Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dietoteket ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg. Dietist Materialet.
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Kost för idrottare.
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Kost för idrottare.
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
KOST 15 Augusti 2008 Anteckningar:.
Träningslära ÅK8.
Att äta rätt - för kroppen, träningen och prestationens skull Sandra Eriksson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Ät så du orkar.
Presentationens avskrift:

Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97 Mathias Lindmark 2009

Idrott och Kost För att nå toppen inom idrotten måste du ha balans mellan träning, vila och kost. Ju mer du tränar, desto mer måste du äta! Tänk på en liksidig triangel där alla delar är lika mellan Vila, Äta och Träning!

Idrott och Kost För lite eller för dålig kost kan leda till: - skador - näringsbrist - minskad träningsglädje - trötthet och mycket mer…

Kolhydrater För att hjärnan ska kunna arbeta behövs det kolhydrater. Kolhydrater är kroppens huvudsakliga bränsle och ger energi. Vi kan bara lagra en viss mängd och behöver därför tillföra kolhydrater i varje måltid.

Kolhydrater Långsamma kolhydrater under dagen. Snabba kolhydrater under och efter träning. Bra kolhydratskällor: Pasta, ris, bröd, potatis, gryn, flingor och frukt!

Fett Fett är viktigt för att ge oss energi och för att ha en fungerande hormonproduktion. För lite fett gör det svårt att nå energibalans. Ät enkel och fleromättat fett. Bra fettkällor: Fet fisk, nötter, frön, avokado, linolja, olivolja.

Protein Proteinet är kroppens byggstenar. Protein bygger upp celler, hormoner, enzymer. Vid för litet energiintag används protein som energikälla. Bra proteinkällor: Mjölk, fisk, kött, ägg, linser och bönor.

Enkla och bra kostråd Energibalans – Ät regelbundna måltider. Ät ALLTID före och efter träning. Tänk på att äta mycket olika färger. Frukt och grönt, ca 500 gram varje dag! Ät bra fetter! Undvik härdat fett. Tallriksmodellen! Laga enkel mat och stora portioner som kan frysas in!

Före träning! Lagad mat ca 2-3 timmar innan. Tänk på att äta lättsmält mat. Mellanmål ca 30-90 minuter innan träning. Drick vatten under dagen. Undvik att ha mer än 4 timmar mellan mat och träning.

Efter träning Ät så fort som möjligt! Helst snabba kolhydrater och lite protein inom 15 minuter. Banan och mjölk, Russin och mjölk är bra och enkelt!

Under träning Drick vatten 1,5 – 2dl varje kvart/ aktivitet. Långa pass eller 2 pass/dag kan det finnas behov av sportsdryck. OBS: Helst inte Red Bull, Magic med mera! Paus/halvtid: Sportdryck, banan, russin, drickyoghurt.

Vatten! Vatten utgör ca 60% av vår kroppsvikt. Påverkar prestationen mycket. Drick regelbundet! Urinet ska vara ”vitt”. Fyll på innan, under och efter träning. Efter träning 150% av vätskeförlusten!

Tips till skafferiet, frysen och kylen! Müsli Flingor Knäckebröd Pasta Ris Couscous Nötter Makrill i tomatsås Champinjoner Tonfisk Vita bönor Fiskbullar Soja Olivolja Havregryn Kylen: Mjölk Fil Juice Yoghurt Ost Skinka Keso Ägg Margarin Kaviar Potatis Frysen: Bröd Frysta grönsaker Broccoli Fiskfilé Kycklingfilé Bär Fiskblock Fiskpinnar

Enkla och bra rätter på 10 minuter Färdigkokt ris + grillad kyckling + wokade grönsaker Couscous + tärnad kassler eller rökt skinka + ärter Couscous + stekt laxkotlett + stekta champinjoner Pasta + stekt kotlett + wokade grönsaker

Bra mellanmål Frukt av alla slag Fruktyoghurt, 1 banan, 1 grov fralla 1 tallrik fil med müsli och skivad banan. 1 tallrik nyponsoppa, keso och banan. Wraps med couscous, kyckling och grönsaker 1 tallrik gröt med mjölk och sylt …och mycket mer…

Förslag på måltidsordning! Ex 1: 07.00 Frukost 10.00: Mellanmål 12:00: Lunch 15:00: Mellanmål 17.30 Träning 90-120 minuter 19.30: Återhämtningsmål (Banan + mjölk) 20.00: Middag Ex 2: 07.30: Lätt frukost 08.00: Träning 90-120 minuter 10:00: Återhämtningsmål 11:00: Lunch 14:30: Mellanmål 18:00: Middag 21:00: Kvällsmål

Glöm inte Vitaminer, Mineraler och Antioxidanter! Behövs för en rad olika funktioner: Energiomsättning Uppbyggnad Enzymer Immunförsvar Tips: Ät 5 portioner frukt och grönt om dagen och tänk olika färger!

Tack för uppmärksamheten!