NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Riskkommunikation - hur nås konsumenterna? Karin Gustafsson Avdelningen för information och nutrition Livsmedelsverket.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Advertisements

Sumererna i södra Mesopotamien
Äldre i välfärden.
C.Fjellström Fisk som föda i Sverige Kön-ålder-klass •Tidsperioder •Regioner •Värderingar och status.
Tips när du planerar måltider
Intagsberäkning och biomonitoring
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Perinatalstatistik − föderskor, förlossningar och nyfödda 2012 Eija Vuori Mika Gissler.
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Familjens ekonomi Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Tidsanvändningsundersökningen 2010/11
Sagan om björnen.
VAD KOSTAR DET AVGIFTSFRIA LÅNET?
Bilder från rapporten: Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten 2008/2009 Annika Nordstrand utredare folkhälsa Norrbottens läns landsting
Könsorganen Puberteten Menstruation Befruktning Preventivmedel
1. monia, useita, useimmat, 2. harvat/vähän, harvemmat/vähemmän, 3. kaikki.
Unga i Piteå granskar måltider
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Kapitel 4 November 2008/Leif Carlsson Om Dina levnadsvanor Liv & hälsa i Örebro län år 2000, 2004 och 2008 Liv & hälsa 2008 Liv & hälsa 2000, 2004 och.
Kapitel 3 November 2008/Leif Carlsson Kontakter med vården Liv & hälsa i Örebro län år 2000, 2004 och 2008 Liv & hälsa 2008 Liv & hälsa 2000, 2004 och.
Kapitel 4 Liv & hälsa i Örebro län år 2008 November 2008/Leif Carlsson Om Dina levnadsvanor Liv & hälsa en undersökning om hälsa, levnadsvanor och.
Föräldrar, barn och ekonomi Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea
Klimatpåverkan från livsmedel
Fiskeförvaltning med fokus på sill/strömming
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Rickard Bjerselius, Marie Aune, Per Ola Darnerud, Anders Glynn Forskning och Utvecklingsavdelningen, Livsmedelsverket, Uppsala.
Näring och individuella behov åk 8
Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor
UVI hos vuxen kvinna A. Ålder 25 år (ej gravid) B Tidigare episoder Enstaka episoder, de senaste för två månader sedan (minns ej vilket preparat) C. Symtomens.
Johanson, Klingberg, Söderlund, Wanderlöf 2007 Hjärtinfarkt - Hur kommer jag vidare?
Mat och hälsa åk 6.
Kapitel 6 November 2008/Leif Carlsson Behov av stöd och hjälp Liv & hälsa i Örebro län år 2000, 2004 och 2008 Liv & hälsa 2008 Liv & hälsa 2000, 2004 och.
effekter på marin miljö
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
MRSA 2014 Statistik Smittskyddsenehten, , Karin Strand.
Kort biologiskt svar: För att sprida sina gener!
3 % sötvatten 1/5 finns i Bajkalsjön Amazonasfloden 600 mil lång
♥ ♥ ISLAND ☼ ☼.
SKELLEFTEÄLVEN SKELLEFTEÄLVEN Skellefte älv eller Skellefteälven är en av de stora norrlandsälvarna, ca 410 km lång totalt.norrlandsälvarna Copyright 2011.
Hur ser det ut i några av våra mindre vattendrag?
Perinatalstatistik − föderskor, förlossningar och nyfödda 2011 Eija Vuori Mika Gissler.
Perinatalstatistik – föderskor, förlossningar och nyfödda 2010 Eija Vuori Mika Gissler
Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav
Lotta på Bråkmakargatan
Bottenhavet.
Detta bildspel är hjord av Rebecca, Najah och Julia.
Mozhgan( Mona) Zeiae Mehr Programhantering JBKompetens
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Av: Erik, Ellen och Julia B
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Skapelseberättelsen.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Undersökning om svenskarnas inställning till digitalisering i välfärden Genomförd av TNS Sifo våren 2016 på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting.
Veckans fördjupning handlar om något som vi kan hitta i skogen
Detta är havsplanering
Islam.
Detta är havsplanering
Kort om vikingatiden :)
Quiz om tio vanliga fiskar
Allhelgonaundersökning
Ekologi: Östersjön.
Vitaminer.
Träff 3 Välkommen!.
Familjens ekonomi Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Fasta.
Bra matvanor för den nyblivna mamman
Flickornas och kvinnornas historia del 4
Presentationens avskrift:

NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Riskkommunikation - hur nås konsumenterna? Karin Gustafsson Avdelningen för information och nutrition Livsmedelsverket

NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Hälsobudskapen är många

NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Kostråd (restriktioner) om insjöfisk och fet ostkustfisk Följande gäller för flickor samt kvinnor i barnafödande ålder: Avstå från: lever från torsk och lake. Ät gärna en gång i veckan, men inte mer : abborre, gädda, gös, lake, ål och stor hälleflundra. Ät gärna en gång i månaden, men inte mer : strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken vildfångad lax och vildfångad öring från Vänern, Östersjön och Bottniska viken vildfångad röding från Vättern.

NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Riskgrupper identifierades, broschyr från 1977

NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Goda råd om fisk, 1992

NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Mat för två, 2000, med detaljerade kostråd

NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Utvärdering Goda råd om Fisk Var tredje gravid kvinna i riskområdena hade sett broschyren Var femte gravid kvinna i storstadsgruppen hade sett broschyren Var tredje gravid kvinna i riskområdet hade minskat sin konsumtion av/helt slutat äta hälleflundra och insjöfisk under graviditeten. Var fjärde gravid kvinna i storstadsgruppen hade minskat sin konsumtion av/helt slutat äta hälleflundra och insjöfisk under graviditeten.

NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Utvärdering Når kostråden till flickor fram? Majoriteten ansåg det vara viktigt att veta var fisken kommer ifrån. 90,5 procent ansåg att fisken bör komma från Västerhavet. Två av tre ansåg att sill från Västerhavet är den mest nyttiga fisken. Livsmedelsbutiker och medierna står för information och råd om kost. Men de flesta ansåg att myndigheter är den mest trovärdiga källan.

NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Provtagning och ”hela listan-syndromet”

NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Kostråd (restriktioner) om insjöfisk och fet ostkustfisk Följande gäller för flickor samt kvinnor i barnafödande ålder: Avstå från: lever från torsk och lake. Ät gärna en gång i veckan, men inte mer : abborre, gädda, gös, lake, ål och stor hälleflundra. Ät gärna en gång i månaden, men inte mer : strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken vildfångad lax och vildfångad öring från Vänern, Östersjön och Bottniska viken vildfångad röding från Vättern.