KRETSAR KRING EL.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

Klassens besök på Lusten. Klassen besökte Lusten på museét den 14 oktober. Alla på skolan har i omgångar varit där under hösten. Först fick vi en rundvandring.
Elsa Beskow.
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
Tema boende hösten 2006 Stora arbetslaget Klicka med vänster musknapp för att byta bild © ptra06.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Ellära.
ELLÄRA Kapitel 3. Efter avsnittet ska du:  veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat  kunna förklara vad elektricitet är  veta vad.
Grekland bestod av flera små riken/stater
Elektrokemi What???.
Vad menas med statisk elektricitet?
GPS- sändare till barn!.
Elsäkerhet.
Mitt arbete om förändringar av Markus och Vilgot
- Konsten att ge feed-back
En övning i att formulera sig matematiskt
Byggsats Happy Birthday
Tekniskrapport Båt vt.14 Av Lukas Edin 9a.
Den magiska tråden. Jag har gjort en höst halsduk. Den skulle vara varannan varm färg och varannan kall färg. Jag har bytt färg flera gånger.
Elektricitet.
Elektricitet Trådkurs 6
Ellära och magnetism.
Träslöjd! Ht /11.
Läroplansträff Välkomna. Dagens arbete Björkbackaskolan presenterar sitt framgångsrika arbete med lärandeuppdraget Bedömning för lärande -
ELLÄRA.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
En av de första städerna var Ur
Niklas Olsson Sps3d. Mina intressen Som ni säkert redan har sätt så brinner jag för golfen, därför tillbringar jag en hel del av min vakna tid på eller.
Elektrokemi.
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Mitt arbete om förändringar av Pontus och Matilda
Atomen Det finns drygt 100 st. olika atomer. Atom betyder odelbar.
Galvanisk cell Så fungerar batterier.
Ellära.
Kemins historia.
Att inleda och avsluta en berättelse
Energi, krafter och elekticitet
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Var finns energi på jorden? På vilka sätt utnyttjar vi jordens energi?
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Slutprojekt II Slöjd i relation till hållbar utveckling Projekt : Tillverka en cirkelsåg.
William Sandqvist Sluten strömkrets? Man har två glödlampor för 220 V och två strömbrytare. Nu vill man ansluta de båda lamporna till 220.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Fotoalbum Shanghai, 1-3 januari Då Per var ledig ett par dagar efter nyår, passade vi på att åka det nya snabbtåget till Shanghai. Tåget gick från.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
HUSBYGGE Av Percy och Marianne Lärarhögskolan 2005.
ELLÄRA.
Ellära och magnetism.
Handledsvärmare ****************** **************** 
Hållbarutveckling Som en del i vårt arbete med hållbarutveckling så jobbar vi på Hönan med återvinning, att värna om vår naturen och våra leksaker. Här.
Kriget tar slut på jorden ALLT PÅBÖRJADE NÄR BRITTERNA VANN SLAGET VID EL-ALAMEIN DÅ BRITTERNA VANN ALLA SLAG I AFRIKA EFTER DET OCH SÅ SNART VAR AFRIKA.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Elev loggbok.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Redoxreaktioner Sid I häftet.
ELLÄRA För att förstå elektriska fenomen behöver vi veta vad en atom består av. Alla atomer består av en kärna. Kärnan består av två slags partiklar –
Ellära och magnetism. Ström En elektrisk ström är vad det låter som, en ström av elektroner. Det måste finnas spänning mellan en pluspol och en minuspol.
Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar.
 Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?
Mekanik och elektronik. Mekanik Christopher Polhem ”Svenska mekanikens fader” Christopher Polhem ”Svenska mekanikens fader” Isac Newton Newtons lagar.
Benjamin Franklin upptäckte att åska är elektricitet.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Elektricitet ELEKTRICITET.
Elektricitet ELEKTRICITET.
Mekanik och elektronik
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELLÄRA.
Ellära Elektricitet. Vad kommer laddningarna ifrån?
ELLÄRA.
Presentationens avskrift:

KRETSAR KRING EL

Hur får vi lampan att lysa Hur får vi lampan att lysa? Vi kopplade den skalade sladden till batteriets pluspol och minuspol. Efter det satte vi en glödlampas nedre del på pluspolen samtidigt som sladden var kopplad till batteriets minuspol. Efter att man gjort allt som vi har skrivit här så lyste lampan

Vi har en ficklampa. Det var roligt att göra ficklampan Vi har en ficklampa! Det var roligt att göra ficklampan. Hur vi gjorde ficklampan: Vi Behövde en liten glödlampa, ett GREENCELL batteri, ledningstråd, lamphållare. Sen skalade vi de 2 ledningstrådarna på ändorna. Sen satte vi i elsladdshållarna på lamphållaren. Sedan tog vi glödlampan och skruvade fast den i lamphållaren. Sedan tog vi batteriet och elsladdarna och kopplade till varandra så att strömmen kunde gå från + till minus, en sluten krets. Då lyste lampan

En krets som inte sluter Vi har gjort ett fel som är att vi satte sladden för långt in så metallen inte får någon kontakt med varandra. För att få lampan att lysa måste vi sätta sladden längre ut annars får vi ingen sluten krets.  

Solcell Med en liten solcell som riktades mot solljuset i fönsterkarmen började en lysdiod att lysa rött.

Sluten krets med strömbrytare Vi fick ett batteri med batterihållare, en glödlampa med hållare, fyra ledningstrådar, två pås-klämmor, 3 gem och ett plast-gem. Vi fick även använda frystape. Målet var att kunna tända och släcka lampan med strömbrytaren. Vår modell fungerade.

Jag har gjort ett riktigt batteri Jag har gjort ett riktigt batteri! Jag använde kaffefilter, ättikssprit, en pappers skål, fem zinkmynt, fem kopparmynt, två ledningstrådar och en lysdiod. Jag la först zinkmyntet på mitt bord. Sen ritade jag av ett mynt på kaffefiltret. Jag tog en sax och klippte ut fem cirklar ur kaffefiltret. Efter det så tog jag en kaffefilters cirkel och la i skålen med ättikssprit i. Därefter la jag papperscirkeln på zink- myntet. Sedan la jag koppar på cirkeln sen zink, papperscirkel och till sist koppar. Jag gjorde så hela tiden tills det inte fanns några kvar. Sen la jag en sladd nedanför batteriet och den andra över. Till sist kopplade jag ihop sladdarna med lysdioden. Den lyste med rött sken.

Vi som har gjort Power Point är Klass 4-5-6 på Kattarps skola i Helsingborgs stad Våra källor är arbetsmaterialet till: NTA-temat Kretsar kring el Bilder som vi tagit med skolans iPad Vår egen dokumentation kring arbetet med temat