Vattnets kretslopp.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KLIMAT.
Advertisements

Naturens krafter Landskapet har förändrats av naturens egna krafter. Det fortsätter att förändras hela tiden. - Hur bildas en rullstensås? Vad är en rullstensås?
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Atomer Det finns lite över hundra olika sorters atomer. Av dessa atomer kan det bildas nästan hur många ämnen som helst.
De tre aggregationsformerna
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Water is life! Av Alex H och Alex C.
Jorden och livets skapelse
Jordens och livets utveckling, Del 1, från Big Bang – första livet
Naturvetenskapligt förhållningssätt
Geografi - Hur har naturen har skapats.
Planet Earth - Jorden - Men 2/3 av ytan är faktiskt vatten! Vattnet är och luften är grunden för livet på jorden.
Moln – en Learning study Sjöstadsskolan, ht -09
Meteorologi Läran om vädret.
Värme och väder del 2.
Meteorologi Läran om det som svävar i luften
Meteorologi Läran om vädret.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vatten är liv.
Vatten.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
VALLE VATTENDROPPE AV: MADELEINE SUNDQVIST.
Luftföroreningar känner inga gränser.
Kemirepetition år 7.
Vi värmer våra pulver.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Meteorologi Läran om vädret Göran Stenman och Thomas Mesumbe.
Fysik Materia Del 2.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Värme.
Vatten är liv Av: Ludvig Nahnfeldt.
Livsviktigt Skriva/Läsa A2.1
VATTEN - geografiska begrepp
Vattnets kretslopp Vattnets kretslopp drivs av solens värmeenergi. Vatten avdunstar från öppna vattenytor, men också från mark och växter. När det avdunstade.
Väder.
Vind, vatten och jord
DU GAMLA, DU FRIA Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord, du tysta , du glädjerika sköna! Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord, din sol, din himmel, dina.
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Copyright 2011, Sebastian Manberg.  Det finns olika sorters vatten.  Vatten från kran  Vatten från bergskällan (Loka) copyright 2011, Sebastian Manberg.
Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett.
Åska Moln Nederbörd Fronter Vind 1pt 1 pt 1 pt 1pt 1 pt 2 pt 2 pt 2pt
Kemi - Materia Begrepp inom Kemin.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett.
Jordens energibalans.
Kolets kretslopp.
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Meteorologi Vad bli det för väder?.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Jordytan förändras.
Jordens, djurens och människans utveckling
Akvatiska och terrestra system
Hur kan det blåsa? Varför svalnar en kopp choklad när den får stå? Hur kan vi spara värmen i husen? Vad är dimma?
Meteorologi Väder är en kombination av lufttryck, temperatur, luftfuktighet, molnighet, nederbörd och vind.
Vid sjön. Sötvatten Inte salt vatten Sjövatten kallas sötvatten.
Väder.
Veckans fördjupning handlar om något väldigt viktigt. Vet du vad
Luft och Vatten.
Vår jord Geografi åk 4.
Meteorologi Läran om vädret
Vatten – grunden för allt liv!
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Vatten.
Varifrån kommer kranvattnet?
Meteorologi Läran om vädret Göran Stenman och Thomas Mesumbe.
Varifrån kommer kranvattnet?
Reningsverk.
Presentationens avskrift:

Vattnets kretslopp

Vattnets-former Vatten har många olika former: regn, snö, is, hagel och ånga m.m. Det kan vara: hårt, mjukt och rinnande. Det kan också koka och smälta. När vattnet kommer i 100 c börjar det koka och om vattnet är is så smälter det i 0 c eller högre temperatur. När vattnet fryser så är det ungefär -0 c eller läger temperatur.

Vad är avdunstning? Solen värmer vattnet på jordens yta och vattnet i hav och sjöar stiger upp i himmelen och bildar vattenånga. Det kallas avdunstning!

Vad är kondens? Kondens är när vattnet blir Vatten-ånga och bildar molnen som svävar på vår himmel. Molnen är vatten ånga och när det blir kallt så klumpar de ihop sig och bildar sedan vattendroppar. Sedan regnar det ner, när dropparna blir för tunga.

Samma vatten Det är en naturlig process att regnet avdunstar & bildar vattenånga som blir moln. När solen värmer upp marken bildas detta. Men det kommer en tid när vattnet måste tillbaka. Då bildas regn moln. Det hela är naturens egna skapelse. Så det är alltid samma vatten vi dricker & badar i. Det är också samma vatten som dina barn & barnbarn kommer att dricka i framtiden! Dinosaurier har en gång i tiden också druckit av det vattnet vi dricker eller badar i nu.

Grundvatten Grundvatten är regnvatten som har färdats en lång resa. Det har också rengjorts av naturens eget reningsverk. Alltså, det har silats av stenar, sand, m.m. och blivit rent. Om man borrar ner i marken 3-5 m då kanske kan man se grundvattnet.

Vi som har gjort det här bildspelet heter: Elsa och Johanna!