Samma fast olika eller olika fast samma?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Kanske är ni goda vänner i ett år,
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Samtala om böcker.
Ett bildspel om dig och dina kompisar.
BILD
Svenska som andraspråk
DE 5 KÄNSLORNA (Barns funderingar)
Vad gör livet så värdefullt?
PACK Pack är ett elakt litet monster. Han är orange och har ett gult öga. Hans favoritsak att göra är att sno godis. Det är ingen mening att du gömmer.
Skapa jullåtar i grupp med Garageband Fyra tillfällen av skapande för år sju.
Att läsa och studera.
Intervju inför ViV-projektet.
Kommunikation.
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Mindfulness – en hjälp på vägen
ersätter substantiv ex: personliga, possessiva, reflexiva, relativa
Konsten att spelleda Spelledarens uppgift. Vad är en spelledare? En spelledare är, enkelt uttryckt, den person som leder ett rollspel. Han eller hon utgör:
Samma fast olika eller olika fast samma?
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
Klok filosofi.
Ordet kommer ifrån latinet och betyder gemensam.
En bild säger mer än tusen ord !
Bilders uttryck En presentation om hur olika färger och vinklar kan påverka uttrycket i en bild.
Musik: Nightengale Serenade
Vad är du för typ av person?
Workshop inför Projektet
Skärp dig! – Hur svårt kan det vara att förändra?
Ta ställning och handla!
Fair-play? Hur vi uppträder mot varandra & mot andra.
PIRATPARTIET Rubriksnitt: Impact, vanlig text Arial Här kan man lägga en lite ingressbetonad text på ett par tre meningar (men funkar även utan). Vill.
Flickors psykiska ohälsa
socionom och journalist kommunikatör
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Music: Nightengale Serenade
Debattera.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Retorik & Argumentation
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Det var inte jag! Vi kommer alla stå anklagade för något en dag,
De eller dem, det är frågan?
Översikt  Vad lärde vi oss sist?  Rättelse inte en miljon  Profetens ömhet och mildhet (rifq) – 6 exempel  Polisen – Burqa – Den bästa av.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Dina rättigheter Du har rättigheter som ung i Sverige!
Undvik intervjumissarna
om företaget där du gör din praktik!
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Esperanda Santana Lopez
”strid” med ord, meningsbyte
Att Skapa Serier.
Hur du tar hand om din kunskap
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
Retoriska arbetsprocessen
Västernorrlandsmodellen används för att lyssna till barn som brukare
Bergvretenskolan 4A Klasslärare Helena Saari Elevcoach Philip Edman
Den viktiga konsten att tala
Socialpsykologi.
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Barn och stress.
Huvudsats och bisats– att bygga meningar
Feedback Detta kommer du att utöva i olika former i framtida utbildning och yrkesliv.
Ska Sverige ha dödsstraff eller inte?
Att stötta en kollega som lär sig svenska
Kroppsspråk, röst och artikulation
Presentationens avskrift:

Samma fast olika eller olika fast samma? Nyanser av ord Samma fast olika eller olika fast samma?

VAD säger du? Hur du uttrycker dig i dina ord påverkar hur den du pratar med uppfattar vad du menar. Du måste alltså tänka på VAD du säger. Vad är skillnaden på: Nedstämd/ledsen Glad/lycklig Irriterad/sur Arg/förbannad Galen/knäpp Hitta på några egna nyanser/synonymer! Ex. puckad, rolig, smart…

NÄR säger du det? Beroende på situationen så kan det du säger uppfattas olika. Vad är skillnaden på: - Jag gillar dig! - Jag älskar dig! NÄR ska man använda vilket ord? I vilka situationer passar det eller passar det inte att säga: Jag är arg / Jag är så jävla förbannad Jag håller inte med dig / Jag hatar det du säger

VEM säger du det till? Något du måste tänka på är att alla har olika relationer till olika ord. Detta beror på tidigare erfarenheter, bakgrund, känslotillstånd med mera. Att säga en sak till en kompis och till någon okänd är kanske inte samma sak, trots att du använder samma ord. Chansen är stor att det uppfattas annorlunda. Kan du komma på några exempel?

Slutsats Olika situationer kräver att du kan utrycka samma känsla fast med olika ord. Du kanske talar med dina kompisar på ett sätt men med din chef på ett annat. Detta är något att tänka på, för du vill väl att folk ska uppfatta dig rätt och få rätt intryck av dig?

Men vänta.. ..Det tar inte slut där! Det kommer mer som är viktigt att veta!

HUR säger du det? HUR du säger en mening kan dramatiskt ändra hur det uppfattas. Exempel: ”Snälla skicka smöret”! Vad blir skillnaden om du säger det med: Lugn och trevlig röst Hög och hotfull röst Kan du komma på några egna exempel? (hej, hejdå, kul, vad?)

Kroppsspråk Nu har vi tagit upp att VAD du säger, NÄR du säger det, till VEM du säger det och HUR du säger det påverkar hur andra uppfattar dig. Och tro det eller ej, men det är mer som påverkar. Nämligen kroppspråket! Det är viktigt att din kropp och din mun säger samma sak. (Inte som när en sur tonåring säger förlåt!) Kroppspråket visar på hur genuin(äkta) du är, om du verkligen menar det du säger. Testa att säga en sak med med munnen och en annan med kroppen. (Jag är inte arg/ledsen, jag talar sanning) Man brukar säga att 70% av det du kommunicerar är med din kropp. http://www.youtube.com/watch?v=CQAJEAZv25A

Säga saker man egentligen inte menar ”Tjena läget” Här svarar man oftast snabbt ”Bra”. Även om det inte stämmer. Varför gör man det tror ni? Vad betyder att avsluta ett sms med ”Puss”. Eller xoxo Om man blir arg och säger ”jag hatar dig” eller ännu värre: ”jag ska döda dig”, menar man det då? Kom på några andra exempel/situationer

Så… … som du märker är det mycket som spelar in i vår kommunikation med varandra. Det är något att tänka på när du pratar med någon eller analyserar en situation eller en person. Något du kan ha nytta av när du reflekterar kanske?