Mältning Mältningen består av tre processer: stöpning, groning och kölning Kornet blötlägges (stöpes)i vatten Groningsprocessen sätter igång Enzymer omvandlar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Maltwhiskyns hemligheter •Whiskyns hemligheter beror i stor del på dess geografiska belägenhet. Maltwhiskyns hemligheter.
Advertisements

Kolhydrater Vid fotosyntesen bildar växterna kolhydrater. Till denna grupp hör socker, stärkelse och cellulosa.
Nedbrytning av plast i Naturen
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Global Opportunity. LÖSNING PROBLEM Hur kan du hjälpa till?
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Syra dina grönsaker
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Inledning och avslutning, texten skall vara lätt att följa
Introduktion till Ölbryggning
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Bilresan till fjällen. Hos familjen Förberedd: ”- Imorgon ska vi åka till fjällen och då måste vi förbereda oss. Det är bra att titta på väderleksrapporten.”
Vecka 45 Experiment På måndagen kom Bibbi med en kasse. Vad kan det vara i den? Bibbi hade köpt en maskin som hette moster Hulda. Vad gör man med den ?
Repetition Djur- och växtcellens struktur.
Rena ämnen och blandningar
Kalle på vinterresa. Imorgon ska vi åka till fjällen och då måste man förbereda sig. Det är bra att titta på väderleksrapporten Det kommer troligtvis.
Bild: Jönköping energi och Upptech Text: Maria Sparf, Upptech
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Hemtrivsel.
DAV B04 - Databasteknik Indexering (kap 14).
Kemi.
Biogas Biogas är bra för miljön. Om Biogas Biogas kommer från olika material. T.ex sopor och består huvudsakligen av metan.
PINOT NOIR VINER FRÅN HELA VÄRLDEN
Förhandstitt på klubbens excellensprocess Följande bilder används under en CEP- kurs.
Skottland runt! Whiskyprovning.
Hydraulik FOR 1209 Hydraulikens grunder.
Cellen och dess delar.
Jonföreningar och molekyler
Organisk kemi Höstterminen A & 8B BMSL
Öl Öltilverkning, Ekeby Vux, NGS.
MIN FAVORITWHISKY CURT HÖGBOM. VARFÖR JUST GLEN GARIOCH? Under Maltwhisky-VM 2010 placerade jag den vid blindprovningarna 3:a och vid finalen Bästa -
Fotosyntesen.
Kemisk Energi Kolföreningar används i naturen bland annat för att lagra energi Varifrån kommer denna energi? Och vad är det som händer när den frigörs?
Whiskyns historia   År 1831 uppfann irländaren Aeneas Coffey kolonndestilleringsapparaten. Apparaten godkändes och patenterades 1832.
Fjärrvärme 1. I fjärrvärmeverket kokar man vatten.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
ATOM & KÄRNFYSIK.
Marken och skogen.
KOLVÄTENORGANISK KEMI
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Bilresan till fjällen. Hos familjen Förberedd: ”Imorgon ska vi åka till fjällen och då måste vi förbereda oss. Det är bra att titta på väderleksrapporten.”
Cellen.
1. Presentation 2. Presentation av ämnet nzXKR4 nzXKR4 3. Vad är HEM:
Organisk Kemi.
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Grundkemi åk 7B Gulbhar.
»Ämnen har egenskaper Lukt Smak surt beskt salt sött.
Farmakologi Farmakokinetik:
Organisk kemi.
”Surlut” från kok och tvätt Jästankar, 4 st 20 h uppehållstid Förindunstning Sprit- kondensat 10 % EtOH ”Mäsk” 1,2-1,5 % EtOH Destillation Metanolseparation.
Öl. Definition Öl är en jäst alkoholhaltig dryck, med malt som huvudsaklig extraktgivande råvara.
Saccharomyces cerevisiae. ”Surlut” från kok och tvätt Jästankar, 4 st 20 h uppehållstid Förindunstning Sprit- kondensat 10 % EtOH ”Mäsk” 1,2-1,5.
Kemi årskurs 8.
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Konserveringsmetoder
Blandningar och lösningar
BRYGGNAMN: DATUM: BRYGGNING # Mäsk & Lak Start Kok Start
Alkoholer – Mycket mer än bara sprit
Alkoholer finns inte bara i vin
Kolföreningarnas kemi
Ytspänning Detta ger upphov till ytspänning.
Kalvfond Ger dig rika smaker
Oxfond Med kraft och styrka
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Presentationens avskrift:

Mältning Mältningen består av tre processer: stöpning, groning och kölning Kornet blötlägges (stöpes)i vatten Groningsprocessen sätter igång Enzymer omvandlar kornets stärkelse till socker Grönmaltens groning stoppas genom torkning i en ugn Vid torkningen kan torv användas som bränsle, vilket i så fall ger slutprodukten, whiskyn dess speciella rökiga arom Mäskning Malten rensas och mals till gröpe, som blandas med hett vatten till en mäsk i en mäsktunna. Mäskens ej vattenlösliga delar silas så småningom av (drav) Kvar blir en svagt alkoholhaltig vätska, nämligen vört Jäsning Vörten kyls och jäst sätts till för att jäsningen skall sätta igång i jäskaren. Destillation Den jästa vörten, dvs.mäsken leds in i mäskpannan. Mäskpannans första destillat leds vidare till spritpannan. För- och efterspriten vid destillationen i spritpannan går vidare till omdestillation. Den mellersta delen vid denna destillation samlas upp i en spritbehållare.

Mäskpannan skiljer alkoholen från vatten och spritpannan skiljer den drickbara spriten från sprit med ej önskvärda smaker. Destillationen sker således i två steg 1. mäsken blir lågvin och 2. lågvinet blir sprit. Lagring Den färglösa spriten i spritbehållaren pumpas över via en stor behållare till ekfat. Lagringen sker under minst tre år men vanligen längre. Mognad Vid lagringen mognar whiskyn och den fräna, råa smaken mildras samt aromer utvecklas, vilka är specifika för varje whiskysort. Tappning När whiskyn uppnått rätt mognad, späds den med vatten till i allmänhet 43 % alkoholstyrka Kylfiltrering (i vissa fall), automatisk tappning, tillslutning och etikettering sker Whiskyn är klar till försäljning