Ett ”TUFF” på hjälp Hej! Jag heter Roland Sundberg och har ett litet problem som jag hoppas att någon kan hjälpa mig med. Köpte för två år sedan en båt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Anne Frank Historia.
Tänk på vad du säger innan du uttalar orden!!!
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Inbjudan till grillfest i vårt nya fritidshus.
Snuten Typiskt! Stopp i lagens namn!
Författare Josefin Berntsson År 2013
Sagan om den hungriga vargen
AKTIESPARARNA ÖSTERSUND Presentation
Sagan om Piffy.
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Gun Frödemo - kurator Studenthälsan.
Talföljder formler och summor
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Patientenkät sommaren -13
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Bensinpris God dag, Jag har hört, Att bensinpriset kan inom den närmaste framtiden komma upp till Sek 17,00.
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
Barnarbete då nu  sen.
Nu börjar ett nytt tema i år sju!
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Nils Karlsson pyssling och Bertil hemma
Hej på er alla!!! Nu har det gått ett år sen jag gjorde ett bildspel. Hade glömt nästan hur kul det är.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Två år sen jag gjorde ett bildspel. Förra julen var jag i en process, då jag fick besked att jag inte skulle få ta över vandrarhemmet, vilket gjorde att.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig.
Heter det ”BLI” eller ”vara”?
Ungas frågor om alkohol och droger
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Ingrid Svensson, Eva Horneij Inquiry-based learning ( IBL) - En pedagogisk metod som stimulerar till nyfikenhet och gränsöverskridande lärande”
Tekniskrapport Båt vt.14 Av Lukas Edin 9a.
SOCIALA PROBLEM Tryck på pil-tangenten höger så startar bildspelet automatiskt.
Ett ödesdigert misstag…
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Luncha och lär! hjälpverb.
Arbetslös.
Workshop inför Projektet
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
Marcus berättar lite om sig själv
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
Av: Elin, Alva, Emilia, Joel och Rasmus
Jag heter Sussi.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Humlans förskola öppnades någon gång på 70 talet. Fyra avdelningar som hette: Granen, Enen, Tallen och Kotten. Det har varit fritids, späd och syskon avdelningar.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Den magiska dörren.
Har jag sagt tyst så menar jag faktiskt, TYST!!!
Min Stockholmresa ..
Yoghurtförpackning!.
Slutprojekt II Slöjd i relation till hållbar utveckling Projekt : Tillverka en cirkelsåg.
Mobiler.
Två killar är med om ett bankrån och vill nu lösa det på egen hand. Men inte bara det utan även ett mord som dom blir vittnen till. Efter ledtrådar kommer.
SLUGs Medlemsundersökning Resultat och kommentarer från studenterna
Textilarbete Alice Höök.
Vem är jag, Vem är du?.
1 Detta är ett bildspel. Om du inte vill bläddra själv så låt tiden jobba för dig. Det kan dröja en handfull sekunder innan bläddringen börjar. Hav tålamod…
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Utvärdering av workshop - Future Living Vilken grupp tillhörde du? NamnAntal% Byggteknik & Affärsmodeller för framtida bostäder 637,5 Energi och flödeseffektivitet.
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
Min friggebod Skiss i 3D Miljö/omgivning Vad den ska användas till Material Motivera materialval Jämför med ett annat material, varför är ditt val bättre?
De nya svenskarnas röst !
De nya svenskarnas röst !
Presentationens avskrift:

Ett ”TUFF” på hjälp Hej! Jag heter Roland Sundberg och har ett litet problem som jag hoppas att någon kan hjälpa mig med. Köpte för två år sedan en båt med tändkulemotorn. Har alltid varit intresserad av mekanik i allmänhet och tändkulemotorer i synnerhet. Båten är under ”löpande renovering” (trevligt uttryck). Ett sätt att kunna utnyttja båten under tiden utan att familjen ”ruttnar”. Tyvärr vet jag inte vad motorn har för fabrikat, det visste inte förra ägaren heller. Det enda de visste var att den är köpt i Norrtälje på 60-talet. Har försökt få reda på vad det kan vara för motor, men här går meningarna isär. Pytagoras/Drott är det i alla fall inte. Inte heller Västervik. Lubrikatorn (saknar siktglas) är av en modell som tillåter motorn att gå baklänges. Torde med andra ord inte vara en Säffle. Har däremot fått indikation på att det skulle kunna vara en äldre Säffle, innan siktglasen kom, gissningsvis 1905-10. Nu undrar jag om det finns någon som kan hjälpa mig med att försöka få reda på fabrikatet. Skulle naturligtvis vara väldigt intressant rent historiskt men även praktiskt när man ska söka reservdelar m m.

Högsjöbåt ”Göken”

Motorn Motorn är renoverad efter fyra-fem år på land. Första året ”lånade” någon landströmmen till länspumpen vilket ledde till att båten sjönk. Motorn är genomgången en andra gång och är nu i funktionsdugligt skick.

Pumpdrivning Bränslepumpen är stående bakom cylindern. Enkel konstruktion med variabel slaglängd och frislag. Vattenkylning av kolven. Vatteninsprutningen bortmonterad.

Excenter Bränslepump vattenpump och lubrikator drivs av en excenter på propelleraxeln. Västerviksaxel, (utbytt efter grundstötning).

Lubrikator Lubrikatorn sitter på motorns högra sida. Drivningen på bilden är original. Hyllan till höger är till för blåslampan.

”Säffle”-Lubrikator? Enligt vissa personer så kan Säffles lubrikator inte gå ”bak- länges”. Enligt andra har lubri- katorn ”siktglas”. En kontakt har däremot uttalat sig om att detta kan vara en äldre Säffle, innan de fick siktglas. Gissningsvis 1910??

tändkula Injektorn sprutar in bränsleblandningen snett uppåt mot tändkulan. På kolvtoppen sitter en ”måsvingeformad vägg” som styr in bränsle- blandningen i kulan. Motsvarande urtag finns i topplocket. Kolven har tre kolvringar i överkant.

Kontakt För mer information, kontakta mig gärna. Skulle vara mycket intressant att få reda på mera. En annan sak är att båten har haft Ornö utanför Dalarö som hemmahamn. Det intressanta med det är att min far bodde på där under flera år. Har för tillfället ett antal reservdelar till motorn, slitagedelar som kommer väl till användning framöver. Det kan däremot bli mera problematiskt i framtiden. Hoppas på tur från någon medlem: Roland Sundberg (medlem:1182) Österbyvägen 27 153 71 HÖLÖ 08/550 321 25 Email: roland.sundberg@beta.telenordia.se