Hälsa ur olika perspektiv

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Upplägg Vad är folkhälsa? Definition och övergripande rekommendationer för hur man bör arbeta Vad ska vi göra inom folkhälsa? Mål och styrdokument Vad.
Advertisements

SCB i Almedalen 2012 Statistikens betydelse för samhället
Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Folkhälsoarbete i Munkedal
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Sammanfattning av vårdprogrammet Fetma hos vuxna
TEMA I HÄLSOFRÄMJANDE LIVSSTIL
Kim Thorsen Docent, överläkare, Utbildningschef, Örebro läns landsting
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting
Hälsan är inte jämt fördelad Välden är ojämlik Hälsan har inte fördelats jämt i världen. Det finns skillnader också inom Europa och de nordiska.
Mat och hälsa åk 8.
Jämlikhet – en hälsofråga
Folkhälsorapporten 2009 Landstingsstyrelsen 28/4 2009
Landstingsstyrelsens utbildningsdag , K Sandberg Att vara barn, ungdom, vuxen eller äldre i Norrbotten? Hälsosamtalen åk 4, åk 7 och gymnasium.
Utbildning landstingsfullmäktige Sekretariatet: Annika Nordstrand, Kerstin Sandberg Lägesbeskrivning av hälsan och faktorer som påverkar hälsan.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Diabetes typ 2 Hur kan jag förebygga?
Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder och levnadsvaneprojektet Raija Lenné Raija Lenné 2014.
Presentation av fokusrapporten: Prevention inom hälso- och sjukvården
Hälsoläget bland personer med funktionsnedsättning
Lars Weinehall, prioriteringsordförande
Fitnesskultur i ur och skur Birgitta J Huuva Ordförande samverkansgruppen för Hälsofrämjande sjukvård ÖLL.
Näring och individuella behov åk 8
Hjärta och kärl Vad blir konsekvenserna av hur vi har det?
Bilder för lokal utbildning
Nationella Riktlinjer för Sjukdomsförebyggande Metoder Varför nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? Katarina Ossiannilsson Sjukgymnast/Rehabchef.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Folkhälsoarbetet i Karlskrona kommun
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Hälsosamtal för 40-åringar i Gävleborg Information till medarbetare
Formuläret Liv & hälsa år 2008 November 2008/ Margareta Lindén-Boström & Carina Persson Liv & hälsa år 2008 – en urvalsundersökning våren 2008.
Skillnader i hälsa bland barn och unga i Uppsala län – vad vet vi? Carin Östling, Regionförbundet Uppsala län och Henrik Andréasson, Landstinget i Uppsala.
Levnadsvanor Levnadsvanor handlar om specifikt mänskliga beteenden i vardagliga aktiviteter som individen själv kan påverka, som exempelvis, fysisk aktivitet,
Vilka sjukdomar lider finländarna av?
En undersökning om hälsa och livsvillkor Norrland 2010.
Hälsa.
Hälsa på lika villor? Befolkningsundersökning Norrland - Norrbotten 2010 Sandberg, K
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Källa: Hälsa på lika villkor 2010 Sju av tio norrbottningar tycker sig ha bra hälsa –en av tio tycker sig ha dåligt hälsotillstånd Andel med gott hälsotillstånd.
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Hälsa på lika villkor Presentation för förbundsdirektionen 10 mars 2015, Umeå.
Vad är Hälsa? ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet” (WHO)
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Få mer energi efter jobbet!
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
Barn och stress.
Träningslära ÅK8.
- Folkhälsa och social service
Repetition av näringslära
Hälsoprat. Hur står till med hälsan?  Astma & Allergier  Cancersjukdomar  Diabetssjukdomar  Förhöjt blodtryck  Inkontinensbesvär.
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
Barnfetma: Hur kan vi påverka? Betydelsen av - matvanor - fysisk aktivitet Claude Marcus Rikscentrum för Barnfetma Karolinska Universitetssjukhuset 2005.
Skolbarns hälsovanor i Sverige 2013/14 Undersökning vart 4:e år 11-, 13- och 15-åringar 8000 elever Start 1985/86 Nationell – internationell jämförelser.
Folkhälsopolitiskt program för Östergötland Beslutat av landstinget och kommunerna i Östergötland.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Äta för att behålla en god hälsa
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
Energi och Näringsämnen
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Tipspromenad.
Jannette Grahn Vera Lisa Brunzell
Presentationens avskrift:

Hälsa ur olika perspektiv Matvanor och kostsituationer i olika länder

Kost och folkhälsa KOST FÖR SPECIELLA GRUPPER Gravida Barn Ungdomar Äldre Idrottare Invandrare Vegetarianer Personer med celiaki/laktos-intollerans PREVENTION (förebyggande) Hälsoläget i Sverige Folkhälsoarbete i U-land/I-land Kostens roll i prevention av: -övervikt -hjärt-kärlsjukdomar - högt blodtryck - diabetes - vissa former av cancer

Hälsoläget i Sverige Att mäta hälsa: Dödstal Sjukdomars förekomst Sjukskrivning Nedsatt funktion

Folkhälsans utveckling I början av 1900-talet var infektionssjukdomar den dominerande dödsorsaken i Sverige (tuberkulos) Idag svarar hjärt-kärlsjukdomar och cancer för 75% av alla dödsfall Rörelseorganens sjukdomar (reumatism) och psykisk ohälsa (stress) orsakar flest förtidspensioneringar

”Att ha en kropp som fungerar bra” Fysisk hälsa ”Att ha en kropp som fungerar bra” Vårda kroppen mot sjukdom Sömn och vila Fritid och hälsa Mat och hälsa - Övervikt, bantning och självsvält

Psykisk hälsa ”Att känna välmående” Stress Kamp/flykt Stress och prestation (känsla av kontroll, självförtroende, avsaknad av rädsla, glädje)

”Att ha bra relationer” Social hälsa ”Att ha bra relationer” Den sociala relationen Att bli sedd Att bli bekräftad Att bli korrigerad och få gränser Kroppsspråket Uppväxt och boendemiljön Arbetsmiljön

Medellivslängden ökar Sedan 1900 har medellivslängden för män ökat med ca 20 år och för kvinnor med 25 år Kvinnorna lever längre än män men skillnaderna minskar Det finns både sociala och regionala skillnader i livslängd Trots att livslängden ökar- så ökar inte antal år med full hälsa

Levnadsvanor i Sverige Levnadsvanor= hälsorelaterade beteenden som t e x alkoholvanor, rökning, matvanor, fysisk aktivitet etc.

Alkoholvanor och rökning Den totala alkoholkonsumtionen har ökat de senaste åren (från 1996) Andelen hög- konsumenter är högst bland unga (16-29 år) Det finns ett tydligt samband mellan den totala alkoholkonsumtionen i befolkningen. Andelen hög-konsumenter och personer som får problem p g a alkoholen Folkhälsoinstitutet beräknar att ca 4000 svenskar avlider varje år av sjukdomar som är relaterade till alkohol Rökning mångdubblar risken för flera sjukdomar som hjärt- kärl sjukdom och cancer

Fysisk aktivitet Utlandsfödda svenskar motionerar mindre än svenskfödda Ungdomar motionerar mindre Ur ett hälsomässigt perspektiv är bara 20% av befolkningen tillräckligt fysiskt aktiva Ohälsosamma levnadsvanor är vanligar bland lågutbildade Män har fler ohälsosamma levnadsvanor än kvinnor, ffa i form av övervikt och låg fysisk aktivitet

Matvanor Förändringar i matvanor har skett under åren Idag äter vi i Sverige mer pasta, ris, grönsaker och sötsaker och mindre ost, matfett på bröd, grädde och socker

Vad styr våra matvanor? 2. PSYKOLOGISKA FAKTORER EVOLUTIONS BIOLOGISKA FAKTORER d v s preferens (förkärlek) för söt smak ex. nyfödda föredrar söt smak istället för beskt samt neofobi (rädsla för att äta något som man tidigare inte har smakat) Barn föds med neofobi 2. PSYKOLOGISKA FAKTORER Inlärda preferenser och aversioner (motvilja) Mat som belöning och trygghet: Amning, vi lär oss koppla en fysiologisk tillfredsställelse med en psykologisk tillfredsställelse Barn belönas med mat, sötsaker Emotionell stämning 3. SOCIALA FAKTORER Mat som symbolvärde d v s social status, religion, traditioner Mat som trend Kön/genus: Män äter mer bröd, potatis, kött, mjölk, fil, oftare öl till maten Kvinnor äter fler huvudmåltider, fler småmål, fler måltider i hemmet, mer frukt och grönt, oftare vatten till maten

Vad styr våra matvanor? 4. GEOGRAFISKA FAKTORER OCH SAMHÄLLSFAKTORER Skillnader i matvanor i olika delar av landet Skillnad mellan glesbygd och storstad ex. utbud i butiker Politik ex. prissättning, produktutveckling 5. FYSIOLOGISKA FAKTORER ex. sjukdomar som allergier, diabetes 6. KUNSKAP OCH INFORMATION ex. utbildning, medial information, statliga rekommendationer

Folkhälsoarbete i U-land Generella riskgrupper: Foster Barn <3 år Kvinnor före och under graviditet Kvinnor under amning

