Pneumatik FOR 1209.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pingisboll, hårtork När hårtorken sätts igång så ”blåser man bort” luften precis där…lufttrycket minskar. Runtomkrig är lufttrycket nästan som innan, alltså.
Advertisements

ETT SÄTT ATT BESKRIVA VERKLIGHETENS SITUATIONER MED MATEMATIK
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Fritt fall – ett fall i vakuum
Joakim Eriksson Luciano Hermansen
FOR 1206 Grundkurs Del.2 Tryckluftsbromsar
Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
BAGA är ett svenskt företag som tillverkar reningsverk för Nordiska förhållanden Patrik Ellis.
Hur kraft och yta samverkar
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Tekniska System - Elvispen
Fordonets Teknik o Mekanik
De tre aggregationsformerna
Hydraulik del 2B.
Bilens Historia av: Johan, Erik och Max
Hur ni sparar energi! Av Kevin,Ibrahim och Hevzi
Föreläsning 3 Chassikomponenter
Energi, grunder Lars Neuman Energi- och teknikrådgivare LRF Konsult
Injustering värmesystem
Elsäkerhet.
FOR 1206 Föreläsning nr 3 Kraftöverföring.
Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.
Massa, tyngd, arbete & effekt
Energi!.
Kort om | Skydd. Skyddens uppgift är att minimera effekten den anslags energi som uppstår vid en omkullkörning. Dvs. absorbera så mycket energi som möjligt.
Motorcykel g.
Rörelse Kapitel 7.
Ellära och magnetism.
Lufttryck.
Inför solenergilabben
FOR 1206 Grundkurs Del.1 Hydrauliska & mekaniska bromsar
Atmosfär 100 km hög Luftens tyngd trycker på.
Hydraulik FOR 1209 Hydraulikens grunder.
Fysik Materia Del 2.
Fyrtaktsprincipen eller Hur fungerar en motor?
TRYCK.
System för jordfrysning samt exempel på konstfrysning av jord
DU = DQ + DW Inre energi av en gas Från första lagen:
Kraft och tryck Sid
Laddomat / 31 -Effektiva kulvertstyrningar
Väder.
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Drivsystem i specialmaskiner
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Tekniska system Spisplatta.
Rörelse Kapitel 7.
Temperaturskalor och hur värmesprids
ANDNING Sid
Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett.
Energiformer & omvandlingar
Arbete Energi Effekt.
Föreläsning 5 Fordonets elsystem
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Blodet Blodtransport.
-lever i havet -utan hår -mjuk och len
ENERGIOPTIMERING Läckagesökning Konfiguration Styrning Efterbehandling
Behovsstyrd ventilation
Musklerna Ca 50 % av kroppsvikten.
En inledning till pararbete i åk 8
Nervsystemet styr din kropp
Tryck. Tryck=kraft per areaenhet 1 Pa = 1N/m 2.
DEN ELEKTRISKA MOTORN I en elektris motor finns två rektangulära trådslingor som sitter i rät vinkel mot varandra. De omges av en magnetfält. Läs vad som.
Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar.
Sparsam körning (Evo) Panel-PC
MÄNNISKOKROPPEN Biologi åk 7 HAGABODASKOLAN – VALDI IVANCIC.
ÖSlJ PANNARMATUR Dag Bonnedal 2016.
ÖSlJ BROMSAR & SMÖRJNING Dag Bonnedal 2016.
2. Broar Sid
Elektricitet ELEKTRICITET.
Hjärtat och blodomloppet
Presentationens avskrift:

Pneumatik FOR 1209

Pneumatik - Tryckluft Pneumatik kallas i dagligt tal för tryckluftteknik. När man komprimerar luft med en kompressor och sen lagrar den komprimerade luften i trycktankar. Tryckluften kan sen användas till att omvandla tryckluft till rörelse energi.

Fukt - vatten Luft innehåller bla vattenånga. Det betyder att vid atmosfärstryck och vid ca +20 Celsius innehåller 1 m3 luft ca 20 gram vatten.

