Grängesberg Ortens årsringar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

 Service Systemet Strukturella Förslag Sveriges Servicekonference.
Vad är riksintressant? Att värdera, välja och avgränsa
ENERGIEFFEKTIVISERING I BOSTADSSEKTORN
Svensk byggnadshistoria – vad byggdes var?
Immigrant-institutet ¤ Immigrant-institutet är en frivillig organisation med syfte att vara ett nationellt forsknings- och dokumentationscentrum om invandrare,
Bild 1. Hässelby Gård
En översyn av riksintressen pågår
Den Släthåriga foxterriern
Tillägg till översiktsplanen •Tillägg kan göras för t.ex. en planeringsfråga som tidigare inte har tagits upp i översiktsplanen. •Genom tillägget görs.
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Vad är Teknisk Framsyn?.
Turismen växer fram kapitel 2
Ortsutveckling Hälleforsnäs Prioriterade åtgärder på stormöte den 29 augusti 2012.
Svartes framtid? Informationsmöte Svarteskolan.
Ortsutveckling i Hälleforsnäs
Galgvreten, Enköping.
-en trädgårdsstad i Sävsjös Trädgård
Behov av guider och reseledare
Perspektiv på arkitektur
Kulturmiljöfrågor i PBL
Plats som man gärna besöker: Ranneberget samt Utby 3:15
Parkeringspolicy Helsingborgs Stad.
SAOB- Svenska akademins ordbok
Redovisning Kristinehamns kommun
Hjärtanäs-Dansjö-Gåvetorp-Spåningslanda
8 kap PBL Krav på byggnadsverk m m
Växjö 21 april -04Språk & logik: Kontextfria grammatiker1 DAB760: Språk och logik 21/4: Kontextfria 10-12grammatiker Leif Grönqvist
VÄLKOMMEN TILL NACKA STAD
En ny stad med en gammal stads livliga gator och torg.
Det är bara den här envisa vinden Den bara tilltar Ett efter ett faller De gamla träden här i trädgården Innan frukterna hunnit mogna Urban Andersson.
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Hur syns man i bruset? Genom att göra lite annorlunda Genom att öppna upp för det oväntade Sinnesupplevelser förstärker.
Rostows Take-off teori.
Planfrågor med anknytning till 3D-fastighetsbildning
Kunskapskrav och matriser
Områdesbestämmelser för Hedemora stadskärna
Fördjupad beskrivning av ett riksintresse för kulturmiljön
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Kommentarer jag skulle vilja höra - från förtroendevalda
Strandskydd PROP. 2008/09: 119.
Riksintresse för kulturmiljön Fördjupad beskrivning – Förbättrat planeringsunderlag.
Fördjupad riksintressebeskrivning Kronobergs län.
Mönster och uttryck.
1 Landskapskarakterisering för vindkraft. 2 Finansieras av Boverket och med regionala projektmedel Helhetssyn på landskapet Projektet syftar till att…
Boverkets Allmänna råd 2008:1, Buller i planeringen…….
Genus och Kön.
Rosta och Baronbackarna – från folkhemsboende till mångkulturellt riksintresse.
Kolonialism s
Riksintresset Växjö stad
ÖVERSIKTSPLAN behandlar bara allmänna intressen är därför inte bindande kan inte överklagas (innehållsmässigt) DETALJPLAN OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖRHANDSBESKED.
Fotoalbum Shanghai, 1-3 januari Då Per var ledig ett par dagar efter nyår, passade vi på att åka det nya snabbtåget till Shanghai. Tåget gick från.
Organisatoriska förändringar i sjukvården
Gymnasiearbete för högskoleförberedande examen
Lidingö Stad Medborgarundersökning Genomförande - Fjärde medborgarundersökningen – tidigare 2007, 2009 och Totalt genomfördes telefonintervjuer.
Regler om huvudmannaskap för platser där allmänheten ska ha tillträde
Tema DP Strandskydd i detaljplan avvägningar mellan olika intressen.
STADSUTVECKLINGSPROJEKTET LIDINGÖ CENTRUM ETT VARIERAT SMÅSTADSCENTRUM FÖR ALLA STADSUTVECKLINGSPROJEKTET LIDINGÖ CENTRUM ETT VARIERAT SMÅSTADSCENTRUM.
Området kännetecknas främst av de spetsiga brant sluttande taken, av vindlande gator och gränder, och av fasader och färgsättning som ger associationer.
Du ska inom arbetsområdet lära dig att Tolka och förenkla uttryck med bokstäver Lösa enkla ekvationer Upptäcka och använda mönster och samband Skriva och.
Välkomna till föräldramöte!
Lediga tomter planlagda för villabebyggelse
Sundsvalls kommun process struktur
Lediga tomter planlagda för flerfamiljhus
Det nya medielandskapet och våra relationer. Om kränkningar på nätet.
Ange vilken/vilka dimensioner av hållbar utveckling är
1899 För en hållbar framtid.
Påtaglig skada – hur ser tillämpningen ut?
Bostadsområde med lägenheter bostadrätt eller hyreshus, rabatter
Mobilitet och transportinfrastruktur
Presentationens avskrift:

Grängesberg Ortens årsringar

Grängesberg Utblickar, barriärer och landmärken

Grängesberg Ortens bebyggelsekaraktärer

Grängesberg Ortens bebyggelsekaraktärer Trädgårdsstad planlagt med förebild i den engelska trädgårdsstaden. individuella utformade villor snickeridetaljer, höga branta tak, omväxlande färgsättning symmetriskt anlagda tomter för frukt-, bär- och grönsaksodlingar Villabebyggelse (äldre) individuellt utformade panelade trähus med brutet tak omväxlande färgsättning oregelbundet utformade trädgårdar Villabebyggelse (funkis) striktare tomtindelning ett stramare och renare formspråk lådliknande konstruktioner med enkla fasader i ljusa färger Bruksgata med arbetarbostäder flerfamiljshus enhetligt utformade typhus typhus strikt grupperade i tydliga mönster intill en eller flera gator Hyreshus trevåningshus stora enhetligt utformade bostadskomplex tar ansenliga områden i anspråk för tillhörande parkeringsplatser, lekplatser och uteplatser

Grängesberg Ortens årsringar Centrum Industriområde Disponentstaden kommersiella verksamheten koncentrerad till ett par gator äldre centrumstråk bestående av ett fåtal gamla trähus nytt centrum med byggnader uppförda i tegel kommunhuset med anslutande hotelldel och affärsbyggnader utmed samhällets huvudgata Industriområde blockformiga och avskalade anläggningar av industriell karaktär kan anta monumentala dimensioner bygger på stordrift och goda transportförutsättningar stora öppna ytor mellan byggnaderna i form av parkeringsplatser, upplags- och lastplatser Disponentstaden bolagsområde ståndsmässiga byggnader omgivna av ett parklandskap gruvkontor, brukshotell och bostäder för tjänstemän och direktörer Ödetomt övergivna platser helt rivna bostadsområden eller utrymda bostadsområden stort förfall med tomma hus, vildvuxna rabatter och igenväxande gångar Fritid/rekreation/service anläggningsområden som bär tydlig karaktär av den verksamhet som bedrivs sport-/fritidsaktiviteter och samhällsinrättningar aktivitetsanknutna byggnader och anläggningar

Grängesbergs gruvsamhälle [W 55] (Grangärde sn) Motivering: Representativ gruv- och industriort från tiden omkring sekelskiftet 1900. (Gruvmiljö, Industrimiljö). Uttryck för riksintresset: Gruvområde med anor från medeltiden, men med huvudsaklig brytningsperiod under slutet av 1800-talet och 1900-tal. Flera bostadsområden för arbetare i medvetet utformad bostadsarkitektur.

Övning 1: Värdebeskrivning Grängesberg, nytt riksintresse för kulturmiljövården Vilka berättelser och strukturer är relevanta? Vilka är de viktigaste uttrycken? Vari består det sammantagna värdet? Vilka är de främsta värdena? Hur kan helheten och delarna hanteras i planeringen? Diskutera och föreslå en riksintressetext – innehåll och upplägg

Övning 2: Kartillustration Grängesberg, nytt riksintresse för kulturmiljövården Med utgångspunkt i övning 1 hur kan riksintresset på lämpligaste sätt redovisas på en karta? Diskutera och föreslå en kartillustration av riksintresset