Fakta att kunna resonera kring Nyckelhålet s Kolhydrater s

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Advertisements

Tips när du planerar måltider
Knäckebröd bakat på svensk råg och vatten från egen källa
Under första levnadsåret
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Mat och hälsa åk 8.
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
Hur mycket mat behöver du?
UNIONEN - tillgänglighet under semestern 2014
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Våra fyra första satsdelar i korthet
Klimatpåverkan från livsmedel
Näring och individuella behov åk 8
1 Vänsterskolan Debattartiklar. 2 Aktuell krok 3 Aktuella krokar 1. Direkt krok.
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Sammanfattning mat och hälsa
Från Gotland på kvällen (tågtider enligt 2007) 18:28 19:03 19:41 19:32 20:32 20:53 21:19 18:30 20:32 19:06 19:54 19:58 20:22 19:01 21:40 20:44 23:37 20:11.
Kost & Hälsa.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat.
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Utvärdering i HK?.
Kouzlo starých časů… Letadla Pár foteček pro vzpomínku na dávné doby, tak hezké snění… M.K. 1 I Norrköping får man inte.
Student Ekonomi Erik Nygårds Hang-Jin Lee Vina Balaghi Projektarbete 2 732G22 Grunder i statistisk metodik Ht-08.
SEO Manager för EPiServer LÅT REDAKTÖRERNA VARA REDAKTÖRER.
Matsmältningssystemet
Miljövänliga produkter med Industriell Bioteknik
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Hur ska man planera upp sina måltider?
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
Energigivande näringsämnen
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
ATT BLI EN IDROTTARE.
TR90 Omvandla ditt liv på 90 dagar. När det handlar om att utveckla en VÄLBALANSERAD SUND LIVSSTIL, finns det MÅNGA HINDER som miljoner av oss försöker.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
TR90 ® Omvandla ditt liv på 90 dagar. Mer än en TREDJEDEL av EU:s vuxna befolkning är överviktiga idag Situationen i EU.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten?
Lektion 1 Mål med lektionen:
Din klass I varje klass har i genomsnitt: 3 astma 4 allergisk snuva
Hem- och konsumentkunskap
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Dina bästa förberedelser!
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Tallriksmodellen består av tre delar:
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
Presentationens avskrift:

Fakta att kunna resonera kring Nyckelhålet s. 16-17 Kolhydrater s Fakta att kunna resonera kring Nyckelhålet s. 16-17 Kolhydrater s. 22-23 Celiaki s. 38 bröd, de 4 sädeslagen s.55-56 Pasta mm s.57-58 Mjölbaggen s.147 Metoder baka s.164, 272

Vad innebär märket? Varför är det bra att välja nyckelhålsmärkt mat? Kan alla äta nyckelhålsmärkt mat? Vad innebär begreppet ”tomma kalorier”? Hur stor del av hushållens matkostnad går till ”tomma kalorier”?

Kolhydrater Kolhydrater i mat kan delas in i tre grupper: Sockerarter Stärkelse Fibrer Berätta i vilka livsmedel man hittar de olika kolhydraterna och vad som är bra/dåligt med dem. (I livsmedelstabellen på s. 296 kan du se vilka livsmedel som tex innehåller mycket fibrer. ) Hur kan man välja bra kolhydrater?

Celiaki= glutenintolerans Vad innebär det om man får diagnosen celiaki? Vad är gluten? Nämn några glutenfria produkter? Vad betyder märket? Vilka andra livsmedel kan man vara allergisk mot?

Bröd, de 4 sädesslagen Vad är skillnaden mellan fullkornsmjöl och siktat mjöl? Vad heter våra fyra sädesslag?

Pasta,ris Vilka ingredienser behöver man för att göra pasta? Varför är ris ett dåligt val för miljön? Vad bör man välja istället för ris och varför?

Mjölbagge Hur kan man undvika att få in skadedjur i skafferiet eller andra ställen?

Bakning Vad är jäst? Vad händer när ett bröd jäser? Varför är det viktigt med rätt temperatur på degvätskan? Vad behöver man för ingredienser för att kunna baka ett bröd med jäst? Vilka andra jäsmedel finns det?

Tips när du bakar med jäst Ugnsvärme Degsättning Jäsning Jästid Pensling Mjuk eller hård skorpa