Skyddet av dricksvatten, vad kostar det och vem ska betala?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Målstyrning utifrån Lag om skydd mot olyckor
Syfte och upplägg Syftet med undersökningen är att få information om svenskarnas kunskap och inställning till samarbete mellan våra grannländer utifrån.
Skyddet av våra dricksvattentillgångar: ”Vad kostar det och vem ska betala?” Seminarium den 18 oktober 2012 i Göteborg. I samverkan med Nationellt nätverk.
1 Handelshögskolan i Stockholm 2 Lunds universitet
PSYKOLOGI OCH ELEKTRONISK UTRUSTNING I TRAFIKEN
1. Varför finns det pengar?
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
Bensinpris God dag, Jag har hört, Att bensinpriset kan inom den närmaste framtiden komma upp till Sek 17,00.
1 Återbetalning av svenskt studiemedel från låntagare i utlandet Nordisk konferens juni 2012.
Dricksvattenkvalitét och framtiden 15 november 2013.
Hur kan stat och kommun främja utvecklingen av bostäder för äldre?
Restauranger och service Våren 2005 T SHR: Leif Holmström Temo: Arne Modig, David Ahlin Datum:
Om samarbetet Syfte LRF och ICA arbetar tillsammans för att möta konsumenternas efterfrågan på mat producerad av svenska råvaror samt tydliggöra de mervärden.
Lantmäteri – fokus på bredband i mark
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund VATTENSKYDD UR LANTBRUKARNAS PERSPEKTIV Växtskyddsrådet 19 december 2012 Ulf Wickström.
Producerad av Publiciteta&Co Sundsbussarna Förslag på ny design av hemsida Publiciteta&Co 2006.
Novus Boende i Västra Götaland om frivilligt arbete November 2010 Västra Götaland Arne Modig 2046.
Miljödepartementet Framtidsjobb & stärkt konkurrenskraft för dem som bidrar till giftfri vardag? Lena Ek, Fores, nov 2013.
Work IT smarter – Produktivitet inom Lantmännen
Fastighetsboxar. 2 Är du för eller emot att man slutar dela ut posten vid varje dörr från år 2011 och istället delar ut posten i fastighetsboxar som fastighetsägaren.
Migrationsverket - Asyl, besök, bosättning, medborgarskap medarbetare
Intranät som funkar Andreas Blackne
Omsorg Projektet: Bättre introduktion genom kommunal samverkan
Site Talk Vacation Club produktpresentation •© Unaico All Rights Reserved.
- Hur vet vi om vi har lyckats?
Webbkollen hemma Följ upp förbättringsåtgärder för att säkra en trygg utskrivning Intervjustödet Webbkollen hemma kan användas vid uppföljning av åtgärder.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING 60 % eko i Landstinget... utopi eller möjlighet? Försörjningschef Mia Kling
VAL 06 Spelar det någon roll om borgarna styr?. VAL 06 VAD VALET INTE HANDLAR OM.
Vägen till lycka…..
Stora additionstabellen
Grundkursen Jordbruket och klimatet Pernilla Kvarmo, Torben Kudsk Jordbruksverket.
ETU, Utvecklingstrappor 8/ Inspiration och motivation.
Ensamkommande flyktingbarn
Hållbar Utveckling Vad är det?.
Gröna näringen – en framtidsbransch!. Sid 2 | Lantbrukarnas Riksförbund Välkommen till de gröna näringarna Varor och tjänster som alla behöver – 4 procent.
Utsatta EU-medborgare Ove Ledin Vård och socialtjänst Leif Klingensjö Lärande och arbetsmarknad.
(2) Avvikelse från std. kostnad (5) Andel inv 65+ med insats (4) Andel 80+ i befolkningen (1) Kronor/ invånare (65+) (3) Kronor/ brukare (6) Ytterfall.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRF och energi – strategi och leveranser.
Beräkna en ekvation (metod 1)
Kommundirektörsföreningen
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
1. 2 Öresundskomiteen - en politisk plattform Öresundskomiteen 36 folkvalda politiker, 18 svenska och 18 danska Bildades 1993 Möts minst två gånger per.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Dricksvatten Vårt viktigaste livsmedel Välfärd för 4 öre per liter!
Fakta om undersökningen
EU-program/projektkunskap Djurö 11oktober 2010 Är vi med i EU eller inte? Nyttan av EU-projekt Varför EU-program? Olika typer av EU-program Strategiskt.
HANDLÄGGARDAG OM EKONOMISKT BISTÅND
1 Pension & omställning 10 februari Informationsmöte scenkonstpensionerna  Inledning  Avvecklingen av Pisa (SPV)  Förhandlingar om nytt system.
“Bättre vård med facebook” Katrin Moeschlin Charlotta Wolgast Wallman Nov 2011.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund GRISLYFTET – framtidstro för svenska grisbönder.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Workshop 7 okt Samling Välkommen Hur ska man agera som inspektör? Frukt Handläggning Egen lunch på stan Förelägganden.
LEADER VÄXTLUST VÄRMLAND KARLSTAD 7 FEBRUARI 2013
Peru: ”det nya landet” med stora affärsmöjligheter.
Stora subtraktionstabellen
Planeringsdagar 24 – 25 februari 2014
Klimatanpassning i Dalarna Gustav Wallheden.
EUs jordbrukspolitik CAP
Räkna till en miljard 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13,14,15,16,17,18,19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, En miljard är ett.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund CAP en gemensam politik i siffror.
Ekonomirapporten. December 2014 Diagrammen.. 1 Resultat i kommuner och landsting Miljarder kronor Ekonomirapporten. December 2014.
”Vad visar mätresultat från miljöövervakningen för jordbruket. Introduktionskurs i Greppa Näringen, 26 nov 2008 Markus Hoffmann, LRF.
Grundvatten - Miljöövervakning - Regional vattenförsörjningsplan Hillevi Hägnesten Miljö- och vattenstrategiska enheten
1 L U N D U N I V E R S I T Y Bakgrund LTH utvecklar studentutbytet med Kina. Tre nya utbytesavtal – Jiao Tong (Shanghai) – Zheijang (Hangzhou) – Xiamen.
Vattenmiljö Vattenmiljön i Sverige Vattenmiljön i Skellefteå Vattenverket Abborren SIWI Vattenmyndigheterna Myndigheten Bottenviken Svenskt vatten Copyright.
Skydd av vattentäkter/ dricksvattenförekomster VAS-RÅDET 8/ Clas Magnusson Naturvårdsverket.
Kontrollbesök och tillsyn Rättigheter och skyldigheter för dig som lantbrukare.
Skydd av dricksvattentäkter i Stockholms län
Produktion, handel och transport
Presentationens avskrift:

