Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KLIMAT.
Advertisements

Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Varför sjunker stenar när en kork flyter?
VÄRME.
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
-Värme.
Värmelära.
Atomer Det finns lite över hundra olika sorters atomer. Av dessa atomer kan det bildas nästan hur många ämnen som helst.
Värme är rörelse.
Jordens processer som formar jordytan
De tre aggregationsformerna
Vad menas med statisk elektricitet?
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Planet Earth - Jorden - Men 2/3 av ytan är faktiskt vatten! Vattnet är och luften är grunden för livet på jorden.
Värme och väder del 2.
Meteorologi Läran om det som svävar i luften
Meteorologi Läran om vädret.
Kort om | Funktionsmembran
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vatten är liv.
Fritt fall Sid
Vattnets kretslopp.
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Väder och oväder Vad är väder?.
Kemi.
Vi värmer våra pulver.
Per Eriksson, Tomtaklintskolan, Trosa –
VATTEN.
Meteorologi Läran om vädret Göran Stenman och Thomas Mesumbe.
Fysik Materia Del 2.
Värme och väder del 1.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Värme.
De fyra elementen.
TRYCK.
LUFT.
Ellära.
Väder.
DU GAMLA, DU FRIA Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord, du tysta , du glädjerika sköna! Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord, din sol, din himmel, dina.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Svar på arbetsuppgifter
Temperaturskalor och hur värmesprids
Vad är värme Värmelednings förmåga Värmekapacitet
Kemi - Materia Begrepp inom Kemin.
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett.
KEMI Vad är det egentligen?.
Meteorologi Vad bli det för väder?.
Metaller Kap 12 Sid
Man behöver tänka på värmeutvidgningen t.ex. när man bygger järnvägar, broar, elledningar, motorer och hus.
Hur kan det blåsa? Varför svalnar en kopp choklad när den får stå? Hur kan vi spara värmen i husen? Vad är dimma?
Värmelära ca C.. Vad är värme? En energiform Ju varmare ju mer rörelse hos molekylerna och ju mer plats tar ämnet.
Värme Vad är egentligen värme, när blir du varm? Allting runt omkring oss består av molekyler som hänger ihop. Molekylerna i ett material står aldrig helt.
Värme Temperatur Värmetransport Meteorologi Värme och värmeutvidgning Temperaturskalor Värmeenergi Fast, flytande och gas Kondensation,stelning, smältpunkt.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
Meteorologi Väder är en kombination av lufttryck, temperatur, luftfuktighet, molnighet, nederbörd och vind.
Värmelära ca C.. Vad är värme? En energiform Ju varmare ju mer rörelse hos molekylerna och ju mer plats tar ämnet.
Klimat och väder. Nästan all energi på jorden kommer ifrån solen. Det är solen som är motorn i hela vädersystemet. Nästan allt ljus passerar atmosfären.
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
De fyra elementen.
Vad finns det för anledning till att det regnar och snöar?
Geografi - att studera helheten
Syns inte men finns ändå
Meteorologi Läran om vädret
KLIMAT OCH VÄDER.
Per Eriksson, Tomtaklintskolan, Trosa –
Väder.
Presentationens avskrift:

Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne motsvara av en viss inre energi. 

Kallt eller varmt vatten Vatten består av pyttesmå molekyler som rör sig sakta eller snabbt. I kallt vatten rör sig molekylerna sakta. I varmt vatten rör sig molekylerna snabbare.

Allt tar större plats. När solen värmer vattnet får molekylerna energi och rör sig snabbare, de tar större plats, vattnet blir varmare och temperaturen stiger. När molekylerna saktar farten tar de mindre plats, vattnet blir kallare och temperaturen sjunker

Varm luft tar större plats än kall luft. En uppblåst badmadrass känns hårdare pumpad på stranden än när den hamnar i det kalla vattnet. Luftmolekylerna inne i madrassen värms av solen och börjar röra sig och luften behöver mer plats. (madrassen spänns) I vattnet är det kallare, luften inne i madrassen kyls av och molekylerna saktar ner och luften behöver inte så mycket plats. (madrassen blir lite sladdrig.)

Varmt järn tar också större plats. Hårda och fasta ämnen som järn tar större plats när de blir varma. Det spelar ingen roll om ämnen är fasta, hårda, gas eller flytande de blir större i värme. Till exempel: En riktigt het sommar dag kan en tåg spåra ur på grund av att rälsen blivit krokiga när järnet utvidgat sig.

Värmen kan ledas. När man håller något som är gjort av metall i en brasa leds värmen snabbt till handen. Man säger att värmen sprids genom ledning. Den del av spettet som är inne i elden blir varm och järnatomerna rör sig mer. De atomer som får energi av brasan knuffar igång de atomer som ligger närmast intill, så fortsätter atomer att knuffa på varandra och värmen leds till handen.

Värme kan ledas. Ämne som leder värme dåligt: Plast Glas Luft Kork Gummi Tegel Handtagen till kastrullen är gjord av plast eller någon annan material som inte leder värme. Ämne som leder värme bra: Järn Mässing Silver Koppar Vatten Kastruller och andra värmeelement är gjorda av metaller.

Värme kan strömma. Om det blåser åt det håll där du står kan luften som värms upp av brasan flytta sig till dig. Man säger att värme sprider genom strömningen I en hårfön finns ett litet element som värmer luften och en fläkt som blåser iväg den varma luften till ditt hår.

Värme kan strålas. Solen är ett exempel på hur värme kan sprids till oss genom strålnig.

Temperaturer och väder. Den skala som vi använder på termometrarna i Sverige kallas Celsiusskala. Anders Celsius som var svensk gjorde denna skala på 1740-talet. Kroppens temperatur är +37 grader, vatten börja koka vid 100 grader och stelnar till is vid 0 grader Celsius.

Varför blir det olika väder? När solen strålar värmer jorden blir det inte lika varmt överallt. Varmast blir det nära ekvatorn. Hav och sjöar värms inte lika snabbt och lätt som land. Luften blir varmare på en del ställe kallare på andra. Det blåser och luften rör sig. Varm och fuktig luft stiger uppåt, moln bildas och när molnen kyls av faller regn eller snö.

Hur håller man kvar värmen Kroppens temperatur är 37 grader. Hur kan vi skydda oss mot kölden eller hettan? För att hålla oss varma när det är vinter ska kläderna vara: Fluffiga kläder (med mycket lyft i). Täta, flera lager kläder och torra kläder. För att hålla oss svala i värme ska kläderna vara :Ljusa vilket gör att solens strålar studsar bort, de ska vara tunna, inte täta och ”blöta”.

Så här funkar en termos Termosen är gjort så att den varma drycken ska hålla kvar sin värme. Den består av två behållare: Ytterflaska. Innerflaska. Mellan väggarna är det lufttomt, det finns inga molekyler att knuffa på och sprida värmen, vakuum.