Mängder till kalkyl, SBUF med projekt i huvudhandling eller systemskedet hos Einar Mattsson Mängder är bra men vilka mängder och vad är mängden?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Reklampåverkan Reklam påverkar även om vi inte tror det.
Advertisements

”Jag är vinden som blåser”
Ett fel på kvinnor.
Gun Frödemo - kurator Studenthälsan.
”OpenBIM” - för bättre samhällsbyggande ”Fokus på slutprodukten – effektiviserade processer i alla led – utvecklande konkurrens från en gemensam IT-plattform”
Geometri 3x^5 Vinklar och areor Exponenter
Vem bestämmer - du eller chefen?
Utvärdering Fördjupad samordnarutbildning Öppen utbildning april Utbildare: Harriet Östgren Plats: Consensus Örebro Utvärderingen är baserad.
Amerikanska revolutionen
~ Den första mobiltelefonen ~
Den Glada Internationella Vänskaps Veckan.
Energi BIM SBUF-projekt för effektivisering av indata från A-modell till energiberäkningssystem Presentation för buildingSmart Energi BIM
Tematräff 4 vid distriktsträffen 2012 Micke Melander.
Egypten.
PRUTA INTE MED DIG SJÄLV!
Från teori till praktik
Budskapet om förlåtelse
I detta shoppingcenter hade kvinnorna en möjlighet att välja en make bland olika män.....
Robert Priller Arkitekt SAR / MSA Sälj – Ekonomi - Ledning.
Bo Dahlbom 1 •Professor vid IT-universitetet i Göteborg •Forskningschef på Interactive Institute •Ordförande i Rådet för mobila tjänster •Makten över framtiden,
till en presentation av System och lösningar med RFID
En ny nivå inom Lean produktion Pär Lärkeryd vd Indexator AB
Hur definieras en nyhet? Det kan vara en form av intuitiv kunskap.
Relationer i Strindbergs tragedi Fröken Julie
Att göra: Nyhetsartikel
Översättningar på internet
Hur kom Bibeln till? Torsdagen den 14 januari Kvällens ämne:
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Perspektiv på arkitektur
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
6-årskören ”En förtrollad natt” Klicka för att fortsätta.
Det var en gång tre systrar
Samma fast olika eller olika fast samma?
Beskriver vilken funktion orden har i en sats.
Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade.
KÖNSROLLERKÖNSROLLER BLAND UNGABLAND UNGA. Blått Eller Rosa? Varför börjar allt så tidigt? För att unga är lättare att påverka Vem och av vad påverkas.
Copyright © Nikolaus Koutakis
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
Vad är du för typ av person?
Vattenfall Vindkraft Bruzaholm MarkCheck Juni 2014.
Arkitekturenheten © CSN 2010 IBM System Architect - CSN Örjan Carlsson, chef för Arkitekturenheten på CSN
Elevrelationer – sociala interaktioner mellan individer i en skolkontext Kontextuell nivå: Interpersonell nivå: Individnivå:
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Den Glada Internationella Vänskapsveckan!
Den Glada Internationella Vänskapsveckan!
Finns konst? Ja Nej. Är konst materia? JaNej Är allt konst? Ja Nej.
Coaching –vad är det? Positiv Livskraft ©.
De eller dem, det är frågan?
INNOVATION VAD ÄR DET OCH NÄR SKALL MAN HA DET?. Tyvärr är vi offer för ”Innoflation” där allt vi gör kallas för innovation och i och med det blir begreppet.
Humlans förskola har skräpplockardag 21 april 2009 Vi städade utanför Humlan, vid vattentornets skog och Gröndalsvikens station. Vi drog runt med en vagn.
Projektet Väsby Entré PROJEKTET VÄSBY ENTRÉ UPPSÖKANDE DIALOG När? Onsdagen den 15 november 2011 Var? Väsby Centrum & Vilundaparken.
Exempel på övning ”Dokumentärfilmen”
Vill du lära dig lite om snapchat? Kolla då på denna videon.
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Introduktion - Konsumentekonomi
Välkommen till Strands BK´s upptaktsträff :30 Startar vi med en process 10:45Grunder i spärrspel 12:00 SISU bjuder på lunch på Hot Chili 13:00Första.
Det är en exempel av framtidens datorer men före jag riktigt går in på det ska jag berätta om för i tidens datorer! Framtidens Datorer!
| Föredragsnamn, Föredragshållare, ååmmdd Snart dags för Saco Studentmässa 4 december 9-16 på Stadionmässan.
Vad säger bilden oss egentligen!?
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Vackert om kvinnor Luta dig tillbaka och sätt på ljudet. Bildspelet sköter sig utan att du behöver klicka.
Existentiella frågor i dödens närhet
Kandidatarbete Mätning och tillverkning TMEX02-18.
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
Ostindiefararen – Vänern Tour Ostindiefararens intryck ” Vänersborg - porten till Vänern blev en framgång tack vare alla involverades intresse,
Introduktionsutbildning Pappers medlemmar. Produktionskostnader.
Jag har läst en bok som heter Nya Bellman historier och den är skriven av Peter Gissy.
LATHUND BLODOMLOPPET 2017 Gå in på
Bakgrund.
Dag Justin Vilket intryck får du av En? Justin? Rhiannon?
Presentationens avskrift:

Mängder till kalkyl, SBUF med projekt i huvudhandling eller systemskedet hos Einar Mattsson Mängder är bra men vilka mängder och vad är mängden?

BIM vad hände för oss? Inga streck, allt blev objekt krav på hur objekt ska kodas fråga om hur kodning av objekt ska gå till BIM eller kalla det CAD-manualen…. ….men det gav oss också mer filosofiska frågor om hur vi projekterar.

Tre ord som är vår filosofi. Frihet Förenkla Design för produktion

Vad är då frihet för oss? Citat Jonathan Franzen i stil med ” valmöjligheternas tyranni”. Man blir glad av att bara behöva välja i affären som bara har en sorts värktablett, när man behöva välja bland 16 med olika egenskaper är mer tidskrävande, de kostar olika man tvingas till frågor som lönar det sig att betala för mer.…Det är en frihet som egentligen håller en fången”. Så vem har svaret på vilken ”värktablett” vi ska välja?

Vad är Frihet i BIM? Fråga: Om A väljer och skriver ”IV01 E70/70 101 M0” Svar: Produktion

Är detta Frihet? Vi säger nej av två anledningar A har lagt ner funderingar på val av vägg. Även den kortaste fundering har ändå tagit tid. A är eller bör heller inte i detta skede vara intresserad av att välja byggdelstyp. Vi har här minskat utrymmet för metodval då produktionen tror eller kan misstolka att detta är bestämd uppsättning av byggdelstyp.

Hur gör vi då? Om du inte vet så skriv inget. Svaret här är från A denna Byggdel. Fråga A: ”IV01 Funktionsmått B <= 100”. Svar: Produktion (exempel ej från verklighet)

Resultat Frihet Färre byggdelar Mer fokus på metodval till produktionen (kalkylator). Det blir enklare för designern då valet inte behöver göras (en ”värktablett”).

Förenkla Om det går att förenkla så förenkla Hanadlar mycket om att inte överarbeta informationen. Rätt information och rätt mängder. Har man rätt verktyg så behöver inte konsulten fundera så mycket på vilka mängder enheter etc. Har man inget verktyg får man lägga väldigt mycket energi på att få ut de data man vill. Så jobba med BIM-mängder skaffa ett verktyg

”En byggnad, ett system, en modell” Tanken med dessa ord var att ingen kör sitt eget race, alla förstår att det är ett hus vi ska bygga. Etc.

Modelleringsregler

Resultat förenkla En byggnad Ett system (systemhandling) En modell (kollisionskollad) modelleringsregler Enkla öppna mängder Vi ritar inte socklar etc.

Design för produktion När man inte får rita streck blir det lite svårare att skapa ”omöjliga” (läs för dyra) systemlösningar, men inte omöjligt…. Vi jobbade hårt i Manualen för att styra detta i vår inriktning, reglerna behövde förfinas ytterligare ett steg för att förmedla vår vision. Mycket var baserat på vilken eller vilka mängder vi ville få ut.

Rita som man bygger! Vilka mängder vill man kunna ta ut?

Resultat Tanken med dessa ord var att ingen kör sitt eget race, alla förstår att det är ett hus vi ska bygga. Etc.

Vad gör vi nu? Vi tycker det finns för många system, för mycket går åt att fundera på verisioner olika programvaror etc. Vi vill hitta ett netralt format och sätta regelstrukturen kring denna fil typ. Ex. IFC. Vi lägger oss inte i vilka programvaror våra konsulter använder utan ska jobba uteslutande med något neutralt format. För visualisering kanske pdf blir alternativet.