En vanlig pneumatisk anläggning på en fordonsverkstad Atmosfärstryck + Övertryck = Absolut tryck

Matarsystemet Kompressor Frostskyddsanordning Tryckregulator Matarsystemet är det system som alstrar (tillverkar), fördelar och lagrar tryckluften så att den finns till hands när vi bromsar. Matardelen kan bestå av: Kompressor Frostskyddsanordning Tryckregulator Säkerhetsventil Skyddsventil Dubbelmanometer Lågtrycksindikator Kretstankar

Kompressor

Frostskyddsanordningar ”Spritburken”

Lufttorkare

Tryckregulator

Säkerhetsventil

Skyddsventil Skyddsventilernas uppgifter är: Att fylla de olika bromskretsarna I en bestämd ordning. Att skydda bromssystemet vid ett kraftigt läckage eller slangbrott. Om en slang brister till någon krets bryts förbindelsen. De övriga bromskretsarna skyddas så att bromstrycket inte försvinner i dessa.

Dubbelmanometer På instrumentbrädan sitter en manometer med två visare som visar trycket i främre respektive bakre bromskretsen. Lågtrycksindikator Lågtrycksindikatorn är en tryckvakt som aktiverar en signal som varnar föraren när trycket är för lågt (ca. 5,5 bar.)

Kretstankar Kretstankarna används till att lagra energi (komprimerad luft) som måste finnas lagrad så att fordonet kan bromsa även om kompressorn slutar ge luft. Tankarna är utrustade med dräneringsventiler för avtappning av kondensvatten. Det finns tankar för: Färdbroms fram. Färdbroms bak. Parkeringskretsen.

Manöversystemet Manöversystemet reglerar färdbromsen och kan bl.a. innehålla: fotbromsventil Reläventil snabblossningsventil Lastkännande ventiler

Fotbromsventilen Fotbromsventilen har ofta en dubbelfunktion som innebär att samma pedal reglerar två av varandra oberoende bromskretsar samtidigt. Om en krets skulle sluta fungera påverkar det inte den andra.

Reläventil Reläventilen har samma funktion som snabblossningsventilen med ett tillägg: den hjälper till att ansätta bromsen snabbt. Den mesta luften tar en genväg från tanken och behöver inte passera de trånga kanalerna i bromsventilen. Endast en liten mängd luft går via bromsventilen för manövrering av reläventilen.

Snabblossningsventilen För att bromsningen ska avbrytas snabbt (bromsbackarna dras ifrån bromstrumman) finns en snabblossningsventil placerad nära bromscylindern som snabbt släpper ut huvuddelen av den använda luften via en genväg i ställe för att den ska passera bromsventilens trånga kanaler.

Lastkännande ventiler Lastkännande ventiler används för att anpassa bromstrycket efter last. Hög belastning på en axel ger högre bromstryck och låg belastning ger lägre bromstryck. Lastkännande ventil kan också användas till luft fjädringen och då för att justera höjden mellan axeln och ramen

Bromscylinder Bromscylindrar omvandlar energin i tryckluften till mekanisk energi. Luften pressar mot ett gummimembran och kraften överförs till hjulbromsens hävarm. Den lilla fjädern bakom gummimembranet är en returfjäder.

Fjäderbromscylinder Parkeringsbromsen ansätts med hjälp av kraftiga skruvfjädrar. Fjädrarna är inbyggda i bromscylindern. Det är fjädrarna och hjulbromsen som bestämmer bromsens effekt. Om fordonet har fjäderbromscylindrar på flera axlar ökar parkeringsbromsens effekt.

Parkeringsbromssystemet För parkeringsbromsen används inte tryckluft utan kraftiga skruvfjädrar vid bromsansättningen. Parkeringsbromsen ska hålla fordonets bromsat med motorn avstängd under obegränsad tid. Att använda tryckluft som kraft skulle inte vara säkert. Tryckluften läcker efter hand ut ur systemet och när motorn är avstängd fungerar inte kompressorn.

Ritnings- och schema symboler Elmotor Variabel strypning Riktningsventil Backventil med fjäder som kräver viss öppningstryckskillnad Backventil med strypning

Fler symboler Tryckbegränsningsventil Trycktank/våttank Filter, sil Anslutning Kompressor Luftmotor Dubbelverkande cylinder (två anslutningar) Enkelverkande cylinder med returfjäder (en anslutning)

Riktningsventil Ett enkelt system där en 3/2 ventil styr en enkelverkande cylinder

Principskiss bromsar