NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Riskkommunikation - hur nås konsumenterna? Karin Gustafsson Avdelningen för information och nutrition Livsmedelsverket
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Hälsobudskapen är många
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Kostråd (restriktioner) om insjöfisk och fet ostkustfisk Följande gäller för flickor samt kvinnor i barnafödande ålder: Avstå från: lever från torsk och lake. Ät gärna en gång i veckan, men inte mer : abborre, gädda, gös, lake, ål och stor hälleflundra. Ät gärna en gång i månaden, men inte mer : strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken vildfångad lax och vildfångad öring från Vänern, Östersjön och Bottniska viken vildfångad röding från Vättern.
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Riskgrupper identifierades, broschyr från 1977
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Goda råd om fisk, 1992
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Mat för två, 2000, med detaljerade kostråd
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Utvärdering Goda råd om Fisk Var tredje gravid kvinna i riskområdena hade sett broschyren Var femte gravid kvinna i storstadsgruppen hade sett broschyren Var tredje gravid kvinna i riskområdet hade minskat sin konsumtion av/helt slutat äta hälleflundra och insjöfisk under graviditeten. Var fjärde gravid kvinna i storstadsgruppen hade minskat sin konsumtion av/helt slutat äta hälleflundra och insjöfisk under graviditeten.
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Utvärdering Når kostråden till flickor fram? Majoriteten ansåg det vara viktigt att veta var fisken kommer ifrån. 90,5 procent ansåg att fisken bör komma från Västerhavet. Två av tre ansåg att sill från Västerhavet är den mest nyttiga fisken. Livsmedelsbutiker och medierna står för information och råd om kost. Men de flesta ansåg att myndigheter är den mest trovärdiga källan.
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Provtagning och ”hela listan-syndromet”
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Kostråd (restriktioner) om insjöfisk och fet ostkustfisk Följande gäller för flickor samt kvinnor i barnafödande ålder: Avstå från: lever från torsk och lake. Ät gärna en gång i veckan, men inte mer : abborre, gädda, gös, lake, ål och stor hälleflundra. Ät gärna en gång i månaden, men inte mer : strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken vildfångad lax och vildfångad öring från Vänern, Östersjön och Bottniska viken vildfångad röding från Vättern.