Barnallergiårets mål Ökade kunskaper och insikter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PATIENTUTBILDNING Patientundervisning vid ordination av adrenalinpenna
Advertisements

Lust att lära - möjlighet att lyckas!
UTVECKLINGSARBETE I FÖRSKOLAN - måste vi göra det så svårt?
Protokoll föräldraråd Plats: Bjälbotullsförskola Tid: 17,30 •Tankar efter mötet med våra politiker. Finns det politiska frågor som vill lyfta.
- En gemensam plattform för lärande för Katrineholms kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskolor.
© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflekterande arbetsplatser i Karlstad, Forshaga och Grums kommun För.
Diskussionsfrågor för gymnasiearbetet – yrkesprogram
Samordningsprojekt att utveckla en strukturerad samverkan mellan socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen. Mål: Utveckla en effektivare och mer.
Carina Bergqvist Torvallaskolan
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Plan mot kränkande behandling
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Utveckling av familjecentraler i ett nationellt perspektiv
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
Kommission för ett socialt hållbart Malmö. Uppdraget •Beslut i kommunstyrelsen •Politisk oberoende kommission •Utarbeta vetenskapligt underbyggda förslag.
Viva arbete unga UGS Studieavbrott. Viva arbete unga UGS Agenda  Varför detta  Kvalitetssäkring  Hur göra detta  Vad ska ni göra – enkel rutin  Överblick.
Den nationella ungdomspolitiken
Behovet av en ny skattereform
Mistat.se Kira Berg .se  1,5 miljoner svenskar står utanför internet. Hjälp oss minska klyftan med fram till  Upprop,
Pedagogiskt ledarskap
Resultatredovisning Arbetsmiljö och stress. 1. En av tio skyddsombud anser att det är svårt att på deras arbetsplats kombinera arbete med familj/fritid.
En schweizerkniv i Järfälla kommun
Det blommar i Botkyrka Hans Lindgren.
E-Smart våren 2008 Välkomna!. PROGRAM e-utvecklarna inleder Jan Hylén –om lärresurser och trender Paus Samling i seminariegrupp.
Förskolelyftet Förskolans potential har inte utnyttjats fullt ut. Ett lekfullt lärande i förskolan kan bidra till att fler lyckas i skolan. Fortbildningen.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Tillgänglighets- uppdraget
Musik- och kulturskola
SydostTrampar Cykelkampanj för arbetsplatser i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län Har funnits sedan 2010 Målgrupp – företag, regionala myndigheter, sjukhus,
Statsrådsberedningen Utbildningsdepartementet Tid för varje elev i en jämlik skola Reformer för att vända utvecklingen i skolan.
Att tidigt upptäcka barn i behov av särskilt stöd
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
Ökad närvaro i gymnasieskolan Birger Sjöberggymnasiet
Mål Vad skall åstadkommas? Resultat Blev det som vi ville?
Medarbetarundersökning Informationsmaterial-
BARNET I FOKUS Storforsmodellen.
Sommar på din arbetsplats
1000 arbetsmiljöuppgifter
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Lars Kaggskolan Prioriterade områden
Mary-Ann Hopkins 1 Monica Sandorf Mary-Ann (Mia) Hopkins Eva Jungmark Göteborgsregionen.
E-introduktion Karin Ingvarsson. Bakgrund - E-lärande i Jönköpings kommun  En handlingsplan för e-lärande togs fram för Jönköpings kommun under 2006.
Inledning: Vi kommer nu ta vid där Pia slutat där hon beskrivit förskjutningen av folkhälsoarbetets sätt att arbeta. . Vi har folkhälsopolicyn för Halland.
Varför UNIKUM? Genom att arbeta med IUP via Internet och verktyget Unikum vill vi uppnå flera saker: Ökad delaktighet i planeringen från föräldrar och.
Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström
Patientens läkemedelsinformation Projektet Stockholms läns landsting samarbetar med Region Skåne och Västra Götalands regionen för att ta fram ett stöd.
I Gymnasieförvaltningen Mölndals stad I I Kvalitetsredovisningar i dagsläget Ett led i den.
Nämndplan 2015.
Varför e-förvaltning och e-strategier? Skapa NYTTA För samhället, medborgarna, företagen och för verksamheterna.
RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING JÄMTLANDS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 2015.
Barnallergiåret Alla barn har rätt till ett friskare liv Utanförskap p g a av kronisk sjukdom förvärras kraftigt när omgivningen saknar kunskap.
Föräldraråd Syfte: En möjlighet för föräldrar att medverka i och ha inflytande på skolans verksamhet som helhet Att vara en diskussionspart.
Vägledning - 7 steg för en lyckad genomförande av LIKA socialtjänst
Tillsammans skapar vi en Inkluderande arbetsmarknad
Vägledning - 7 steg för ett lyckat genomförande av LIKA socialtjänst
Skolan som arena för psykisk hälsa
OneDrive – lagringstjänst i Office 365
Webbutbildning i allmän palliativ vård
VÄLKOMNA TILL FÖRÄLDRAMÖTE
Begäran om arbetsmiljöåtgärd LR´s begäran – maj 2012 Utbildningsförvaltningens svar - augusti 2012 LR vidare till AV – hösten 2012 AV´s beslut om föreläggande.
Dator på hembesöket - utvecklingsprojekt på Capio city BVC
Nationellt seminarium
Krav på programmering i skolan
Individuella studieplaner i Nacka vuxenutbildning
Sammanfattning.
MedControl Instruktion för ärendeansvarig
Digitalisering av kvalitetsledning och kvalitetsuppföljning
. Skapa rökförbudskyltar till lektion 1 – 2 Lektionslängd: min * 2 Ämne: Tobaksfakta & skapa skyltar Instruktioner för lektion 1 – 2 1. Halva.
Presentationens avskrift:

Barnallergiårets mål Ökade kunskaper och insikter personal i skola/förskola och inom vården andra som möter allergiska barn, både olika yrkesgrupper och en bred allmänhet Ökade kunskaper och insikter Bred användning av Allergirond 2.0 Skolan är Sveriges största arbetsplats med 235 000 anställda och 1,4 miljoner elever Bättre miljö i skola/förskola Att närma sig en Nationell strategi för allergisjukdom Barnallergiåret är året då vi ska hjälpas åt att göra skillnad…. För att kunna ta de bästa besluten…

Digital allergirond - allergironden.se

Allergirond – vad är det? En kostnadsfri digital checklista Hjälper skolan/förskolan upptäcka och åtgärda allergirisker Registrerar sig, svarar på frågor och får fram en handlingsplan Resultatet är verksamhetens eget! Astma- och Allergiförbundet har tagit fram databasen allergironden.se där användning är kostnadsfri då man registrerat sin skola eller förskola. Resultaten från den enskilda skolans eller förskolans allergirond är verksamhetens eget och kan inte ses av andra.

Digital allergirond – varför? Allergi är vanligt och ökar, mest bland barn Astma hos barn ökade 50 procent (2003- 2011) Ger friskare elever och personal Bättre arbetsklimat och bättre arbetsresultat Visa för andra att skolan/förskolan arbetar med allergi Ca 30% av barn/ elever i förskola och skola har någon form av allergi och 9% har läkardiagnosticerad astma (har ökat med 50% de senaste åren) Forskning visar fler fall av astma/luftvägsbesvär vid bristfällig ventilation och vid vistelse i byggnader med fuktskador. Studier från bl a USA och Finland visar även sämre prestation i skolor som har bristande ventilation. Genom att kryssa i medgivande att skolans eller förskolans namn finns med i en lista på webbsidan allergironden.se kan man visa andra utanför skola, t ex föräldrar att man arbetar med allergi och inomhusmiljö. Det är positivt vid val av skola eller förskola och visar på ansvar för arbetsmiljön.

Vilka bör delta? Rektor/chef (ansvarig) Skyddsombud/elev Skolsköterska Fastighetsansvarig Ansvarig städ- och skolmåltidspersonal Ta gärna hjälp av kompetens utanför verksamheten! Rektor eller förskolechef är arbetsmiljöansvarig och bör vara den som kallar till möte om allergironden eller delegerar frågor till andra. Alla personer behöver inte träffas på en gång. En fördel med den digitala ronden är att frågor kan delegeras via e-post till specifika personer. Vissa kommuners skolor har lagt upp arbetet så de tar fram svar gemensamt i arbetslag för att alla ska vara delaktiga. Om de finns allergiombud kan den personen vara med, annars finns ofta kunskap hos allergikonsulent eller ev Miljökontoret eller Astma- och Allergiföreningen i kommunen ifall man behöver stöd första gången man gör allergironden.

Hur kommer vi igång? När man loggat in är det bara att: Utgå från checklistan och prioritera Svara på frågorna (ja/nej) Fylla i handlingsplanen Göra gärna ronden årligen och följ upp Ger ökad kunskap och blir enklare nästa gång! Man börjar med att registrera sin förskola eller skola för att bekräfta att det är rätt person som lägger in uppgifter. 1. Rektor eller förskolechef kallar till möte eller delegerar frågor via e-post. Kollegor kan diskutera med varann. Man kan välja att lägga fokus på de viktigaste kategorierna som är aktuella på skolan eller förskolan. 2. Alla nejsvar på frågorna innebär en risk och samlas i en särskild rapport (handlingsplan). Där man skriver in vem som är ansvarig, tidplan och vad som ska göras åt risken man hittat. Alla frågor behöver inte besvaras för att man ska få fram handlingsplanen. 3. I handlingsplanen skriver man in vem som är ansvarig för åtgärden, vilken åtgärd som ska göras och när.

Fördelar med digital allergirond Ger påminnelser Sparar resultat digitalt – enkel uppföljning Kan delegera frågor Möjliggör diskussioner inom viss tid Mer info via hjälptexter och länkar Mer info på www.allergiiskolan.se

Hur kan vi arbeta lokalt med allergironden? Skriva till politiker med uppmaning att ta beslut Skrivelsemall Få kommunen att satsa på utbildning Goda exempel – Upplands Väsby