Producentansvar Batterier Jan-Olof Eriksson Stockholm 19/8 2009.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
EU-direktiv om människohandel Svenska Dagbladet Skärpt straff för trafficking i EU D bild 1.
Advertisements

RoHS-direktivet 2002/95/EG om begränsning av användningar av vissa farliga ämnen i elektriska och elektroniska produkter Eva Nilsson, Kemikalieinspektionen.
Project Liquid Natural Gas Norway - Sweden Utsläppsrätter.
Hög konsumtion = mycket avfall!
Enhetschef Fastighetsutveckling
Q1 Rapport 2010 Stockholm Jan Bengtsson VD Uniflex.
13 jan feb apr jul jul nov feb okt nov dec 2006 Antal ledamöter per medlemsland, Europavalet.
Fujitsu 1. © Fujitsu 2008 Stockholm Libris inspirationsdag Kristian Wallin Anne Sandfær Fujitsu Services A/S.
Sverige: ökade krav på tillgänglighet
Viktigaste nya kraven enligt förordningen om kosmetiska produkter
EN PRESENTATION.
Design av en återvinningsförsäkring
Återvinningsbranschens utmaningar
Tillsammans leder Leader framåt…. Vad är Leader? • ” Samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden” • En del i EU´s Landsbygdsprogram.
Tidigare lagstiftning baserades på; EU direktiv 1999/13/EU, från 11 mars Solvent Emission Directive eller “SED”. I detta direktiv finns regler som.
Byggsats Happy Birthday
Framtidens producentansvar
Tekniska Verken och Linköpings universitet som regional motor för en hållbar utveckling
E-Smart våren 2008 Välkomna!. PROGRAM e-utvecklarna inleder Jan Hylén –om lärresurser och trender Paus Samling i seminariegrupp.
Gränsöverskridande transporter av avfall
Offertverktyget ett sälj- och prisverktyg
Andreas Cederbom Tillgänglighet via Adobe LiveCycle Designer.
1 ASIN och EU ur ett studiestödsperspektiv Vid Direktörsmötet på Färöarna 2008 beslutades att ASIN under den kommande perioden skulle följa: Den.
Om CARPE Projekt.
Arrangeras av Voltimum.se – portalen för elproffs Framtidens energieffektiva elinstallationer Det vi inte mäter kan vi inte förbättra Per Carlberg, Schneider.
Projekt. Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla.
Energiråd för kontor Hej och välkommen till detta möte som ska handla om energieffektivisering på kontor. Just energieffektivisering har inte alltid varit.
Ekodesign -Stora energislukare försvinner och ny teknik vinner mark Kraftsamling Lovisa Blomqvist & Carlos Lopes, Energimyndigheten.
Swedish Biogas International
UTBILDNING OM EU:s ARBETSTIDSREGLER och dess tillämpning för läkare.
Supported Employment för invandrare? Varför inte! Bengt Eklund Annika Bengtsson Arbetsmarknadsstyrelsen.
Teknikupphandling Börje Nord En teknikupphandling är en anbudsprocess som ska stimulera och skynda på utveckling och användning av effektivare teknik.
Elmarknadens vinnare och förlorare Medial debatt vintern FERA 16 februari 2011 Per Forsling.
Chuab.se Förenkla – helt enkelt Skellefteå
Mervärdesskatt En konsumtionsskatt som är EG-rättsligt styrd
Psykiatrisamordning i norra länsdelen
SJÖGEOGRAFISKA RÅDET Norrköping Ove Eriksson.
Atomen Det finns drygt 100 st. olika atomer. Atom betyder odelbar.
Galvanisk cell Så fungerar batterier.
Nils Holgersson 2014 Sammanfattning av Nils Holgerssonrapporten
Livsmedelsanbud Statistik Beslut som påverkar Riktlinjer Lagen om offentlig upphandling.
Bo Helin Stockholm Beredningsjurist
Vilken hjälp kan svenska myndigheter ge företag som söker EU:s skydd av beteckningar? 19 januari 2011 Stefan Ernlund, Livsmedelsverket.
Vuxenfråga 1 Vart hör flaggan hemma? 1.Guyana X. Grönland 2. Guatemala.
Vilken väg tar svensk lönebildning? Välkommen till en konferens i Medlingsinstitutets regi Måndagen den 3 november 2014 Trådlöst wifi: Användarnamn: CCC.
Varför vill företagen bli större?
Aktuella frågor Jan-Olof Marberg. 2 Bureau Veritas Presentation Innehåll Aktuella frågor  SWEDAC actions  Impartiality actions  Review workshop.
Utbildning miljösamordnare Göteborgs Universitet
Q2-rapport 2009 Stockholm Jan Bengtsson VD Uniflex.
Externa nätaggregat – revision av förordning EG 278/2009.
Matfusk SIDAN 1. Vad och varför?  Kriminell verksamhet – kontroll granskar legal verksamhet och den främsta uppgiften är inte att hitta fuskare.
REACH EUs nya kemikalielagstiftning Göran Ahlin Candor Sweden AB
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Sök-funktion m.m 11/ Jana Wahlberg Nyps utbildning- Företagsstöd.
Atlassian Roadshow Karlstad Introduktion 1.Om oss 2.Om Atlassian 2.Nästa generations kundtjänst 3.Kortfilm – Agil utveckling 4.Confluence.
Elcertifikat Sverige SMÅSKALIG VATTENKRAFT STÖD MED GRÖNA CERTIFIKAT I SVERIGE CHRISTER SÖDERBERG SMÅKRAFTVERKENS RIKSFÖRENING NÄSSJÖ 25 APRIL.
Formulär som funkar Andreas Blackne
AVFALL SVERIGE Aktuella omvärldsfrågor - med fokus på kommunerna och de kommunala bolagens ansvar & roller Weine Wiqvist VD Avfall Sverige.
Miljögifter.
Vad kan offentliga sektorn göra? 1.Institutioner lagar och andra regler kontroll och övervakning, domstolar och myndigheter sanktioner 2.(direkt) marknadspåverkan:
Tryck på högtalarna, lyssna och försök att förstå!
Byggprodukter Sara Elfving CE-märkning av byggprodukter I Sverige sedan 2013 Byggproduktförordningen ställer inte krav på produkternas egenskaper.
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency EÅF Seminarium Framtidens producentansvar Stockholm 4 oktober, 2011 Ingela Grudin Handläggare,
De prioriterade energimålen El-effektiviteten ska öka Förbrukningen av fossila bränslen ska minska.
Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar.
Gruppmöten på Electrum, Kista SP, Borås
Klubben grundades den 17 september 1966
Konsumentpriser på el i Europa hushållskunder kWh/år
Företagspresentation
Kostnader för läkemedelsförmån
Innehåll Inledning Globalt EU Sverige Resultat Elretur National sword
Presentationens avskrift:

