Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 - 2014 Antagen vid Kommunfullmäktiges sammanträde 2009-09-07.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Köpa miljöbil med nya upphandlingsdirektivet
Advertisements

Jultips! Kfast noterar …… …att Sveriges 9,2 miljoner invånare Använder lika mycket energi som Indonesiens drygt 200 miljoner. Det finns mycket vi kan göra.
Samma grundidé Din bostad kan vara värde miljoner, till vilken nytta?
HVDC och bilder Vilken är politikens roll i en starkt föränderlig energimarknad?
Hastighetens påverkan på koldioxidutsläppen
“Intern klimatavgift” Örebro kommun
Vad är det för skillnad mellan hyresrätt och bostadsrätt?
Mobility on Demand Miljövänlig, kostnadseffektiv och imagestärkande mobilitet.
Enhetschef Fastighetsutveckling
Regionalt mobilitetskontor & Exempel på projekt som gett resultat.
Kalmar län Workshop om persontransporter 29 april 2010.
Ekonomi i olika klimatåtgärder Klimatkollen Nässjö 18 april 2012.
nooil. Fossilbränslefri region Klimatmål för regional utveckling
Bakgrund Grupplivförsäkring för pensionärer har funnits i drygt 25 år och gjort nytta för många kunder. En grupplivförsäkring är en riskförsäkring. En.
Familjens ekonomi Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Det Fackliga Löftet Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin under några omständigheter arbeta på sämre villkor eller lägre lön än det vi nu lovat varandra.
Välkommen till kundmötet 2011
Energiråd för butiker Hej och välkommen till detta möte som ska handla om energieffektivisering i butiker. Att inte riktigt veta hur situationen ser ut.
Moderat miljöpolitik i kommunerna Henrik Ripa Kommunstyrelse ordförande – hur kan vi med våra styrmekanismer påverka människors beteende?
Tjänstemän Arbetsbrist Trygghetsrådet TRR Trygghetsrådet.
– en dialog och strategi för en stark ekonomi och minskad klimatpåverkan.
Jonas Lööf Projektledare GreenCharge
RUPEN IV -Miljö i balans Prioriterade områden i perspektivet regional utveckling Östersjö i balans (övergödning) Fossilbränslefri region Olje- och.
vanliga bilar vs miljöbilar
Bilparksprognoser och bilinnehav
Tekniska Verken och Linköpings universitet som regional motor för en hållbar utveckling
Fossilbränslefri region
Energi Miljöombudsutbildning 28/4-2014
Energi Ylva Anger, Energiingenjör Teknisk förvaltning Fastighet.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Lokala miljö- och samhällsnyttor med biogas Västervik
Bidra till en hållbar tillväxt i Kalmar län – fler jobb och mer export göra att Kalmar län år 2030 inte har några nettoutsläpp av fossil koldioxid effektivisera.
Välkommen! S eminarium om energieffektivisering i fastigheter Oskarshamn 10 mars 2010.
Världen Vart är på väg??? vädret. ”Klimatförändringarna är nog naturliga.” ”Såren i naturen läker utan att det blir ärr.” ”De hittar säkert på något som.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Hur blir Kalmar län ett biogas-län?
”Det är aldrig för sent att göra så mycket som möjligt” –citat av Pär Holmgren Roger Gunnarsson Trosa, Sverige.
Vart tar pengarna vägen?. ”Knepigt, kontot är tomt och jag har egentligen inte köpt något.”
Privat pensionssparande
Varför energieffektivisering?
Utveckling av indikatorer för Uthållig kommun Uppdrag från Energimyndigheten: Ta fram indikatorer som stöd för den aktiva processen mot hållbar energianvändning.
Affärsmodeller och metoder för energieffektivisering Rickard Waern, projektledare.
Energieffektiviserings stöd Förordning (2009:1533) om statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Föreskrift 2010:1.
Maria Elmwall, Energikontoret Östra Götaland 17 september 2014, Energieffektivisering Lantbruk.
VART TAR PENGARNA VÄGEN?. ”Knepigt, kontot är tomt och jag har egentligen inte köpt något.”
Årsrapport Klimatneutrala godstransporter på väg KNEG.
Viktiga händelser Förstärkning Tillsättning av miljösamordnare 50% nov Tillsättning av folkhälsosamordnare 50% feb Uppdrag Undersöka,
Klimathotet Krympt global ekonomi - med 51 tusen miljarder kronor Svåra översvämningar (höjda havsnivåer) Vattenbrist, torka, ökenutbredning Oförutsedda.
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
Klimatsmart företagande Klimatsmart företagande Vilka är vi på Oskarshamn Energi Miljöarbete i det dagliga arbetet på Oskarshamn Energi Energibolagen.
DIVISION Länsteknik VIS mininyttoanalys Nyttoberäkningar.
Välkommen! Willkommen! Bienvenu! Welcome to Växjö! Växjö Europas grönaste stad 환영 歓迎 歡迎 Tervetuloa 欢迎.
Insplanet Företagspresentation 2015.
Utveckling och ekonomi
Varför beter sig ekonomin som en berg- och dalbana?
Respect Hållbarhet och klimat Otto During Mirja Harryson.
Att hamna i skiten För att förstå hur din ekonomi fungerar måste du ha förståelse för ett par grundläggande begrepp; Inkomster – Det du tjänar eller de.
Hållbar Mobilitet Skåne … verkar för att minska efterfrågan på transporter och få fler att välja alternativ som är mer miljövänliga … initierar och driver.
Miljöpolitikens problem
Klimat- och energi i Kalmar län
Uthållig kommun i Kalmar län Möjligheterna att producera biogas från kommunalt avfall Emmaboda Stefan Svenaeus Regionförbundet i Kalmar.
De prioriterade energimålen El-effektiviteten ska öka Förbrukningen av fossila bränslen ska minska.
1 Ett hållbart transportsystem - vad bör göras i Örebro? Per Elvingson, Programkansli samhällsbyggnad Örebro kommun, ,
Klimatsmart Ekokommunen Trosa Elin van Dooren, kommunekolog Rickard Österlund, energi- och klimatrådgivare.
Samhällsresurser och fördelning
Miljödepartementet Fossiloberoende fordonspark 2030 Leif Holmberg Politiskt sakkunnig Miljödepartementet.
Konsument-ekonomi Ord och begrepp.
Fossilfria drivmedel och hållbara transporter
(*) Erbjudandet gäller även Volvo V T8 AWD Inscription Auto
Familjens ekonomi Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Presentationens avskrift:

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun Antagen vid Kommunfullmäktiges sammanträde

Västerviks kommun ska ha en trygg och säker energiförsörjning, som är fossilbränslefri till år Ökad produktion av biogas och fossilbränslelfri el. Satsning på klimatanpassat byggande och energieffektivisering. Satsning på klimatneutrala och miljöanpassade transporter. Medvetenhet och klimatsmart agerande Mål och åtgärder

Västerviks kommun ger genom ramavtalserbjudande och bruttolöneavdrag alla anställda möjlighet att köra miljöfordon privat. Kravet är att endast fossilbränslefria bilar erbjuds. Kommunen erbjuder avtal gällande biogasbilar (bi-fuel) och andra fossilbränslefria fordon.

Nytt som berör kommuninvånarna Produktion och försäljning av lokalt producerad biogas. Inga fossila drivmedel kommer att användas till samhällsbetalda resor eller uppvärmning av kommunala fastigheter. Bättre och mer lättåtkomlig energi- och klimatrådgivning. Fortsatt fjärrvärmeutbyggnad Mer miljövänlig el från vindkraft, kraftvärme och solenergi. Energieffektiviseringsåtgärder Ny plan för gång- och cykeltrafik i kommunen

Miljöbil som personalbil Att som arbetsgivare erbjuda de anställda en miljöbil som personalbil innebär: Att aktivt medverka till att minska CO2- utsläppen Att erbjudandet är ekonomiskt attraktivt för personalen Att erbjudandet är kostnadsneutralt för arbetsgivaren

Miljöeffekterna i form av minskade koldioxidutsläpp uppgår till i genomsnitt tre ton/år vid byte från bensinbil till miljöbil. Den ekonomiska effekten för de anställda innebär betydligt billigare månadskostnad jämfört med privat finansiering, samtidigt som det är kostnadsneutralt för arbetsgivaren.

Bland annat tack vare skattelagstiftningen blir det lönsamt att hyra en miljöbil via sin arbetsgivare, jämfört med att köpa samma bil privat. Den anställde betalar varje månad genom ett bruttolöneavdrag inkl. ev. extrautrustning.

Vad kostar det netto? [kr/mån] exkl drivmedel Räkneexempel baserat på körda mil per år utan extrautrustning: Mercedes Benz B 170 NGT kr/mån Opel Zafira 1,6 CNG Enjoy kr/mån Toyota Prius Business kr/mån VW Passat TSI kr/mån Exemplet gäller vid inkomst över brytpunkten för statlig skatt, inkl värdeminskning, räntekostnad, fordonsskatt, försäkringar, en uppsättning sommar- och vinterhjul samt kostnader för service och ev. reparationer.

Den som inte betalar statlig skatt får en månadskostnad som är ca 400 kr högre. Jämfört med privat bilköp blir månadskostnaden för de redovisade modellerna – kr/mån lägre, mest sparar de som har högre inkomst. Vid hyresperiodens slut kan bilen: 1.Köpas till marknadsvärdet 2.Bytas in hos bilhandlare i samband med att ett nytt bilavtal tecknas. 3.Återlämnas och säljas via remarketing

Strategidokument Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun finns både i fullständig version och som populärversion. Dokumenten kan hämtas på ates/Page.aspx?id=12260

Frågor/Synpunkter? Tack för er uppmärksamhet! Rickard Wester