Folkhälsoarbete i U-land Viktiga frågor: Jämlikhet mellan könen Amning Protein (näringsämne; finns i b l a kött, fisk, ägg) Järn (mineral som transporterar syre från lungorna ut i kroppen) Ger stor död, Vitamin A (vitamin som finns i mjölkprodukter, fet fisk, margarin och behövs för syn, hud, slemhinnor och tillväxten) Jod (mineral som behövs för hjärnans utveckling)

Folkhälsoarbete i U-land Jämlikhetsfrågor: Diskriminering av kvinnor är en huvudorsak till malnutrition (felaktig tillgodogörelse av näringsämnen) Kvinnor har (oftast) huvudansvaret för barns näringsintag under den första tiden för barnet Undernärda flickor ger undernärda mödrar Ett måste att höja kvinnors och flickors status

Folkhälsoarbete i U-land Varför är det svårt att tillgodose barns näringsbehov? Äter för sällan Låg energi och näringskoncentration Äter för lite vid måltiderna Äter lite eftersom de är sjuka

Folkhälsoarbete i U-land Vad kan man göra för att minska risken för undernäring för små barn? Amning upp till minst 2 års ålder Fler måltider Ökad fetthalt Egen tallrik Servera barnen först Behandla sjukdomar Behandla mask, parasiter etc.

Folkhälsoarbete i I-land Utgångspunkter för folkhälsa: Hälsa- angeläget mål Bättre att förebygga än att behandla i efterhand Påverkas i högre grad av samhällsförändringen än av medicinska framsteg

Forts. Folkhälsoarbete i I-land Reformer som haft stor betydelse för den svenska folkhälsan: Allmän skolutbildning Arbetarskydd (facktillhörighet, lagar) Mödravård

Mat från olika kulturer Religionens betydelse för livsmedelsval Hälsoaspekter - Kan vara svårt att hålla kvar mattraditionen i ett nytt land - Övergång till västerlänsk kost innebär generellt att konsumtionen av mjölkprodukter, kött, fett och socker ökar medan konsumtionen av grönsaker, frukt och spannmål minskar Konsekvenser: - Övervikt (hjärt-kärlsjukdomar, diabetes (typ2) - Coloncancer - Försämrad tandhälsa p g a mer söta produkter, sämre tandhygien

Mat för barn och ungdom Förändrade matvanor Ökat användande av lättprodukter Ökat småätande Mer mat/måltider utanför hemmet Minskat intag av standardmjölk och ägg Detta tillsammans med välfärdssamhällets livsstil har lett till b la ökad förekomst av anorexi och ökad förekomst av fetma

Forts. Mat för barn och ungdom Växande barn och ungdomar har större behov av: Energi för tillväxt och fysiska aktivitet Protein (15-20 E%) för tillväxt (normalt 10-15E%) Kalcium för skelettuppbyggnad Järn för pubertetutveckling

Mat för äldre Definition av ”äldre” Alla över 65 år Medellivslängd Kvinnor= 82 år Män= 77,5 år Antal individer över 80 år har ökat med 200 000 personer sedan 1990. Av dessa är det 4,5% av befolkningen År 2025 kommer det att vara 7 %.

Kroppsliga förändringar Minskad mängd kroppsvatten Ökad mängd kroppsfett Minskad mängd muskelmassa Stelhet i muskler och leder Försämrat minne Minskad lungkapacitet Minskad hjärtkapacitet Minskad njurfunktion (ca 50% av en 30-årings)

Förändringar i munhåla Smaken försämras Dysgusti= minskad smakupplevelse Hyposmi= nedsatt luktförmåga Minskad saliv Tuggproblem (vid tandlossning eller protes) vilket kan leda till att man sväljer stora bitar→gastrit (=inflammation i magsäcken)

Vilka problem har äldre med maten? Dålig tugg- sväljförmåga Dålig aptit p g a ffa läkemedel Rädd för inkontinens Smak- lukt förändringar Funktionella problem (handikapp)

Uppgift; Vad är hälsa? G-uppgift Vad är hälsa för dig? Beskriv ur perspektiven fysisk, psykisk och social hälsa 2. Hur ser folkhälsans utvecklig ut i Sverige? Vilka är de viktigaste frågorna i U-länder när det gäller folkhälsoarbete?

Uppgift; Vad är hälsa? MVG-uppgift Vad är hälsa för dig? Beskriv ur perspektiven fysisk, psykisk och social hälsa Tror du att ditt sätt att se på hälsa förändrats med din ålder/livsstil/ relationer/ intressen? Om ja: Hur? Motivera! Om nej: Varför inte? Motivera! 3. Vad styr dina matvanor och din livsstil? Behöver du ändra dina vanor för en bättre livsstil/ välbefinnande? Vilka skulle fördelarna bli med en ändring? Motivera ditt svar och diskutera sambanden mellan livsstil, matvanor och välbefinnande med stöd av litteraturen!