Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Advertisements

AKTIESPARARNA ÖSTERSUND Presentation
LUSTFYLLDA MELLANMÅL för cancersjuka barn
Måltidsobservationer på Tre Stiftelser
Tidigare… From 2008: Projektanställd på kommundietist
”En barnstol är en utav stolarna runt bordet, ingen tron.”
Psykisk ohälsa, stigma och arbetsliv
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Trygghetsmätningen 2011 Borås
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Sammanfattning av vårdprogrammet Fetma hos vuxna
TEMA I HÄLSOFRÄMJANDE LIVSSTIL
Psykisk ohälsa, stigma och arbetsliv
diabetes prevention kungssten – dpk
Hälsa och Kondition.
Livskvalitet + - ?.
Särskilda boenden i Borås Stad
Introduktion för vikarier i kök
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Mat och ätande ett komplext område Lusten att äta likaså
Strukturerad screening, utredning, behandling och uppföljning av näringstillstånd Uppföljning.
Undernäringstillstånd
Idrott och hälsa År 6 VT 2014 Linda Johansson.
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
att förebygga fall, trycksår och undernäring
Resultat Nattfaste-mätningar dec 2013
Diabetes typ 2 Hur kan jag förebygga?
”En sund själ i en sund kropp” GRANSÄTERSKOLANS PROFIL.
Förebyggande åtgärder undernäring
 I denna bilaga ger vi en kortfattad presentation inom olika områden gällande träning och hälsa som vi erbjuder på Forma träningscenter.  Kontakta gärna.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014
Enkätresultat för Grundskolan Elever 2014 Skola:Hällby skola.
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Sjukgymnastik för äldre personer
S E N I O R A L E R T Team: Särkivaaragården, Övertorneå
Från frukost till kvällsmål.
För dig som har typ 2-diabetes
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
Johanson, Klingberg, Söderlund, Wanderlöf 2007 Hjärtinfarkt - Hur kommer jag vidare?
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Resultat: Mätningarna efter förändringarna visade ett gott resultat. De boende åt mer och de gick upp i vikt. Deras livskvalitet visade sig även ha ökat.
Stort matsvinn men samtidigt undernäring ? Matprojekt i Hörby kommun tillsammans med Findus Special Foods Hösten 2012.
Hälsoskola för nyanlända under etablering
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Äldres mat och hälsa Undernäring och hälsoekonomi
Vem som svarat på enkäten Fig 1. Män =75 år Boende Fig 2 Eget boende, ej hemtjänst Eget boende med hemtjänst.
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Enkätresultat för Grundskolan Föräldrar 2014 Skola - Gillberga skola.
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Landstingsservice AB /Kost Sörmlands Landsting
Måltidens estetiska gestaltning SINNEN MINNEN.
Medveten nävaro Du kan öka din förmåga att göra det bästa av varje situation. Du minskar ditt automatiserade sätt att reagera och ökar din valfrihet och.
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
ENERGI.
Räkna till en miljard 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13,14,15,16,17,18,19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, En miljard är ett.
Förskoleenkät Föräldrar 2012 Förskoleenkät – Föräldrar Enhet:Hattmakarns förskola.
Vad är det styr hur du mår på din arbetsplats?
Konditon Upplevelsen av ett motionspass påverkas vilken intensitet träningen har. Man kan dela upp konditionsträning i två delar: Högintensiv träning och.
Hälsa och Kondition.
Vad är Hälsa? ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet” (WHO)
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Få mer energi efter jobbet!
NATTFASTA.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form) Mötet (mellan människor, gäst, personal) Produkten (Mat & Dryck, njutning, fest) Stämningen (Atmosfär, Sinnen, Service, Känsla) Styrsystemet (Ekonomi, Hygien, Koncept)

MAT är HÄLSA Nutritionspolicy för Tre Stiftelser Vid frågor om kosten och måltiderna på boende enheten; hör gärna av dig till din kontaktperson, enhetschef eller sjuksköterska. Nutritionspolicy och nutritionsplan är framtaget av Tre Stiftelsers Nutritionsråd i samarbete med dietisten Elisabet Rothenberg. I Nutritionsrådet ingår; Catarina Larsson, enhetschef Tfn; 7042730 catarina.larsson@avo.nu Ulrica Wänman, MAS Tfn; 7042602 ulrica.wanman@avo.nu Tommy Fagerström, sjuksköterska Tfn; 7042744 tommy.fagerstrom@avo.nu Linda Martinsson, kostchef Tfn; 7042671 linda.martinsson@avo.nu Tre Stiftelser Änggårdsbacken, Vegahusen, Otium Per Dubbsgatan 4, 413 46 Göteborg Tfn; 7042700 Fysisk aktivitet och utevistelse ökar aptiten Nutritionspolicy för Tre Stiftelser

Målsättningen är att ingen som bor inom Tre Stiftelser ska vara undernärd God hälsa och livskvalitet förutsätter ett gott närings tillstånd. Därför är kosten ett viktigt redskap för att förebygga sjukdom och bevara hälsa. Vid sjukdom och ohälsa ökar behovet av energi och näringsämnen medan förmågan att äta och tillgodogöra sig maten minskar. Kosten är en stor del av behandlingen vid sjukdom och vanlig mat är den viktigaste och bästa energi och näringskällan. Daglig aktivitet: Med stigande ålder uppstår ofta dålig aptit till följd av sjukdom och därmed ökar risken för undernäring. En annan orsak till dålig aptit kan vara att de dagliga aktiviteterna har minskat och därmed minskar matlusten. Det är betydelsefullt att alla boende får möjlighet till någon form av fysisk aktivitet och utevistelse för att öka aptiten. Måltidsmiljö: Både maten och måltidsmiljön är av stort värde. Måltiden har en social betydelse och är ett avbrott i den dagliga tillvaron. Miljön har stor betydelse för aptiten, det är viktigt med en vacker dukning med stor omtanke. Maten ska se aptitlig ut och dofta gott och portionerna ska vara individuellt anpassade. Måltidsordning: Alla boende på Tre Stiftelser har rätt till tre huvudmål och två till tre mellanmål per dag. Måltiderna bör vara jämt Fördelade, så att inte nattfastan överstiger 11-12 timmar. Mål Tider Frukost 07.30-10.00 Mellanmål 11.00-12.00 Middag 13.00-13.45 Mellanmål 15.00-15.30 Kvällsmål 17.00-18.00 Mellanmål 19.00-21.00 Delmål i nutritionsplanen: BMI ska ligga mellan 22-27 Den boende ska kunna påverka måltidsordningen Den boende ska uppleva måltiden med tillfredställelse Måltidsordningen ska följas Nattfastan får inte överstiga 11-12 timmar. Temperaturen på maten som serveras får inte understiga 70 grader. Varje boendeenhet skall ha minst ett kostombud All personal skall ha kännedom om Tre Stiftelsers nutritionspolicy. Sammanfattning av Nutritionspolicy & Nutritionsplan för Tre Stiftelser Nutritionsrådet