Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Intranät som funkar Andreas Blackne andreas.blackne@funkanu.se.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Intranät som funkar Andreas Blackne andreas.blackne@funkanu.se."— Presentationens avskrift:

1 Intranät som funkar Andreas Blackne

2 Funkas kommunprojekt Informationsstrukturer Navigationskoncept
E-tjänster Begriplig information Intranät Över 100 kommuner har deltagit i våra projekt. Fler än så använder sig av våra projektresultat.

3 Bakgrund Samarbetsprojekt med kommuner har fungerat bra tidigare
Många frågor om intranät i slutet av 2010 54 kommuner gick med (9 har köpt resultatet i efterhand)

4 Intranätets uppgifter
Basinnehåll Hjälpa den anställde att orientera sig Nyheter Fungera som en informationskanal Funktioner Effektivisera arbetet med smarta lösningar Samarbete Underlätta för medarbetare att samarbeta

5 Det här har vi gjort Informationsstruktur
Konceptutveckling och prototyp Kravspecifikation Mall för förstudie Tillgänglighetskrav

6 Informationsstruktur
Grundstruktur för information på intranätet Mer än personer har deltagit i våra strukturtester Vi vet hur folk tänker, även när de ”tänker fel”

7 Strukturtester Öppen kortsortering Sluten kortsortering Klicktest

8 Sluten kortsortering

9 Klicktest Lägger upp en färdig struktur som testpersonen får klicka i
Pekar ut var ”rätt svar” ska ligga Ger uppgifter som testpersonen ska lösa med hjälp av strukturen Testanalys

10 Klicktest 1: Lidingö

11 Klicktest 2: Lund

12 Klicktest 3: Halmstad

13 Klicktest 4: Knivsta

14 Klicktest 5: Stort test via webben

15

16

17 Lätt att hitta Kan man ställa in telefonen så att den som ringer får information om att jag är på möte? (84 %) Vilka försäkringar gäller för mig som anställd? (84 %) Kan kommunen hjälpa mig att sluta röka? (82 %) Hur söker jag semester? (80 %) Vilka bestämmelser gäller för flextider? (78 %) Jag vill gå en vidareutbildning för att bli bättre på mitt arbete. Hur söker jag den? (76 %) Jag vill boka en bil via intranätet. (76 %) Erbjuder kommunen någon form av sjukvård till de anställda? (76 %) Kan kommunen betala en årsavgift på gymmet? (75 %) Jag är överkänslig mot parfym. Kan jag kräva att min kollega undviker starka dofter? (75 %)

18

19 Svårt att hitta Jag har blivit bjuden på middag av en leverantör. Är det okej att gå? (1 %) Vem ansvarar för intranätet? (6 %) Vilka tidsgränser gäller om en medborgare vill överklaga ett beslut? (6 %) Vilka regler gäller för att handlägga ett ärende om torgförsäljning? (6 %) Hur mycket får en julgåva till personalen kosta? (12 %) Kan jag köpa förbrukningsartiklar från Lindgrens bokhandel? (12 %) Var hittar jag ramavtalen för skrivare? (13 %) Var ligger mallarna för powerpointpresentationer? (17 %) Var finns kommunens budget för 2010? (21 %)

20

21

22 Koncept och prototyp Regelbundna träffar tillsammans med de deltagande kommunerna Hem och arbeta på prototypen Testa prototypen Upprepa

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 Vad gör vi nu? Prototyptester Design Mobilgränssnitt
Förvaltningsorganisation Mäta effektivitet?

34 Intranätet i siffror Anta att varje arbetare i snitt vinner 5 min per dag med ett bättre intranät 5 min x 220 arbetsdagar = 1100 min/år = 18 intjänade timmar/år 18 timmar x 7500 anställda = timmar/år = 76 heltidstjänster Ur förstudie för nytt intranät i Helsingborg

35 Allt vi rekommenderar är testat i verkligheten


Ladda ner ppt "Intranät som funkar Andreas Blackne andreas.blackne@funkanu.se."

Liknande presentationer


Google-annonser