Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Gränshinder inom arbetslöshetsförsäkringen •Bruten försäkringsperiod vid arbete i annat land.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen och dess tillämpningsförordning (EG) nr 987/2009.
Advertisements

Försörjningsstödstagare: Bara 1 av 7 får försörjningsstöd av rätt skäl.
Kan företagare få a- kassa?. Vem är företagare? • Företagare är den som • bedriver en näringsverksamhet, • där man har ett väsentligt inflytande och •
Arbetslöshetsförsäkringen: Tre förslag Anders Forslund IFAU och Nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet
Arbetsgruppen för studiestöd i Norden (ASIN)
Försäkringskassans förslag för minskat krångel • • Sida 1 Välkommen på pressträff om Försäkringskassans förslag för minskat krångel 12 april.
Intresset och trender bland svenskar för vård i andra länder
FÖRMÅN KONSEKVENS KOSTNAD SAMTLIGA Sjuklön
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Information Gränsproblematik Samordning Gränslös verksamhet.
Bra villkor för akademiker i staten
KOM-KL Ett omställningsavtal för anställda i kommuner, landsting och Pactaföretag som träder i kraft 1 januari 2012.
Förvaltningshögskolan Makroekonomi Osvaldo Salas
i samarbete med Folksam
Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen •Beräkningsgrunder för arbetslöshetsersättning – utgångspunkter: - deklarerad historisk inkomst,
Håkan Svärdman Folksam
Mycharityprojects Barnhem, Fadderprojekt och hjälparbete
Informationstjänsten
Ekonomi för personer med psykisk funktionsnedsättning
Omställningsavtalet –KOM-KL
Samordning av socialförsäkrings- förmåner inom EU
Välkommen till Arbetsförmedlingen Ett arbete av Görel Rosell.
Personuppgiftslagen.
TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET. VÅRT SKYDDSNÄT Socialförsäkringen Avtalsförsäkringar Privata försäkringar.
Kliniska problem med sjukskrivning
En JoKhaMoshyamexandra Presentation
Tjänstemän Arbetsbrist Trygghetsrådet TRR Trygghetsrådet.
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
Information om rehabiliteringsgarantin (till vänster i menyn rehabiliteringsgarantin) -Överenskommelsen -Frågor och svar om.
Reformer i arbetslöshetsförsäkringen 1 september 2013
1 ASIN och EU ur ett studiestödsperspektiv Vid Direktörsmötet på Färöarna 2008 beslutades att ASIN under den kommande perioden skulle följa: Den.
Föräldrapenningtillägg
Hållbar utveckling.
Vad innebär det? EU Vad är det?. Sverige blev medlem Först och främst är det en ekonomisk organisation för samarbete mellan medlemsländerna. Man.
Trygghet – så funkar det!. Vårt skyddsnät Socialförsäkringen Avtalsförsäkringar Privata försäkringar.
Urgermanskaurnordiskavästnordiskafornnorskafornisländskafornfäröiskaöstnordiskafornsvenskaforndanskavästgermanskaöstgermanska.
En ny väg till jobb för ungdomar
Arbetslöshet och arbetsmarknadspolitik i Sverige Kapitel 10
1 Inkomstförsäkring 1 januari 2009 i samarbete med Folksam.
0 EU / Norden och arbetslöshetsförsäkringen – generella utgångspunkter EU:s regelverk och nationella regelverk är inte fullt ut anpassade till hur rörligheten.
One-stop shops i Europa Samordningen av sociala och arbetsmarknadspolitiska åtgärder Renate Minas, Docent, forskare, Institutet.
1. 2 Öresundskomiteen - en politisk plattform Öresundskomiteen 36 folkvalda politiker, 18 svenska och 18 danska Bildades 1993 Möts minst två gånger per.
”DU KAN VARA HALVBRA PÅ FLERA SAKER MEN ÄNDÅ HA DEN BÄSTA AV TALANGER FÖR ETT SPECIFIKT JOBB.”
Samordning av den sociala tryggheten Arbetslösa som påbörjar deltidsarbete i annat land.
Agenda  Den norska modellen.  Vilka begränsningar är nödvändiga då 90-serien endast ger 1000 nummer?  Vilka kategorier av användare ska.
Att tala lön med sin chef
Grundutbildning Arbetsplatsombud. 5 Skyddsvallar som skyddar Det fackliga löftet.
Arbetare Föräldrapenningtillägg - FPT Föräldrapenningtillägg 1.
Läkaren och sjukintyget
Aktivitetsrapporter och förändring av arbetslöshetsförsäkringen
Skibotn Päivi Koivupalo GRÄNSLÖST Rådgivning – vägledning –
Budgetunderlag Samrådsmöte,
Försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning Information och idéutbyte.
Utbildningsdepartementet Utökad betygsrätt. Utbildningsdepartementet Överlåtande av myndighetsutövning och tillstånd om betygsrätt Redan i dag kan regeringen.
Förädlad jobbpeng 2015.
Medbestämmandelagen Ska ge MED-BESTÄMMANDE-AVTAL
Vem behöver information?
Samråds- och Samverkansförfarande Samverkan avser den dialog och samarbete som sker mellan självständiga och sido- ordnade samhällsaktörer för att samordnat.
EN FÖRNYAD INTEGRATIONS- OCH MIGRATIONSPOLITIK. Stärkt integration i ett öppet Sverige EU tar inte sitt ansvar Ordning och reda i asylprocessen Permanenta.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Läkaren och sjukintyget
Individuella studieplaner på forskarnivå - rättssäkerhetsperspektiv Presentation av två pågående projekt Praxis från UKÄ, Högskoleverket och ÖNH Gruppdiskussioner.
För ett hållbart, konkurrenskraftigt Norden Hvordan sikrer Norden, at det at påtage sig et job i et andet nordisk land, er samme sag som at søge et job.
EIDAS införande i Sverige Björn Scharin, PTS. PTS roll idag resp. framtida roll PTS är tillsynsmyndighet över utfärdare av kvalificerade certifikat PTS.
Checklista - Inträden Checklista - Utträden Checklista - Övrigt
Anställ klokt - Anställningsformer i Detaljhandelsavtalet
Ökad bemanning inom äldreomsorgen 2015
Bakgrund Överenskommelsen Aktuellt just nu
Nordic Rail 9 oktober 2007.
Presentationens avskrift:

Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Gränshinder inom arbetslöshetsförsäkringen •Bruten försäkringsperiod vid arbete i annat land. •Rätten att blir medlem i en a-kassa upphör vid 64 år. •Korta tillfälliga anställningar i annat land. •Arbetskrav vid rätt till sammanläggning (tvåstegströskeln). •NAV:s handläggningstider för E 301.

Bruten försäkringsperiod Problem Den enskilde missar att ansöka om medlemskap i en dansk a-kassa vid arbete i Danmark. Det uppstår ett avbrott i försäkringsperioden. Den enskilde går miste om ersättning enligt inkomstbortfallsförsäkringen, då han eller hon inte uppfyller medlemsvillkoret (12 veckor sammanhängande medlemskap). Förslag Inför en regel som ger rätt till ett kortare avbrott i samband med arbete i ett annat medlemsland. Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen

Ej rätt till medlemskap vid 64 år Problem För den som bor i Sverige och arbetar i Norge och blir arbetslös vid 64 år kan inte arbetslöshetsersättning enligt inkomstbortfallsförsäkringen utgå i Sverige på grund av att den enskilde inte har rätt att bli medlem i en arbetslöshetskassa efter att han eller hon har fyllt 64 år. Förslag Ändra bestämmelsen i 34 § LAK. Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen

Korta tillfälliga anställningar i annat land •För personer med flera korta anställningar i annat land varvat med arbetslöshet i bosättningslandet uppstår både administrativa och rättsliga problem. •Flexibel arbetsmarknad - Inflexibelt regelverk. •Strukturella problem. •Brist på kunskap och information. Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen

Arbetskrav vid rätt till sammanläggning Problem Norge kräver 8 veckors heltidsarbete inom 12 veckor från det att arbetet påbörjades för rätt till sammanläggning enligt artikel 67 förordning 1408/71 (artikel 61 förordning 883/04). Det innebär att den som börjar arbeta deltid i Norge aldrig kan få ersättning för den arbetslösa tiden. Förslag Diskussion om vad som utgör ett rimligt arbetskrav. Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen

NAV:s handläggningstider Problem Hos NAV i Norge överstiger handläggningstiderna för utfärdande av E 301 tjugo veckor, vilket drabbar den enskilde i väntan på besked. Förslag Dialog mellan svenska och norska myndigheter och organisationer (samverkan). Diskussion om vad som utgör en rimlig handläggningstid. Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen