Årskurs 8 Fysik – Energi.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kraft och rörelse.
Advertisements

Att dras in mot föremålets mitt
Hur kraft och yta samverkar
KRAFTER - Märkbara men osynliga.
Mekaniskt arbete och effekt
Varför sjunker stenar när en kork flyter?
E n e r g i.
Kraft och tryck Kapitel 6.
Tryck.
Lektion 1 Hur kommer det sig att man kan bestämma massan på en kork genom att släppa ner den i ett mätglas innehållande vatten?
Kraft Profilen Centripetalkraft Lyftkraft Muskelkraft Motkraft
Arbete-Energi-Effekt
Arbete, energi och effekt
Mekanik Sammanfattning.
Arbete och effekt Vad är arbete Vad är effekt Vilka enheter
Massa, tyngd, arbete & effekt
Energiformer och energiomvandlingar. Energiformer • Elektrisk energi – lätt att transportera och omvandla, svår att lagra • Kemisk energi – finns lagrad.
Fysik år9 Inför provet v. 49.
Fritt fall Sid
Newtons 2:a lag En linjär rörelse beskriver grejer som rör sig med en konstant fart eller är i vila (mekanisk jämvikt) MEN Det mesta som rör sig gör det.
Kraft och Rörelse Prov Ons v.20
En kraft är något som antingen drar i något eller skjuter på något.
Rörelse Kapitel 7.
Krafter Sid
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Inför solenergilabben
Kapitel 6 Kraft och tryck
Hållfasthetslära Repetition.
Och annat runt omkring det!
Energi Vad är energi?.
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Kraft Arbete Energi Effekt Rörelse
Mekanik.
TRYCK.
MEKANIK.
KRAFT Ett föremåls möjligheter att röra sig
Newtons 2:a lag En linjär rörelse beskriver grejer som rör sig med en konstant fart eller är i vila (mekanisk jämvikt) MEN Det mesta som rör sig gör det.
Kraft och tryck Sid
Energi, krafter och elekticitet
Arbete, energi och effekt
Krafter.
Vilken motor är effektivast?
Kraft - motvikt All kraft har en motkraft
Rörelse Kapitel 7.
Arbete och kraft /
Energiformer & omvandlingar
Krafter Vad är kraft? Finns det olika sorters krafter?
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Arbete Energi Effekt.
Vad vet ni om krafter?.
FUNDERA PÅ: Vilken sida kommer att tippa neråt? Nu då? Varför? 10 kg20 kg 10 kg20 kg.
Vad gjorde vi förra gången? Nu borde du ha koll på de 16 första begreppen. Öppna begreppslistan på Superhumans & kolla att du kan dem!
Arbete, energi och effekt
Kraft Arbete Energi Effekt Rörelse
Krafter.
En inledning till pararbete i åk 8
Grundkurs i Energi För att förklara teorin inom olika ämnen använder vi oss av olika begrepp. Energi är ett ord som används mycket i olika sammanhang,
Repetition Kraft och Rörelse Prov Ons v.20. Vad menas med begreppet kraft? Något som kan få ett föremål att – ändra formen – ändra rörelseriktningen –
EFTER DAGENS LEKTION SKA NI HA LÄRT ER OM Tyngdpunkt, hur man hittar den och hur man ritar kraftpilen som påverkar föremålet Stabilitet och stödyta och.
Kraft, rörelse och arbete HGA. Olika sorters krafter Anne-Lie Hellström, Christinaskolan, Piteå – HGA Tyngdkraft - jordens dragningskraft.
KRAFTER KRAFT MOTKRAFT MASSA TYNGD. Krafter påverkar materia  Prova att lyfta din penna  Jämför detta med att lyfta något tyngre, tex din fysikbok.
Enkla maskiner Olika hjälpmedel för att underlätta arbetet: Hävstänger
May the force be with you
Rörelse Alla bilder är cc.
Arbete, energi och effekt
May the force be with you
Kom igen gubbe lilla, klättra nu!
Men vänta lite här nu va???. Men vänta lite här nu va???
Kraft AF åk 8 vt-19.
ENERGI Solen driver oss Den del av solensstrålning som når Jorden strålar ut igen som värmestrålning. Innan dess har solstrålningen gett energi till livet.
Presentationens avskrift:

Årskurs 8 Fysik – Energi

Vad är energi? Det finns ingen lätt beskrivning vad energi är. När man uträttar ett arbete så använder man energi. När man uträttar ett arbete måste man övervinna en kraft.

Vad är kraft? Med en kraft kan man ändra en kropps rörelse Om man håller ett föremål i handen så känner man att den dras ned mot marken. Varför? Jordens dragningskraft drar föremålet in mot jordens mittpunkt

Vad är kraft? Exempel på krafter kan vara: Jordens dragningskraft (tyngdkraft) Magnetisk kraft Friktions kraft Centripetal kraft

Vad är kraft? Kraft benämns med F (från engelskans Force) Kraft mäts i Newton (N). För att lyfta 1 kilo krävs det en kraft på 10 N (F=10N) Man kan mäta krafter med en dynamometer

Vad är skillnaden mellan tyngd och massa? Om en person väger 50 kilo så är personens massa 50 kilo. Personens tyngd på jorden är då Om personen är på månen så har den fortfarande samma massa (50 kilo) men har en tyngd som är en sjättedel av vad den var på jorden

Energi är lagrat arbete När man lyfter ett föremål så övervinner du en kraft (tyngdkraften) dvs du utför ett arbete. Arbete benämns W (från engelskans work) Enheten är newtonmeter (Nm) eller joule (J)

Energi är lagrat arbete Ju större kraft du använder desto större arbete uträttar du. Ju längre sträcka du använder kraften desto större arbete uträttar du. Formeln man använder när man räknar på arbete är:

Energi är lagrat arbete Exempel: En tjej lyfter 2,5 kilo 2 meter rakt upp. Hur stort arbete utför hon? Lösning:

Energi är lagrat arbete När man uträttat ett arbete så finns det lagrat i form av lägesenergi. Föremålet har alltså fått lika mycket lägesenergi som uträttat arbete. Exempel: Om jag uträttar ett arbete som är 50 Nm (50J) när jag lyfter ett föremål så får föremålet 50 J mer lägesenergi än tidigare.

Effekt Hur är man om man är effektiv? Man utför ett arbete på så kort tid som möjligt! Effekt benämns P (Från engelskans Power) Enheten är watt (W)

Effekt Formeln man använder när man räknar på effekt är: Tiden är alltid i sekunder.

Effekt Exempel1: Hur stor effekt blir det om man uträttar ett arbete på 30 Nm i 15 sekunder.

Effekt Exempel2: Hur stor är effekten då man springer två våningar på 20 sekunder. Varje våning är 3 m och den som springer väger 50 kilo. Lösning: 3 m 3 m

Räkna nu uppgifterna 13:1 på sidan 238 Slut! Räkna nu uppgifterna 13:1 på sidan 238