Intelligenta gränssnitt Framtidens boende

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

“Tänk över det här...” Klicka med musen för att se bildspelet...
Vår IT-avdelning lackar inte ur när det hettar till GOTLAND.
Teknisk psykologi – design för användaren
Inom Al-Anon är vi alla lekmän...
Hjälp ett inbrott!. SOS 112, vad har inträffat? Hjälp, det är inbrott. Jag ser två gubbar som har krossat rutan till affären och dom är på väg in!
HAKIR (handkirurgiskt kvalitetsregister) Ett samarbete mellan Södersjukhuset AB Linköpings Universitetssjukhus Skånes universitetssjukhus i Malmö Uppsala.
Följ med oss på resan in i Det nya arbetslivet
Forskarrörlighet – perspektiv från en nordlig utpost
Grattis Du har fått fiber - en framtidssäkrad lösning!
Vår tids paradox Klicka för nästa sida .
SENIORNET SWEDEN Grundad medlemmar Opolitisk För att hjälpa äldre in i IT-världen Äldre skall lära äldre.
Välkommen till internet för nybörjare
Vi står i dag inför en av vår tids största utmaningar –
Post- och telestyrelsen Nn a Alla i Sverige ska ha tillgång till effektiva, prisvärda och säkra kommunikationstjänster. Trygghetslarm Anna Lindgren Konsumentmarknadsavdelningen.
Swedish mekteb Skärholmen.
Elsäkerhet.
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
VÄDER VÄDRET MED METEOROLOGEN PÄR HOLMBERG.
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
Docent Peter Parnes Luleå tekniska universitet Medieteknik 17 februari, 2005 teknik medie Mänsklig kommunikation.
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Tekniken, fördelar och nackdelar Av Elin och Johan Olofsson ht-07
Välkommen till Stångåstaden!
Bengt Andersson Hjälpmedelsinstitutet
TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET. VÅRT SKYDDSNÄT Socialförsäkringen Avtalsförsäkringar Privata försäkringar.
Av: Sara, Louise, Moa, Sofija, Marija ♥
Klok filosofi … ?.
Temadag om sexuell hälsa 13/ Del 5
Information till IT-designs programstudenter
Jag kommer som jag är, har ingenting att dölja. Du har skapat mig
Föräldrainflytande. 1. Anser du att det finns ett fungerande samarbete mellan förskola och hem på ditt/dina barns avdelning?
BILDSKÖNE BENGTSSON & TATUERADE JOHANSSON en teaterpjäs
Hur vill studenter bo? En studie av enrumslägenheter 1.
Vad är du för typ av person?
Trygghet – så funkar det!. Vårt skyddsnät Socialförsäkringen Avtalsförsäkringar Privata försäkringar.
Skärp dig! – Hur svårt kan det vara att förändra?
Pict-O-Stat - ett enkätverktyg för LSS verksamheter
1 ACTION – en modell för anhörigstöd och egenvård IT-stöd för vård och omsorg i hemmet Blekinge 27 april 2006 Lennart Magnusson Elizabeth Hanson Högskolan.
Utgångspunkter: - 15 procent av befolkningen känner sig otrygga att vara ute själva.* - Var 10:e kvinna undviker att gå ut ensam på kvällen* - Vi låter.
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
Etik Moral Filosofi.
Välkommen till Magellans värld. Magellan liknar inga andra allt-i-ett system som finns idag: Modern design i metallic silver och blått Liten och snygg.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Var det ojämställdhet för 100 år sedan?. Är det ojämställdhet i världen idag?
Green Living. Förstudien undersöker förutsättningar för att utveckla marknads- och mötesplatser med syfte att främja företagsutveckling inom klimatsmarta.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Att inleda och avsluta en berättelse
Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet
Brandlarm/Brandvarnare
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Kommunerna och Kontaktcenter Framtida utmaningar Kommer offentlig sektor i framtiden att växa i samma takt som nu ? Vad tyder på motsatsen ? Befolkningens.
Medveten nävaro Du kan öka din förmåga att göra det bästa av varje situation. Du minskar ditt automatiserade sätt att reagera och ökar din valfrihet och.
Ver 2.0 MME Välkommen till Ruterutbildning för nybörjare Bosön 2003 Micke Melander.
IT – stöd för en bättre vård?
Introduktion - Konsumentekonomi
BILD 1 1. Frågeställningar - underlag för diskussion med offentliga myndigheter Hur ser arbetskraftsförsörjningen ut i er kommun under de närmaste 20 åren?
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
Enklare och snabbare vardag med uppkoppling via fiber
En mobil växel olik alla andra
Attraktiv Hemtjänst Deluppdrag Införa välfärdsteknologi Max Domaradzki.
Pulpetenbladet Juni 2015 Uppfräschning av lokalen Tvärtom om vad vi skrev under aktuellt fliken i förra pulpetenbladet så kommer vi inte att ta in någon.
Öppet, lustfyllt och viktigt för alla – om digital delaktighet i Katrineholm Öppet, lustfyllt och viktigt för alla – om digital delaktighet i Katrineholm.
BÖNEDAG FÖR MÄNNISKOHANDELNS OFFER. dags att ändra på att mer än 30 miljoner människor lever i slaveri.
Konnichiwa! och välkomna!. Säkerhetsgenomgång Schema lördag 10:00 Information 10:45 Paus 11:00 Samarbetsövningar 12:00 Lunch 13:00 Stationer 4x30 min.
Samtidigt som många hem i världen har förstörts, som här i staden Homs i Syrien…
ANVÄNDARBETEENDE Kompetensgruppsarbete E-tjänster inom vägsektorn Flåm.
Enklare och snabbare vardag med uppkoppling via fiber
Omställningen av hälso- och sjukvården
Presentationens avskrift:

