUR? Genom att rehabchef presenterar ett ”smörgåsbord” av aktiviteter som rehabkoordinatorn kan vara behjälplig med - både gentemot vårdenheten och gentemot patienterna. Vilka rutiner och aktiviteter man väljer bestäms i ök mellan verksamhetschef och rehabchef. Se exempel på konkreta rutiner i dokument ”Rehabkoordinatorernas göra - icke göra”. Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabkoordinatorns roll och funktion Samordnande funktion Arbeta för bra flöden i patientprocesserna som rör sjukskrivning och rehabilitering. Lotsa sjukskrivna patienter i rehabiliteringskedjan så att patienten utan dröjsmål får tillgång till adekvata åtgärder för att återfå hälsa och förbättra/fastställa funktionstillstånd Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabkoordinatorns roll och funktion Utredande funktion Vid oklar problematik kan rehabkoordinatorn göra en tidig kartläggning för att om möjligt identifiera patientens subjektiva hinder och resurser. Om kartläggning visar problematik som kräver bredare myndighetssamverkan bör rehabkoordinator i samråd med patienten och PAL initiera kontakt med FK eller andra myndigheter för vidare handläggning av berörd myndighet eller samordningsförbund. Om det finns tillgång till Försäkringskassans handläggare på vårdcentralen bör dessa involveras för att boka avstämningsmöten etc Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabkoordinatorns roll och funktion Stödfunktion till vårdenheten i arbetet att höja kvalitén på medicinska underlag. Stödja vårdenheten i arbetet med att ta fram ”Handlingsplan för att förbättra kvalitet i läkarintyg” och genomföra aktiviteter enligt plan. Initialt är det bra om verksamhetschef avsätter tid för möte med Försäkringskassans kontaktperson på vårdenheten (där det finns)  tillsammans med rehabkoordinatorn för att etablera en god kontakt och gå igenom enhetens handlingsplan. Klargör vem som gör vad. Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Länkar Om Försäkringsmedicinskt forum: www.vgregion.se/fmf Om rehabteam och rehabkoordinatorer: http://www.vgregion.se/sv/Ovriga-sidor/Forsakringsmedicinskt-Forum-i-FyrBoDal/Toppmeny/Rehabteam/ Om ledningssystem för rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen: http://www.vgregion.se/upload/FMF%20Fyrbodal/Ledningssystem/PV/PVLSmatris.pdf Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf