Rena ämnen och blandningar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Atomer och kemiska reaktioner
Reactions an Equilibrium
Kemi.
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Atomer Det finns lite över hundra olika sorters atomer. Av dessa atomer kan det bildas nästan hur många ämnen som helst.
Värme är rörelse.
De tre aggregationsformerna
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Olika slags blandningar
Kemins grunder Föreläsning nr 1 Sid 6-15.
Kemirepetition år 7.
KOL KEMISK BETECKNING: C ATOMNUMMER: 6
Maten.
Kemins grunder Föreläsning nr 3 Sid
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Kemi.
Vi värmer våra pulver.
VAD ÄR KEMI? Vetenskapen om olika ämnens: Egenskaper Uppbyggnad
Jonföreningar och molekyler
Per Eriksson, Tomtaklintskolan, Trosa –
Värme och väder del 1.
Ämnenas smådelar Ingenting försvinner.
Grundläggande kemi För att kunna skilja på olika ämnen så talar man om ämnens olika egenskaper. Till exempel syrgas och kvävgas. Dessa båda gaser är osynliga.
Tänk på!!!!!!!!! Läs på etiketter Använd sked Använd skyddsglasögon
Materia "allt som har både massa och volym"
Mat, Myter, Molekyler Seminarie
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
KEMI VAD ÄR KEMI? NO år 7 Källängens skola KEMINS GRUNDER 1.
Fysikaliska förändringar och Kemiska förändringar
Farliga ämnen.
Ämnens olika faser.
Kemiska reaktioner & fysikaliska förändringar
Kemi & fysik tillsammans!
Kemi - Materia Begrepp inom Kemin.
Kemins grunder.
Gibbs energi vid blandning
Repetition.
Sammanfattning Ämnenas beståndsdelar Fast, flytande och gas
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Kemisk Bindning.
KEMISKA REAKTIONER KAP.2
KEMI Vad är det egentligen?.
Ämnen och vatten.
Materia Niklas Dahrén.
KEMI NO år 6 Källängens skola KEMI.
Grundkemi åk 7B Gulbhar.
KEMINS GRUNDER KE år 7 Källängens skola. KEMINS GRUNDER KEMI VAD ÄR KEMI? NO år 7 Källängens skola.
»Ämnen har egenskaper Lukt Smak surt beskt salt sött.
Blandningar Inom kemin skiljer man mellan rena ämnen och blandningar Rena ämnen består bara av en sorts atomer eller en sorts molekyler. Guld är ett rent.
Gasolbrännare.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Löslighet och lösningsmedel. Lösning En blandning där ämnena som ingår har delats upp i små bitar att vi inte kan se dem. En lösning är klar och genomskinlig,
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Miljö kemi.
Blandningar och lösningar
KARIN KIVELÄ Råsslaskolan År 5
Repetition till prov I läroboken: Kap 1+3 S 7-32,
Teorier/modeller/problemlösning:
KOLFÖRENINGAR.
- Luften är en blandning av gaser
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Vad kan du om kemi?.
KEMI NO år 6 Källängens skola KEMI.
Separation av ämnen Sedimentering och dekantering Filtrering
Kemi – första terminen.
Vatten.
Kemi – första terminen.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Presentationens avskrift:

Rena ämnen och blandningar Ett rent ämne består av ett enda ämne, som kan vara ett grundämne eller en kemisk förening. En blandning består av två eller flera ämnen. I en blandning behåller ämnena sina typiska egenskaper.

En blandnings egenskaper beror på vilka ämnen som ingår. En blandning kan ändra aggregationsform om temperaturen och trycket ändras men den uppför sig då på ett annat sätt än ett rent ämne. En blandnings egenskaper, t.ex. smältpunkt (fryspunkt), kokpunkt och densitet, beror på vilka ämnen som ingår i blandningen och på ämnenas halter, d.v.s hur mycket av vart ämne som ingår. Ett rent ämne har konstanta egenskaper, dess egenskaper ändras inte oavsett hur mycket eller hur lite du har av ämnet.

En blandning kan vara homogen eller heterogen. I en homogen blandning kan man inte urskilja de olika beståndsdelarena. En lösning är en homogen blandning. Socker och vatten är olika ämnen. Om du häller socker i vatten löses sockret och du får en lösning med söt smak. Det söta ämnet socker finns alltså kvar men sockermolekylerna är blandade med vattenmolekylerna. Blandningen är homogen.

En heterogen blandning I en heterogen blandning kan man urskilja beståndsdelarna En salladsdressing gjord av olivolja och vinäger är ett exempel på en heterogen blandning. I Om man blandar olja och vinäger till en salladsdressing och lämnar den åt sig själv så kommer blandningen att dela sig genom att oljan flyter upp och lägger sig ovanpå vinägern. Blandningen är heterogen.

Ämnen i en heterogen blandning kan separeras. Om vi blandar Svavel (S) och Järn (Fe) kommer vi att få en blandning där vi kan se de båda ämnena.

Med hjälp av fysikaliska metoder kan man separera ämnen i blandning. Vi kan skilja järnet och svavlet i Blandningen genom att antingen skaka blandningen i vatten, då lägger sig järnet i botten av prov- röret medan svavlet lägger sig ovanpå vattnet. Eller så kan man använda en magnet för att skilja ämnena åt. (Järn är ju som du vet magnetiskt).

Nya ämnen bildas genom kemiska reaktioner. Om vi fortsätter vårt experiment och värmer (tillför energi) bland- ningen med Svavel och Järn så att den börjar glöda kommer ett nytt ämne att bildas: Järnsulfid. Ämnet Järnsulfid kan man inte separera genom att skaka i vatten. Inte heller kan vi separera ämnena tillbaka med hjälp av en magnet.

I en kemisk reaktion bildas ett eller flera nya ämnen. Utgångsämnena i en kemisk reaktion kallas reaktanter. De bildade ämnena kallas produkter. Järn + Svavel → järnsulfid + energi reaktanter produkt