Futurum Framtid alltså

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
¿Qué estás haciendo ahora mismo?
Advertisements

Introduktion till dagens övning
Om verb Olika former Introduktionsfilm Hanna Hägerland
1:a person 2:a person 3:e person singular/plural
Ordklasser Substantiv Verb Pronomen Konjunktioner Adjektiv Adverb
Pågående Gerundium Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
Svenska som andraspråk
Metodstöd.
Pronomen.
Släktskapsregeln för 6a
Dåtid med haber När man HAR gjort något Ex: jag har pratat
Framtid med ir Ir är ett oregelbundet verb Ir = att gå, åka
ÄVENTYR MED HÄSTARNA Utflykten Martin och Filippa var ute och red. De red i skogen och tillslut kom de fram till en jättebrant backe. De bestämde sig.
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Högtidstal Retorik.
Perfekt En dåtidform Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
Heter det ”BLI” eller ”vara”?
Detta har vi lärt oss sedan vecka 12.
Det va en gång en katt och hund del 1
Spanska grammatik Med Gustav och Lina.
Böja den bestämda/obestämda artikeln.
Hur du böjer regelbundna -ar verb i presens
Underordnade konjunktioner
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
LOS VERBOS Regulares.
Satsdelar.
presens, preteritum och futurum
att-ord talar om vad någon gör eller vad som händer
Luncha och lär! Tempussystemet.
I spanska finns det tre ”sorters” verb.
Dom, de eller dem? Förklaring.
Luncha och lär! hjälpverb.
” kommer att, Tänker eller ska”?
DAGENS DIKT I dag är det måndag och det är mulet - men inte så kallt.
Ordklasser Substantiv Verb Pronomen Konjunktioner Adjektiv Adverb
La gramática española con Carmen
När ska man använda de och när ska man använda dem.
Perfekt Particip är ett av flera tempus för att beskriva en händelse som ligger bakåt i tiden motsvarar svenskans ”har gjort – ätit – sovit –
Det svenska kulturarvet: spår 1
Huvudsatser och bisatser
Översikt av tempusformer
Preteritum, perfecto simple
Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?.
De eller dem, det är frågan?
SPARKVIPA.
El futuro (framtid).
Huvudsatser och bisatser
Svensk grammatik ORDKLASSER 1.
ADJEKTIV VERB Äta Dricka Sova Skratta Gråta Skriva köpa Törstig Trött
E L PRESENTE Nutid Gabriela Beltrán. - AR VERB Hablar – att prata Nadar – att simma Cenar – att äta middag Trabajar – att jobba Estudiar – att studera.
Perfekt Perfekt är en dåtid. Man använder det när man vill berätta vad som har hänt. För att bilda perfekt behöver man, precis som i svenskan, ett s.k.
Huvudsats och bisats– att bygga meningar
Ordföljd.
Hur man böjer -ar, -er och -ir verb i presens Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels.
Presens, preteritum, perfekt och futurum Presens beskriver något som sker NU. Om vi ska uttrycka något som relaterar till nu använder vi: Perfekt: För.
Grammatik.
Presens Verb i presens beskriver något som händer nu men vi: använder också verb i presens när vi pratar om något allmänt. Det regnar på hösten eller Många.
Skriva meningar i huvudsats Alla meningar måste innehålla minst ett verb. Verbet kommer alltid på andra plats i en huvudsats. En mening kan ha flera verb!
Satsadverbial Du måste alltid tänka på satsadverbialen när du läser, lyssnar, skriver och talar! Satsadverbial är viktiga eftersom de ändrar meningens.
Pretérito perfecto En dåtidsform. I SVENSKAN = P ERFEKT, H AR GJORT … T.ex. Jag har ätit Du har gått Han har sovit Vi har sett Ni har pratat De har simmat.
Futurum Framtid alltså
Verb (Något man gör) Verb beskriver något som man gör. Verbet kan böjas i olika tempus. Tempus = tid. Verb kan beskrivas på olika sätt. Imperativ Infinitiv Presens.
Åsa Karlsson, Nösnäsgymnasiet, Stenungsund –
Perfekt En dåtidform Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
Verb Texterna 1.2, 1.3.
Preteritum, perfecto simple
Hur man böjer -ar, -er och -ir verb i presens Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
IR A + INFINTIV TENER QUE + INFINITIV
Svensk grammatik ORDKLASSER 1.
Presentationens avskrift:

Futurum Framtid alltså Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo – www.lektion.se

FUTURUM På svenska innebär futurum någonting som kommer att/ska ske i framtiden. T.ex.: Imorgon ska jag träffa Pelle. Ikväll ska jag se på TV. Nästa år ska jag åka skidor. Jag kommer att lära mig detta. Jag kommer att bli rik. Och så vidare…

FUTURUM, FRAMTID presens av ir + a+ verbet i infinitiv. På spanska bildar man futurum genom en enkel regel: presens av ir + a+ verbet i infinitiv. Vi tar det steg för steg: Ir betyder att gå, åka och är ett oregelbundet verb. Steg 1. ”presens av ir” betyder att ir ska böjas i presens (nutid). Det görs såhär: Voy Vas Va Vamos Vais Van Jag går Du går Han/hon går Vi går Ni går De går

FUTURUM, STEG 2 presens av ir + a+ verbet i infinitiv. För att man ska kunna skilja nutid åt mot framtid så lägger man sedan på spanska helt enkelt till ett ”a”… Voy Vas Va Vamos Vais Van Voy a Vas a Va a Vamos a Vais a Van a + a

FUTURUM, STEG 3 presens av ir + a+ verbet i infinitiv. Sista steget för att fullborda regeln.. presens av ir + a+ verbet i infinitiv. ..är att lägga till verbet i infinitiv (grundform). Det vill säga det verb du ska göra, exempelvis: äta (comer), dricka(beber), göra(hacer), gå(ir), sova(dormir) Infinitiv på svenska är när man kan sätta att framför. (att) sova, (att) äta, (att) dricka o.s.v. I spanska betyder infinitiv att verbet inte böjs. Dormir, beber, comer, hacer, ir o.s.v.

presens av ir + a+ verbet i infinitiv. ALLTSÅ.. presens av ir + a+ verbet i infinitiv. Voy Vas Va Vamos Vais Van Dormir Comer Hablar Hacer + a + Presens av ir Verb i infinitiv

FUTURUM presens av ir + a+ verbet i infinitiv. Vi ska äta = Jag ska sova, blir på spanska? Voy a dormir. Vi ska äta = Vamos a comer. De ska prata = Van a hablar Ni ska göra = Vais a hacer. Presens av ir + a + verbet i infinitiv Om verbet står i infinitiv på svenska, ska verbet ALLTID stå i infinitiv även på spanska.

PRESENS/FUTURUM Märk skillnaden: Jag arbetar.. Trabajo.. Jag ska arbeta.. Voy a trabajar.. Jag gör.. Hago.. Jag ska göra.. Voy a hacer.. Jag läser.. Leo.. Jag kommer att läsa.. Voy a leer Presens Futurum Presens Futurum Presens Futurum

presens av ir + a+ verbet i infinitiv. SAMMANFATTNING Regeln för bildandet av futurum: presens av ir + a+ verbet i infinitiv. Eftersom att det spanska infinitivverbet inte böjs i futurum, så måste du lära dig att böja ”ir” i presens och känna dig helt säker på vilken person som tillhör vilken form. Voy Vas Va Vamos Vais Van Jag.. Du.. Han/hon.. Vi.. Ni.. De.. + a + Verb i infinitiv

Övning ger färdighet så nu är det bara att börja öva!!

SUPERKUL!!