Tycker du att kommunen ska engagera sig i näringslivsutveckling? Kenneth StålnackeJa Lars TörnmanJaAlla skall väl hjälpas åt. Roger SuupJa Kommunen har.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Några utgångspunkter  Bostadsförsörjningen är ett gemensamt ansvar mellan stat och kommun  Staten ger ekonomiska och rättsliga förutsättningar, kommunen.
Advertisements

Brukarfokus i biståndshandläggning
Vision för en vacker skärgårdsö under utveckling
Unga och arbetslöshet En sammanfattning av publikationer sedan 2003 Susanne Zander Utredare Ungdomsstyrelsen.
Projekt Introduktion Södertörn under 2009, medel från lst 1.5 mkr
Tycker du att Kommunen/kommunala bolag ska tillhandahålla näringslokaler? Kenneth Stålnacke Avstår från att svaraI dagsläget är det bra att vi satsar i.
30 – 18 – 11 – – 134 – 124 – – 76 – 75 – 62.
Projekt Skaftö Framtid Kick -Off inför Etapp 1. Skaftö Folkets Hus 9 december 2006.
Från idé till verklighet!
Varför byta till RH 2000? RH 2000 har en väsentligt högre noggrannhet och kvalitet än föregångarna RH 70 och RH 00, vars primära syfte var den småskaliga.
Tycker du att det är viktigt att kommunala verksamheter läggs ut på entreprenad? Kenneth StålnackeAvstår från att svaraBra balans idag. Lars TörnmanNejTycker.
VISION Kommunplaner – strategisk planering
Stadsutveckling - Är det viktigt och i så fall för vem? Björn Bergman
Kortversion av BOSTADSPOLITISK STRATEGI
Tycker du att Kiruna kommun ska hjälpa till med att lösa den akuta bristen på bostäder för inflyttade arbetare/tjänstemän och studenter? Kenneth Stålnacke.
Både en resa och ett mål! Den kortaste vägen från kust till fjäll.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Tycker du att Svenskt Näringslivs ranking är en viktig indikator för kommunens näringslivsarbete? Kenneth StålnackeAvstår från att svarVi vill klättra.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Tillväxtverket 1 Sverige – ett föredöme för företagsamhet med hållbar tillväxt.
SÖDERSLÄTTSPARTIET NÄRINGSLIV. Inledning Näringslivets utveckling och tillväxt är en av de viktigaste förutsättningarna för en sund och stark kommunekonomi.
Novus Opinion Föräldrar om skolan Första diagramrapport Arne Modig Viktor Wemminger.
Samordningsplan Rutiner 2012
Erbjudande - Examensarbete Högskolan i Skövde 2013.
Ramverk för patientmedverkan
Skörda frukterna! Socialfondens växthus för kompetensutveckling.
Tycker du att nuvarande Kirunas Centrum ska utvecklas? Kenneth StålnackeJa Lars TörnmanJaDärför renoverar vi Badhuset och Piffar upp Gallerian. Roger SuupJa.
1. Vad hade du för förväntningar på dagens frukostmöte? Stryk under det alternativ som stämmer bäst in på dig. Låga Mittemellan Höga 7 st. 53 st. 31 st.
Tycker du att Kiruna kommun ska bedriva näringsverksamhet på konkurrensutsatta marknader, dvs konkurrera med det privata näringslivet? Kenneth StålnackeAvstår.
Tycker du att en handläggningstid på 5 månader är rimlig då det gäller ett komplett bygglovsärende som ligger inom detaljplanelagt område? Kenneth Stålnacke.
Lokala miljömål och nationellt stöd Resultat av SKL:s enkät och djupintervjuer 2011 och 2012 Kerstin Blom Bokliden, SKL Miljömålsdagarna den maj.
Vi blir Region Jönköpings län
Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014 Stödboende Södermalm stadsdel.
Företagsamma regioner runt hörnet Workshop, Reglabs årskonferens 2011 Lena Lundström & Bengt Westman.
Regional Överenskommelse 4/ De sex principerna i den nationella Överenskommelsen Självständighet och oberoende Dialog Kvalitet Långsiktighet Öppenhet.
Diversifierad ekonomi på landsbygden Stöd till: - annan näringsverksamhet än jordbruk (riktat till jordbrukare) - etablering och utveckling av mikroföretag.
Uppföljningsbesök Uppföljningsbesöken Besöken har givit Delegationen för IT i skolan värdefull information om hur satsningen genomförs.
Vill du att Kiruna kommun inför en tjänstegaranti med utlovade handläggningstider för tjänster som företagen/allmänhet efterfrågar? Kenneth StålnackeJa.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Tycker du att sametingets parlamentsbyggnad ska byggas i Kiruna? Kenneth StålnackeJa Lars TörnmanJaVi har avsatt tomtområde vi Folkhögskolan/Matojärvi.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
D e t r e g i o n a l a u t v e c k l i n g s a n s v a r e t VÄGVALEN ! ”Makten över framtiden” C 01 I Okt 2002.
Känner du till Företagarna Kirunas checklista för näringslivsutveckling? Kenneth StålnackeJa Lars TörnmanNej Roger SuupJaI viss mån. Elisabeth Person HolmdénNejNej.
De sex kommunerna i Sundsvallsregionen Hudiksvall Härnösand Nordanstig Sundsvall Timrå Ånge Tillsammans är vi nära invånare i regionen. Medlemmar.
Förenkla för företagen Träff miljökonsulter Hösten oktober, Malmö.
RUTH Stiftelsen för regional utveckling genom Högskolan Kristianstad
”Blod, möda, tårar och svett” – en diskussion om global konkurrens och ödesfrågor i tillväxtpolitiken.
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
Näringslivsstrategi Strategin ska omfatta följande: Avgörande kriterier och förutsättningar för att nya företag ska vilja etablera sig i Nacka och för.
D e t r e g i o n a l a u t v e c k l i n g s a n s v a r e t VÄGVALEN ! ”Makten över framtiden” C 01 I Okt 2002.
Integration Gävleborg 2.0
Regional Digital Agenda för Gotland. Bakgrund och syfte En digital agenda för Sverige, november 2013 Konkretisering av EU:s mål för Europa Syftet med.
Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang.
Välkommen! Foto: Ana Vera Burin Batarra Välkommen! Uppsala växer 13.30Hur jobbar kommunen med de frågor som är viktiga för näringslivet? 14.30Fika.
J Jämtlandsstråket Mellan Åre och Östersund. Utgångspunkt för arbetet; Arbetsmarknader fungerar bättre i befolkningsmässigt större områden Det blir lättare.
Kristinehamn 2030 – den vänliga och nyskapande skärgårdskommunen.
Måste det ta så lång tid med stadsutvecklingsfrågor och att starta ny bebyggelse? Vad kan andra kommuner lära av Kiruna? Medverkande: Göran Cars och Börje.
Ramverk för patientmedverkan
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Detta är havsplanering
Lokala miljömål och nationellt stöd
Tillgängliga Samordnade Individuella Planer
Detta är havsplanering
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Vad innebär regionbildningen?
”Vägen In” Projekt i samverkan mellan samtliga sektorer inom SDF Angered.
”Främja långsiktig samverkan mellan olika samhällsaktörer”.
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
Samordnad utveckling för god och nära vård
Uppgifter inför samskapande dialog
Presentationens avskrift:

Tycker du att kommunen ska engagera sig i näringslivsutveckling? Kenneth StålnackeJa Lars TörnmanJaAlla skall väl hjälpas åt. Roger SuupJa Kommunen har ett ansvar att stötta olika former av näringslivsutveckling exempelvis inom rymdsektorn och även andra områden för att få tillväxt och skapa ett attraktivare Kiruna. Elisabeth Person HolmdénJa Arne KaatiJa Ann Kristin NilssonJa Gunvor KaatiJa Anna Lena LöfbomJaDefinitivt! Agneta BjörnströmJa Så till vida att kommunen ska underlätta nyetablering samt stödja och skapa goda förutsättningar för befintligt näringsliv. Roland HolmdénJa May LehtoJa Louise Fjällborg AnderssonJa

Gunnar SelbergAvstår från att svara Det beror på vad man menar med näringslivsutveckling. Utveckla näringslivet kan bara näringslivet själv göra. Erfarenheten visar att kommunalt engagemang brukar leda till mygel och svågerpolitik. Skattemedel ska gå till skola, omsorg och fritid etc. Kommunen ska emellertid vara lyhörd för näringslivets behov t ex då det gäller bygglov och andra planärenden. Kommunen har även ett stor ansvar för infrastruktur och den övergripande planeringen som ska ske i samklang med företagens samlade inriktning. Annica HenelundJa Svår fråga att svara på, den kan avse många saker som är både bra och dåliga att kommunen engagerar sig i. Rune LansJa Jan Åke TiensuuJa Barbro JohanssonAvstår från att svara Vad är näringslivsutveckling? Det får inte bli en mygelpolitik. En miljö i vår stad som gör att kirunaborna trivs ska dock engagera kommunen. Roger AitomäkiJa Svante HenelundJaFörutsatt att man får en vettig handläggning. Anne Kotavuopio JatkoJa Gärna med kompetens och det är viktigt att kommunen tar fram en plan för hur har man tänkt med näringslivsutveckling i kommunen. Lyhördhet och samarbete med de det berör bör väl vara ganska självklart. Det finns mycket ogjort! Hans-Olof UtsiJa Alf JosefssonAvstår från att svara Bengt JernelöfJa Bert JohanssonJa Hans HultqvistJa

Anders HultbroJa Det är en viktig parameter. Utöver det är en bra dialog med företagen en nödvändighet. Riksomfattande undersökningar kan ibland vara ett trubbigt instrument. Vera TapaniJa Birgitta PounoJaÄr dåligt insatt, men tror att det kan förbättra. Peter SchermanJa Kalle HollströmJa Mirja NivaAvstår från att svara Grazyna HangasJa Ingvar DagfjällNej Lennart TöyräAvstår från att svara Ylva SarriJa Else-Maj BlindJa Laila HettaJa Ruth ThylinJa Hela kommunen främjas av en näringslivsutveckling. Kommunen som en viktig och tung aktör med stora kunskaper som ska tas tillvara.

Timo VilgatsJa Ja, exempelvis i planeringen av infrastruktur och det som är kommunens ansvar ex. bygglov. Kommunen ska inte subventionera företag, inte heller stora statliga bolag. Per NilssonJa Men det innebär inte att kommunen skall ge sig in i projekt som är tvivelaktiga och/eller inte hör till den kommunala verksamheten. Vidare borde större insatser göras för att genomlysa nepotism och kameraderi inom denna sektor. Henry EmmothJaFörutsatt att kommunen har kompetens för detta. Leila KouvurantaJa Gunnar isbergJa Hans SwedellJa Stefan SydbergJa Irma RinneJa Kerstin EdfastJa

Dick VånsjöJa Laila NiiaJa Arne EsbergJa Mattias GerströmJa Bo EkJaDet är angeläget att kommunen skapar goda förutsättningar för näringslivet. Gert HeidenbergJa Ragnhild SvonniJa Ja självklart, speciellt när det gäller på vilket sätt kommunen kan stimulera och underlätta nyetableringar. Håkan EnokssonJa

Elias LundbergJa Ja kommunens ansvar går ut på att tillgodose sin befolkning återigen, såvida Svensson gynnas så är det bra för utvecklingen i kommunen i övrigt. Knegarkampanjen Liselott WikholmJa Sten StridsmanJa Kommunen har till uppgift att det finns infrastruktur för god näringslivsutveckling i form av bl.a. : tomtmark för etableringar, VA, fjärrvärme, gator och vägar, bostäder, idrotts- fritids- och kulturaktiviteter, utbildningsmöjligheter, bra sjukvård och omsorg samt företagslotsning och snabb handläggning av myndighetstillstånd/beslut. Ylva ErikssonJa Siv HolmaJa