Producentansvar Batterier Jan-Olof Eriksson Stockholm 19/8 2009

Producentansvar Batterier El-Kretsen, industrins eget bolag WEEE sedan 2001 och portabla batterier i knappt ett år Varför producentansvar på batterier Ett EU direktiv i botten Det har funnits ett producentansvarsliknande system i Sverige Skapa tryck för att utveckla mindre miljöstörande produkter Föra över kostnad för omhändertagande på producenterna

Producentansvar Batterier El-Kretsen, industrins eget bolag Så här funkar det Det finns två producentbolag El-Kretsen och Blybatteriretur Blybatteriretur sysslar främst med startbatterier (bly) El-Kretsen sysslar med portabla batterier (<3 kg i princip) Båda systemen samarbetar med kommunerna Båda systemen har fortsatt med den infrastruktur som fanns innan årsskiftet

Producentansvar Batterier El-Kretsen, industrins eget bolag Det här gör El-Kretsen Vi har ett avtal med kommunerna som civilrättsligt reglerar våra mellanhavanden Insamling sköts tills vidare av kommunerna i holkar som finns väl spridda över hela landet Det är centralt att det fortsatt fungerar väl El-Kretsen jobbar med att utveckla systemen via lärdom från system utomlands I vårt uppdrag ligger även att ta hand om alkalinebatterier som tidigare inte ingick i systemet utan deponerades Vi handlar upp alla tjänster och ser till att det fungerar mellan de olika parterna

Producentansvar Batterier El-Kretsen, industrins eget bolag Vad händer under den närmaste tiden Vi kommer att utvärdera den struktur som nu finns och kommer att utveckla den med våra erfarenheter från WEEE Vi kommer att göra en ny upphandling av förbehandling med de erfarenheter som vi vunnit Vi skall se till att skapa ett miljömässigt korrekt system med hög kostnadseffektivitet Vi är lyhörda för producenternas synpunkter och behov Er kontaktyta är samt medarbetarna på Information, Kommunikation, Tack för mig!!