Bra mat för dig – som tränar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dietoteket ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg. Dietist Materialet.
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Kost för idrottare.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Från frukost till kvällsmål.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Kost för idrottare.
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Jennie Johansson Leg. dietist
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
KOST 15 Augusti 2008 Anteckningar:.
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
KOST FÖR IDROTTARE.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Bra mat för dig – som tränar Jennie Johansson Leg. dietist, AXA Uppsala 23 okt

www.axasportsclub.se

Vad krävs för att bli en bra idrottare Uthållig - kolhydratdepåer Fokuserad – äta regelbundet, vätska Frisk – energibalans, frukt & grönt Stark – energibalans, protein

Motivation till förändring! Tillräckligt mycket mat med rätt sammansättning vid rätt tidpunkt → Starkare immunförsvar Friskare Träna hårdare Bättre skidåkare

Mat 6 gånger om dagen!!!

Till din hjärna!!

Till dina muskler!!

Ät kolhydrater! Följ idrottarens tallriksmodell Bröd och grönsaker till varje måltid 2 mellanmål varje dag Återhämtningsmål efter varje träning

Nu ska vi tävla….

Mellanmålet efter skolan, före träning

Mellanmål

Återhämtningsmål Bäst återhämtningsförmåga (= kolhydratinlagring) direkt efter träning/tävling Minskad risk för infektioner och skador Ät snabba kolhydrater + lite protein Allt bättre än inget Mängd beror på ålder, träningsintensitet, träningsfrekvens

Återhämtningsmål Rek. idrottare i återhämtningsfas 1 g kolhydrat/kg kroppsvikt + 10-20 g protein Kolhydrater 4 skivor ljust bröd → 50 g 1 dl russin → 40 g 1 banan → 20 g 3 dl mjölk → 15 g 5 dl nyponsoppa → 60 g 5 dl blåbärssoppa → 40 g 5 dl apelsinjuice → 50 g 3 dl fruktyoghurt → 40 g 3 dl oboý → 30 g 5 dl sportdryck → 40 g

Återhämtning för träningseffekt Träningen sätter kroppen i ett nedbrytande tillstånd Denna nedbrytningen pågår tills du får i dig mat Kolhydrater + protein ger tillsammans bäst återhämtning

En banan är för lite… 2 bananer + 1 drickyoghurt 1 dl russin + 3 dl mjölk 1 ostfralla + 3 dl nypon/blåbärssoppa 1 tallrik fil + musli

Tävlingsdag Ät det som du är van vid, mat som är snäll mot magen! Prova nyheter redan på träning. Undvik: Baljväxter, bönor, kål, lök, starka kryddor Fet mat (panerat/friterat) och feta såser Väldigt fiberrika livsmedel Kaffe och annat som är vätskedrivande Hellre kokta än råa grönsaker Banan bättre än äpple/päron

Satsa på: Mycket kolhydrater Återhämtningsmål Vätska Frukt och grönsaker

Vitaminer Mineraler Fibrer Antioxidanter