Intelligenta gränssnitt Framtidens boende Sara Ilstedt Hjelm, Industridesigner MFA, Doktorand HMI Nada Forskare på Smart studion, Interactive Institute

Hemmet Hemmet är förknippat med trygghet, lugn, inre och yttre moral, med kvinnliga omsorger och den nära familjen. I hemmet kan vi uttrycka vår personlighet, odla intressen och vara skyddade från den yttre verkligheten krav och förpliktelser. Hemmet inom drömtolkning står som en symbol för jaget, med dess olika nivåer av medvetande, dess historia och inventarier.

Hemmet förändras Idag håller begrepp som hem och fritid, offentligt och privat på att lösas upp och ifrågasättas. En arbetsplats är idag en miljö som erbjuder både frukost, sängplatser och underhållning. Hemmet ha ändrats till en rationell plats för logistik kring hämtning och lämning av barn kombinerad med hemarbetsplats för den projektanställde. IKEA tillverkar möbler både för hem och arbete och det är ingen större skillnad mellan de båda vad det gäller form och funktion.

Smarta hem!

Elektroniska larmsystem löser vårddilemma (2001-03-16 12:02) 600 000 nya pensionärer de kommande 25 åren ska försörjas av en krympande befolkning. Det kräver en vårdpolitik som tänker i nya banor. Ett faktum som fått JM, Ericsson och Skandia att samarbeta i ett projekt för IT-baserad vård och trygghet.

Intressenter Byggbolag Försäkringsbolag Sjukhus och handikapporganisationer Elektronik och nätföretag

Real human needs! Hemsjukvård Underhållning Kommunikation Home management Distans -shopping, -umgänge, -arbete Information

Vad finns det? • Smartbo, hjälpmedelsinstitutet • Danderyds sjukhus, förvärvade kognitionsskador • Komhem, Telia, II och CID • JM’s IT-hus på Värmdö • Easy Living, Stanford

leverantörer www.vattenfall.se/hejhuset/ www.sensel.se www.ehem.com

Du får larm i tid om det blir för kallt eller varmt Temperaturvakt är ett tryggt och bekvämt hjälpmedel som larmar dig om det blir för varmt eller kallt i exempelvis ditt hem eller fritidshus. Tjuven larmar själv vid inbrott Husvakt larmar valfri person per telefon samma ögonblick som inbrottet sker. Husvakt larmar även vid rökutveckling. Minska risken för svåra fuktskador Fuktvakt varnar för små läckage som kan vara svåra att upptäcka men kan leda till svåra fuktskador på sikt. Stängde jag verkligen av spisen? Spisvakt larmar till din telefon så fort spisen är på när den inte borde vara det.

Kylskåpet ringer dig långt innan osten börjar svettas En frys- eller kylskåpsdörr som står öppen en tid kan förstöra mat för stora pengar. Nu kan du installera en Kyl- och Frysvakt så att det aldrig behöver hända. Minimera skadorna när säkringen går Elfelvakt larmar vid elavbrott, fasfel, eller om en säkring utlöser. Elvakt larmar också om din jordfelsbrytare löst ut. Välkommen till en varm och skön stuga Med tjänsten Värmestyrning kan du slå på värmen hemifrån innan du åker iväg och komma fram till en varm och skön stuga under förutsättningen att huset värms med direktverkande el. Larmet går när inget har hänt Trygghetsvakt är utvecklad för äldre personer med eget boende som kan råka illa ut i hemmet. Trygghetsvakten larmar när senioren, eller någon annan person, inte har varit aktiv i hemmet under

Hur ska det se ut? Weiser: Ubiquitous Computing, att dölja tekniken Funktionalism, att visa funktion och konstruktion

Ingenting är nytt... Elektricitet 1890-1920 Öka efterfrågan, designa produkter, Peter Behrens på AEG

Radio 1920-1930 Rädsla för tekniken, sökande efter en accepterad estetik

Tre utvecklingsstadier Den arkaiska Den osynliga Den utopiska

Komhem

Smarta ting

Ubicomp har ett antal nyckelbegrepp: Ultraconnectivity - allt kan kopplas ihop med allt Ultradisseminability of information - information kan vidarebefodras överallt Digital surrogats of the world - VR kopior av världen finns tillgängliga i datorsystemet Supersuveillability of everything - allt kan kontrolleras och positionsbestämmas Responsive environments - miljöerna känner igen dig och förutspår dina önskningar

Hur påverkar det här oss? Borderline Utbrändhet Oförmåga att sätta gränser när rummet är upplöst

Kvarteret Vallgossen

Kvarteret Vallgossen Ett kvarter med 122 IT-lägenheter ”Kvarbo”, 2 special lägenheter JM bygger Alleato installerar Kk-stiftelsen och Vårdalstiftelsen bidrar Smartstudion forskar Britt Östlund utvärderar

Virus att förebygga folksjukdomar i hemmet

TACK! sara.ilstedt@interactiveisntitute.se www.interactiveinstitute.se/smart