Skyddet av dricksvatten, vad kostar det och vem ska betala? Konferens HaV 18 oktober 2012 Synpunkter från lantbrukarna Markus Hoffmann, LRF (markus.hoffman@lrf.se)

Hur gör de i andra länder? Internationell utblick på dricksvattenskydd och lantbruk, med fokus på kostnader

(norsk lax och tyska kalvar till lunch idag) Mat produceras med hård internationell konkurrens. Det slutar en svensk lantbrukare var 6:e timme och Sverige har bland EU:s lägsta självförsörjningsgrad av tex kött. (norsk lax och tyska kalvar till lunch idag)

” Köp en liter ekomjölk och skydda 4 000 liter av ditt dricksvatten Kommunens reklamskyltar på stan i Munchen

Voluntary Co-Operation Between Farmers and Drinking Water Suppliers (Köln, ca 1,2 milj invånare) Källa: Dr Martin Kaupe, RheinEnergie and EUREAU

Samarbete och ersättningar i Danmark År 2010 kom danska vattenverken (Danva) överens med danska LRF om utökade skyddszoner från 25 till 300 meter vid grundvattentäkter. 2011 beslutade Regeringen att betala 40 miljoner kronor i ersättning till lantbrukarna i dessa zoner.

Oftast ges ekonomiska ersättningar Vattenskyddet i flera av länderna sker mest genom samarbete mellan vattenverk, lantbrukare och boende, ofta i projektform. Därigenom blir vattenskyddet en gemensam fråga, inte bara en kommunal fråga som i Sverige

1000 års-perspektivet på vattenskydd och kostnader Kostnader för olika riskfaktorer på lång sikt Vägar, järnvägar och transporter i vattenskyddsområde Lantbruk och livsmedelsproduktion Avloppsreningsverk Annat

Billigast åtgärdas först Transporter, där olyckor sker frekvent i vattenskyddsområde, tillåts, avloppsreningsverk tillåts uppströms någons vattentäkt men livsmedelsproduktion åtgärdas snabbare än dessa andra exempel trots att det ofta inte finns resthalter av bek medel påvisade i råvatten. En förklaring är att det är lättare och billigare för en kommun att åtgärda odling och livsmedelsproduktion än tex vägar. Det är inkonsekvent.

Ska en enskild medborgare bära skyddet av denna tillgång? Vem ska betala? Varför ska en kommun som har en tillgång värd en eller flera miljarder inte betala för sig? Ska en enskild medborgare bära skyddet av denna tillgång?

Kostnaden för att skydda vattnet måste fördelas på ett rimligt sätt Vem ska betala Kostnaden för att skydda vattnet måste fördelas på ett rimligt sätt Samhället är normgivare och har en skyldighet att behandla medborgarna på ett likartat sätt.

PPP är inte en princip som med automatik är överordnad alla andra. Ja, men PPP gäller. PPP är inte en princip som med automatik är överordnad alla andra. Principerna om likabehandling om objektivitet och om proportionalitet gäller också.

PPP – vem är förorenaren ? Är det så enkelt att det är hon eller han som sitter i traktorn som är förorenare och ensam bär ansvaret? Forskningen visar att det mesta av matens miljöpåverkan beror av att odling sker och inte hur den sker. Då finns ett delat kostnadsansvar mellan konsument och producent.

Modern historia om mat och miljö och aningslöshet (gissa årtalet)

Exempel på kommuner som betalat ersättning i någon form Bollnäs Hässleholm Ängelholm Halmstad Varberg Falkenberg Kungsbacka Klippan Färgelanda Vellinge Eslöv Fler kommuner har betalat eller ligger i diskussioner om att göra det men vill helst hålla det för sig själv.

Avslutning Arbetet att skydda dricksvattnet har varit onödigt konflikfyllt hittills. Det är dock aldrig ens fel när två träter. Många kommuner vill nog egentligen gynna ett lokalt lantbruk med närproducerad mat.

Avslutning I andra länder görs skyddet ofta som ett gemensamt projekt i med boende och markägare. PPP är inte en princip överordnad alla andra. Inkonsekvent hur vägar, järnvägar och matproduktion i vattenskyddsområde behandlas.